Tecrit Bülteni: İmralı'da 24 yıldır tecrit, 3 yıldır ‘mutlak iletişimsizlik’ var

ÖHD’nin 'Tecrit Bülteni'nde İmralı'dan 3 yılı aşkın bir süredir haber alınamadığına dikkat çekildi, "Mutlak iletişimsizlik var" denildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından 15 günde bir hazırlanan 'Tecrit Bülteni'nin 7’nci sayısı yayımlandı.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tecride ilişkin toplumu bilinçlendirmek hedefiyle yayımlanan bültende, ağır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile diğer tutsaklar Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’dan haber alınamama halinin 38’inci ayına girdiği hatırlatıldı.

Bültende İmralı’da 24 yıl 2 ay 18 gündür tecrit uygulandığı, 4 yıl 1 ay 30 gündür aile görüşü yaptırılmadığı, 4 yıl 8 ay 26 gündür avukat görüşü yaptırılmadığı vurgulanırken, 3 yıl 1 ay 7 gündür de “mutlak iletişimsizlik” uygulandığına dikkat çekildi. 

BAKANLIĞIN YALANINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 7 Aralık 2023 tarihinde yaptığı başvuruya Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği yanıta yer verildi. “Adalet Bakanlığı tecridi inkar etti” başlığıyla yer verilen bilgilendirmede, “Müdürlük tarafından İmralı Ada Hapishanesindeki mutlak tecrit inkar edilerek, mahpusların ‘kanun ve yönetmeliklerle verilen tüm haklardan eşit olarak faydalandıkları’ iddia edildi. Asrın Hukuk Bürosu ise Adalet Bakanlığı’na ‘en son görüşmenin ne zaman yapıldığını’ açıklaması çağrısı yaptı” denildi. 

AKTAŞ'IN TAHLİYESİNE ENGELLEME

Bültende İmralı’da tutulan ve tahliyesi bir yıl ertelenen Veysi Aktaş’ın durumuna da dikkat çekildi. “Veysi Aktaş’ın Tahliyesi Engellendi” başlığıyla yer verilen bilgilendirmede, Veysi Aktaş’ın Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının daha önce hazırladığı müddetnameye göre 28 Nisan 2024 tarihinde tahliye edilmesi gerekirken, İdare ve Gözlem Kurulu kararı ile tahliyesi 1 yıl ertelendiği kaydedildi. Kararın yasaya ve hukuka aykırı olduğunun vurgulandığı bültende, “Sayın Aktaş’ın özgürlüğünün gaspı anlamına gelen bu karar ise avukatlarına verilmedi” diye belirtildi. 

TUTSAKLARIN EYLEMLERİ VE CPT AÇIKLAMASI

Bültende siyasi tutsaklar tarafından “Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa demokratik çözüm” için devam eden eylemlere de yer verildi. Bültenin ikinci sayfasında cezaevlerinde devam eden boykot eyleminin yanı sıra Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) Başkanı Alan Mitchel’in, komitenin 2022 yılında İmralı’yı ziyaret ettiği, rapor hazırladığı ancak raporun Türkiye’nin onayı ile yayınlanabileceğine dair açıklamaları da yer aldı. 

Yine 11 Nisan’da Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen konferansın katılımcılarından Paris Barosu avukatlarından Juan Prosper’in İmralı tecridinin hukuki boyutu ve CPT’nin söz konusu tecride dönük yaklaşımlarına ilişkin değerlendirmeleri yer aldı.