Sur'da devletin talanı sürüyor

Sur'da “sokağa çıkma yasağı” kısmen devam ederken, hafriyat kamyonlarıyla Dicle Vadisi'ne taşınan kara taşlar Sur’daki talanın en büyük şahidi.

Türk devletinin '90’lı yıllarda köy boşaltma politikaları nedeniyle şehre göç etmek zorunda kalan aileler, Sur’daki tek göz evlere ve kendi imkanlarıyla inşa ettikleri gecekondulara yerleşerek burada Surlar'ın ve dar sokakların korumasında kıt kanaat da olsa yeni bir yaşam inşa etti. Ancak devlet güçleri gerçekleştirdiği saldırılarla Amed’in en yoksul kesiminin yaşadığı bu ilçeyi yerle bir ederek halkı ikinci bir felakete sürükledi. Yapılan araştırmalar ve TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın eski uydu görüntüleri dikkate alındığında, ilk aşamada bölgede toplamda bin 312 adet yapının yıkıldığı tespit edildi. Yıkılan yapıların kat adetlerine göre dağılımları ise şöyle belirlendi: 1 katlı 245 adet, 2 katlı 943 adet, 3 katlı 69 adet, 4 katlı 15 adet, 5 katlı 30 adet, 6 katlı 10 adet. Yıkımın olduğu bölgenin alan büyüklüğü 11,6 hektarken yıkılan bu yapıların içerisinde 56 Adet Tescilli Sivil Mimarlık Örneği, 68 Adet de Çevresel Değerli Yapı bulunurken toplamda 3 binden fazla yapı yıkıldı. Dev karakol inşaatları için yıkım son hızda devam ederken 17 adet tescilli, 42’si geleneksel yapı olmak üzere toplamda 976 adet yapının daha yıkılacağı bildirildi.

HALK DÖNMEK İSTİYOR ANCAK DEVLET ENGELLİYOR

50 binlik Sur nüfusunun 23 bini bugün merkez Bağlar ilçesi başta olmak üzere farklı ilçelere göç etmek zorunda kaldı. Yapılan araştırmalara göre savaş ile yerinden edilen halkın %52'sinin konutu ya hasarlı ya da tamamen yıkılmış, %20'sinin konutunun durumuna dair henüz bilgisi bile yok. Halkın %30'u yerinden edilme sonrasında iş kaybı yaşamış. %64,8'i Sur'a dönmek istiyor, %30'u halihazırda dönmüş. %94,5'i kamulaştırmaya karşı ancak halka rağmen 6 bin 300 parsellik alanı “kamulaştırma” çabasında olan AKP iktidarı bu doğrultuda tepkileri dikkate almadan yıkıma son hızda devam etmekte. Bu çerçevede Amed Barosu'nun acele kamulaştırma kararının iptaline ilişkin Danıştay 6. Daire Başkanlığı’na yaptığı başvuru geçtiğimiz günlerde reddedildi.

SUR’DA EKONOMİ BİTME NOKTASINDA

Sur'da sadece kültürel değil, toplumsal ve ekonomik bir yıkım yaşanıyor. Yasak sürecinde Sur’da yaklaşık 600 Milyon TL’lik ekonomik kayıp yaşandı. Yasaklar, çatışmalar ardından da süren kuşatmadan kaynaklı yüzlerce esnaf kepenk kapatırken, birçok iş yeri de iflas etti. Var olan duruma tırmanan savaştan kaynaklı patlak veren ekonomik kriz de eklenince Sur’da ekonomi bitme noktasına geldi.

VATANDAŞLIK VERİLEN SURİYELİLER SUR’A YERLEŞTİRİLİYOR

Sur’daki yıkım tüm hızıyla devam ederken, savaş nedeniyle göç etmek zorunda kalan Sur halkı yerine Suriyeli mülteciler yerleştirilmeye başlandı. 16 Nisan’da yapılacak referandum için Alipaşa, Melikahmet, İskenderpaşa, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Lalebey, Abdal Dede, Cami Kebir ve Cami Nebi mahallelerinde oturan söz konusu Suriyelilere oy kullandırma hazırlıkları yapılıyor. Muhtarlıklarına gönderilen listelerde çok sayıda Suriyelinin bulunması Sur halkı tarafından tepki ile karşılanırken başından beri hesaplananın bu olduğu söyleniyor.