Şehir direnişçileri YPS’nin kuruluş yıldönümünü kutladı

YPS’nin kuruluşunun birinci yıldönümünde konuşan YPS savaşçıları “YPS mücadelesi devam ediyor. Direnişimiz Önderliğimiz ve halkımız özgür olana dek devam edecektir” diyerek tüm Kürt gençlerini YPS’ye katılmaya çağırdı.

Türk devleti 24 Temmuz 2015 tarihinde Medya Savunma Alanlarına dönük gerçekleştirdiği hava operasyonlarına paralel olarak Kürt Halkının 10 Ağustos 2015 tarihinde Şırnak Halk Meclisi’nin “Demokratik Öz Yönetim” ilanın ardından peş peşe ilan edilen “Demokratik Öz Yönetimlere” saldırarak Kürt halkının imhasını hedefledi. Bu çerçevede Türk devleti ve AKP hükümeti, Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin, Derik, Gever, Şırnak, Hezex, Kerboran, Farqin, Bağlar, Bismil, Qoser, Siirt, Van ve Varto’da ilan edilen “Demokratik Öz Yönetimlere” saldırarak Kürt halkının imhasını hedefledi. Türk devletinin imha saldırılarına karşısında başta Kürt gençleri olmak üzere tüm Kürt halkı 19 Ocak 2016 yılında Sivil Savunma Birlikleri(YPS)’ni kurarak, büyük bir direnişle cevap verdi. Aylarca süren YPS direnişi karşısında büyük kayıplar veren Türk devleti, yoğun teknik ve askeri operasyonlarıyla Kürt şehirlerini harabeye çevirerek Kürt halkının direnişini kırmayı ve Kürt halkını imha etmeyi amaçladığını belirten YPS savaşçıları, YPS’nin birinci yıl dönümünü kutlayarak, şunları söyledi:

TÜRK ORDUSUNUN PSİKOLOJİSİ ALT ÜST OLDU

Cuma Azad: Ş. Ruken, Ş. Rojger, Ş. Sipan arkadaşlar şahsında YPS’nin kuruluş yıl dönümünü başta Önder Apo’ya, halkımıza ve tüm şehitlerimize kutluyorum.

YPS mücadelesindeki Apocu ruh, coşku ve moralden etkilenerek YPS’ye katıldık. Türk devletinin 24 Temmuz ardından Kürt halkına ve Kürt şehirlerine yönelik başlattığı imha operasyonları karşısında direnen Kürt gençleri ve Kürt halkının onurlu ve tarihsel direnişinden etkilenerek Hezex’te YPS direnişine katıldım. YPS ile büyüyen Hezex direnişini kırmak isteyen sömürgeci Türk devleti, tüm teknik imkânları ile saldırarak bu direnişi kırmak istiyordu. YPS Hezex ise Türk devletinin katliam ve imha saldırılarına karşı büyük bir direniş sergileyerek halkımızın savunma görevini yaptı. Halkı korkutup direnişten ve şehirlerden çıkarmak isteyen ve Kürt halkına teslimiyeti ve boyun eğdirmek isteyen AKP saray çetelerine karşı amansız mücadele veren YPS, Kürt halkının boyun eğmeyeceğini, direneceğini tüm dünyaya ispatladı. Bu direnişi gören AKP devleti, tüm ağır silahlarını, tankını, topunu kullanarak Kürt halkına ve Kürt şehirlerine saldırdı. YPS’de bu vahşi saldırılara karşı ani cevap verdi. Türk ordusu ağır kayıplar vererek psikolojileri alt üst oldu. Yaşanan şehir direnişlerinde büyük bir kahramanlık ve fedailik sergilendi.

Başta Hezex halkı olmak üzere tüm Kürt halkı, şehir direnişlerinde şehit düşen yoldaşlarımızın mücadelesine sahip çıkmalılar. İnanıyorum ki Hezex halkı şehitlerinin kanını yerde bırakmayacak.

BÜYÜK KAHRAMANLIKLAR YAŞANDI

Çayan Koçgiri: YPS’nin birinci yıldönümünü başta Ş. Çeko, Ş. Nuda, Ş. Rojger ve Ş. Varbin şahsında tüm öz direniş şehitlerine kutluyorum. YPS ilan edildiğinde Kürdistan’da ve Türkiye’de Kürt halkının büyük bir direnişi vardı. Ve Kürt halkı kendi öz yönetimlerini ilan etmişti. Kürt halkının direnişinin yanı sıra Türk devletinin de topyekûn imha saldırıları da devam ediyordu. Böylesi bir ortamda ve dönemde Kürt gençleri kendi şehirlerine sahip çıkarak, direnişi sahiplenerek YPS’yi kurdular. Bizlerde YPS kurulduğunda Hezex direnişinde yerimizi aldık. YPS’nin ilanı tüm Kürt gençlerinde büyük bir moral ve heyecan yarattı. Halkımızda böylesi bir süreçte kendi çocuklarına destek oldular ve bu direnişi büyüttüler. Ve gösterdikleri direniş ile artık kendilerini yöneteceklerini ve öz savunmalarını gerçekleştireceklerini gösterdiler. Ve Türk devletine, artık Kürt halkına yönelik katliamlar gerçekleştiremeyeceksin dediler. Kürt halkının bu kararlılığını gören Türk devleti korkmaya başladı. Bunun için başka yerlerden getirdiği özel güçleri ve çetelerle Kürt şehirlerine saldırdı.

Cizre direnişinden sonra Türk devleti adım adım Kürt şehirlerine yöneldi. Cizre’de katliam yapan güçlerini Hezex’e getirerek bu direnişi kırmak istiyordu. Ancak faşist Türk devletinin tüm imha saldırıları karşısında büyük kahramanlıklar ve fedailikler yaşandı. Ve şehit arkadaşlarımız şahsında büyük bir direniş ve kahramanlık yaşandı. Ve düşmana büyük darbeler vuruldu. Ve direnişin karşısında başarısız olan Türk devleti tüm tekniği ile saldırmaya başladı. Tabi AKP devletinin savaş tarzı %90 özel savaş, %10 ise teknik üzerine yürüttüğü savaştır. Biz bunun açık bir şekilde Hezex direnişinde gördük. Türk devletinin savaşacak asker ve polis gücü yoktu.

KÜRT VE TÜRK GENÇLERİ YPS’YE KATILMALI

Yaşanan bu direnişler Kürt halkı için tarihi bir anlam ifade ediyor. Her ne kadar Türk devleti özel savaş aygıtları ile Kürt halkının direnişini bitirdiğini söylese de bu direnişler devam ediyor. Halkımız Türk devletinin özel savaşına gelmeliler ve birbirleri ile dayanışma içerisinde olsunlar. Birlikte acılarını sarsınlar. Tüm Kürt gençleri bundan sonra da YPS kadrosu olarak sürece katılmalılar. Zaten Türk devleti belediye eş başkanlarını, milletvekillerini tutuklayarak Kürt derneklerini kapatarak saldırılarını sürdürmek istiyor. Kürt gençleri de Türk devletinin bu saldırıları karşısında radikal bir şekilde tepkilerini ortaya koymalılar. Bu saldırılara karşı büyük direnişlerini sürdürmeliler. Ve artık direnişi Türkiye metropollerini taşırmalılar. Kürdistan’da uygulanan her bir uygulama metropollerde karşılığını bulmalıdır. Bunun yanında Kürt halkının bu onursal ve tarihi direnişinde Türk gençlerinin de katılmasını bekliyoruz. Eğer Türk-Kürt kardeşliğinden bahsediyorsak o zaman Türk gençleri AKP devletinin bu imha saldırılarına dur demeli ve karşısında gelişen halk direnişine katılarak destek sunmalı

YPS TÜRK ORDUSUNA DUR DEDİ

Hevi Erdal: YPS’nin birinci kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. Demokratik Öz Yönetimler ilan edildikten sonra etkilenerek Nusaybin’e gittim. Ve orada halkın öz direnişleri ile karşılaştım. Halkın Türk devletine karşı kurduğu barikatları ve hendekleri gördüm. İlk önceleri ne anlama geldiğini bilmiyordum. Ancak o barikatları kuran çocukların, annelerin, yaşlı amcaların heyecanını, moralini, coşkusunu ve emeğini gördükten sonra etkilenerek Nusaybin direnişine katıldım. Bu direnişler ile halkımız artık Türk devletinin tüm imha saldırılarına karşı sabırlarının kalmadığını açıklar nitelikteydi. Türk devleti, Öz Yönetimlere saldırarak Kürt halkını imha etmeyi amaçlıyordu. Türk devletinin imha saldırılarına karşı Kürt gençleri Sivil Savunma Birlikleri(YPS) adı altında kendini örgütleyerek Türk ordusuna dur dedi. Arkadaşlarımızın gösterdiği direniş, Türk ordusunda büyük bir kırılma yaşattı.

ŞEHİR DİRENİŞLERİYLE DESTAN YAZILDI

Şehir direnişlerinde Kürt halkı büyük bir destan yazdı. Fedai bir ruhu ortaya çıkardı. Bizlerde birebir bu fedai ruhlu arkadaşlarla birlikte yaşadık. Onlarla aynı mücadeleyi yürüttük. Aynı mevzilerde yer aldık. Onların coşkusu ve heyecanı ile düşmana karşı mücadele ettik.  Özellikle Şehit Xebatkar arkadaşı tanıdık. Onun coşkusunu, heyecanına tanık olduk. Ondan moral aldık.  Ve tüm şehit düşen yoldaşlarımızın fedai ruhu karşısında başarısız kalan Türk devleti tüm teknik ve özel güçlerini kullanarak Sur, Cizre gibi Nusaybin’i de yok etmek istedi.  

Bu direnişin üzerimizdeki etkileri büyüktür. Tabi ki şehit düşen arkadaşlarımızın ve halkımızın ardılları olarak bu direnişe sahip çıkacağız. İnanıyorum halkımızda kendi çocuklarının direnişini sahiplenecektir ve bu direnişi büyüteceklerdir. Ve başta kadınlar ve gençler olmak üzere herkesi bu direniş içerisinde mücadele etmeye çağırıyorum.

HALKIMIZ ÖZGÜR OLANA KADAR DİRENİŞ DEVAM EDECEK

Nujiyan Nusaybin: Başta YPS’nin birinci kuruluş yıl dönümünü başta Önderliğimiz olmak üzere tüm halkımıza kutluyorum. Ben özel savaşın ve Türk devletinin imha saldırılarının çok yoğun olduğu bir dönemde Nusaybin’den YPS direnişine katıldım. Ve düşmanın tüm saldırılarına karşı halkımız boyun eğmedi ve direndi. Böylesi anlamlı bir direniş içerisinde yer aldım. Bu direniş Önderliğimiz ve Kürdistan özgür olmayana kadar YPS direnişimiz devam edecek. Ve tüm gençleri bu direnişte yer almaya ve direnişi yükseltmeye çağırıyorum.

Pale Nusaybin: Başta Kawaların, Xebatkarların, Bedranların, Fuatların ve Bagokların şahsında YPS’nin kuruluş yıl dönümünü Önder Apo’ya, halkımıza ve tüm şehitlerimize kutlu olsun. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi de saygıyla anıyorum. Nusaybin’li gençlerin YPS’yi ilan etmesi tabi ki bizi de etkiledi. YPS’nin ilanı bizim için milattı. YPS’nin ilanı ile birlikte direnişle geçen bir yılı geride bıraktık. Türk devletinin tüm çökertme planlarına karşı şehir direnişleri ile karşılık verilen bir yıldı. Kürt halkına diz çöktürmek isteyen Türk devleti, kendisi diz çöker hale geldi. Ve “teslim olmayacağız” söyleyecek hale geldi. Bu hale getiren ne oldu. Pakizelerin, Sevêlerin, Mehmet Tunçların, Xebatkaların, Binevşlerin, halkımızın mücadelesi oldu. Kürt halkının çocuklarının barikat mücadelesi oldu. YPS’nin verdiği böylesi bir direnişi bizi etkiledi. Bu çerçevede bu direnişe katıldım.

DURMAYACAĞIZ DİRENECEĞİZ

Artık düşmanın sokaklarımızda rahat gezemediği bir direniş yılıydı. Bizler kendi sokaklarımızın, mahallelerimizin, şehirlerimizin güvenliğini sağlıyorduk. Bu bizim açımızdan devrim niteliğindeydi. Bunun için şehir direnişlerinde büyük bedeller verildi. Annelerin mücadelesinden tutalım, çocukların mücadelesine kadar büyük bir direniş yaşandı. Halkımızın mücadelesi sayesinde Nusaybin, direniş kalelerinden biri oldu. Bu direniş karşısında düşman korkmaya başladı. Bunun için “ev üstünde ev, baş üstünde baş bırakmayacağız” diyerek Nusaybin’e topyekûn saldırdı. Ve bu direniş karşısında başarısız olunca bu güçler arasında anlaşmazlıklar yaşandı. Bu da Xeyrilerin mücadelesi ile oldu. Xeyri arkadaş “bir gözümüz, bir elimiz ve bir ayağımız bile kalsa durmayacağız, direneceğiz” sözü düşmanı bu hale getirdi. Yaralı arkadaşlarımızın yaralı bir şekilde mevzilerini koruması, gençlerin JÖH ve PÖH’lere karşı mücadelesi bu tarihi destanı yarattı. Tüm imkânsızlıklara rağmen o kadar teknik ve sayı karşısında büyük bir direniş gösterdiler. Bu ruh heval Xeyri’ye bu sözleri söyletti. Bu ruh bu şekilde ortaya çıktı. Bu ruh düşmana Nusaybin Sendromunu yaşattı. Bu ruh kendisi ile birlikte zafer getirdi.

Ekinlerin, Binevşlerin, Xebatkarlar başta olmak üzere tüm şehit arkadaşlarımızın yolunda ilerleyeceğiz. Bunun için Kürt gençlerini YPS direnişinde yer alamaya çağırıyorum.  

HALKIMIZ BÜYÜK BİR COŞKUYLA DİRENİŞE KATILDI

Cahit Amed:Başta YPS’nin birinci yıl dönümünü başta Önder Apo’ya ve halkımıza kutluyorum. Düşmanın Cizre’ye, Farqin’e, Varto’ya yönelik imha saldırıları yürütmesiyle birlikte bende YPS’ye katılarak Sur direnişinde yer aldım. Türk devleti YPS’nin ilanı ile birlikte Varto’dan, Cizre’ye kadar her yere yönelik büyük bir saldırı dalgası içerisine girdi. Ancak düşmanın bu imha saldırılarına karşı tarihi bir direniş sergilendi. Kürt gençlerinin direnişi karşısında halkımızda büyük bir coşku ve heyecan yaşandı. Halkımız artık Türk devletinin onlarca yıldır uyguladığı baskı ve sömürü politikalarının sonlanacağını hissediyordu. Bu heyecan ile şehir direnişlerine katılıyorlardı. Halkımızın bu coşku ve morali bizlerde heyecan yaratıyordu. Ve direnişimizi büyütüyordu. Bu ruh ve heyecan ile sokaklarımızı ve mahallelerimizi koruyorduk. Bir yandan bu ruh hali yaşanırken bir yandan da düşman topyekûn saldırarak halkı sindirmeyi, halka diz çöktürmeyi ve bu direnişi tasfiye etmeyi amaçlıyordu. Bu çerçevede tüm teknik imkânları, özel güçleri ve çeteleriyle Sur’a saldırdı. Ama halkımız bu saldırılara karşı direndi. Türk devleti bu saldırıları ile bu direnişi bitirmeyi amaçlayarak halkımızı teslim almayı istedi. Tüm bu saldırılara karşı halkımız direndi.

Bu tarihi direnişimiz devam ediyor. Tüm Kürt gençlerini YPS direnişinde yer almaya ve bu direnişi büyütmeye çağırıyorum.