Talatê köyünde gözaltına alınanlar nerede?

HDP Milletvekili İrmez, Talatê köyünde gözaltına alındıktan sonra kendilerine ulaşılamayan köylülerin akıbetini sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, devlet güçlerinin saldırısı altındaki Nusaybin’in Talatê köyünde gözaltına alınan ve bir daha ulaşılamayan Mahmut Uzun ile Abdurrahman Öker’in akıbetini Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. 

Konuya ilişkin soru önergesinde İrmez, 11 Şubat’tan bu yana Xerabê Bava (Koruköy), 8 gündür de Talatê (Doğanlı) ve Cibılgırav (Kuyular) köylerinde ablukanın sürdüğünü hatırlattı. 

İrmez, şunları kaydetti: "Sözü edilen üç köyde sayısız işkence ve hak ihlali iddiaları mevcuttur. İki haftadır ablukanın sürdüğü Xarabê Bava’dan (Kuruköy) sonra Talatê köyüne da yönelik saldırılar üç gündür sürmekte ve yıkımla sonuçlandırılmaya çalışıldığı iddia edilmektedir. Basında çıkan haberler ve görgü tanıklarını beyanlarına göre Talatê köyünde yaşayan ve iki gün önce devlet güçleri tarafından gözaltına alınan Necat Yıldız (askerler tarafından serbest bırakıldı), köy muhtarı Mahmut Uzun ve Abdurrahman Öker’den haber alınamamaktadır.”

SORULAR

HDP'li İrmez, Bakan Soylu'dan şu sorularına yanıt istedi:

*Necat Yıldız, Mahmut Uzun ve Abdurrahman Öker nerededir? 

*Necat Yıldız, Mahmut Uzun ve Abdurrahman Öker’den haber alınamadığı ve aileleri tarafından arandığı bilginiz dâhilinde midir?

*Necat Yıldız, Mahmut Uzun ve Abdurrahman Öker’in nerede olduğuna dair Bakanlığınıza bağlı birimlerin yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma neden başlatılmamıştır? 

*Necat Yıldız’ın telefonunu açan ve kendini asker olarak tanıtan kişi kimdir? Bu kişinin kim olduğunun tespiti ile ilgili bir çalışma yürütüyor musunuz? 

*Özellikle '90’lı yıllarda gözaltında kayıpların sıkça yaşandığı bölgede bu tür vakalar tüm kamuoyunu tedirgin etmekte ve halk bir açıklama beklemektedir. Bakanlık olarak kamuoyunu ne zaman bilgilendireceksiniz? 

Soru önergesinde adı geçen Necat Yıldız, Cumartesi günü askerler tarafından evine geri getirildi. 

SOYLU İŞKENCEYİ SAVUNMUŞTU

Öte yandan Bakan Süleyman Soylu, köylerdeki işkenceyi kabul ederek savunmuştu. Soylu, "Terörle mücadele sürerken bir muhalefet milletvekili çıkıp, 'Mardin’de Koruköy’de ne oluyor? Orada bir köyü neden çevirdiniz?' diye soru soruyor. Bir yaşlıdan bahsediyor. 'Ona işkence ediyorsunuz' diyor. O yaşlı dediğiniz adam ise teröre ev sahipliği yapıyor" iddiasında bulunarak işkenceyi meşrulaştırmak istemişti.