YENİLENDİ

Türk Başbakanı Yıldırım için Almanya’da suç duyurusu

Almanya’da DİTİB ile bağlantılı olan imamların ajanlık yaptığı iddiasıyla açılan soruşturmada Türk Başbakanı Binali Yıldırım hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck, polis ve yetkili savcılıklara başvurarak ülkedeki ajanlık faaliyetlerini yürüten DİTİB’e talimat veren Türk Başbakanı Binali Yıldırım’ın da sorgulanması için başvuruda bulundu. Beck, ifadesinin alınmasını istediği Yıldırım’ın gerektiğinde ülkeden çıkışının engellenmesini de talep etti.

Bugün Oberhausen kentinde referandum mitingi düzenleyen ve oldukça tepki çeken Binali Yıldırım’ın Diyanet’ten ve doğal olarak da Almanya’daki örgütlenmesi Diyanet Türk İslam Birliği (DİTİB)’in faaliyetlerini yönettiği biliniyor.

DİTİB’in Almanya’daki imamlar üzerinden Türkiye’ye istihbarat akışını sağladığına dair belgeleri ‘ortaya çıkaran’ Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck, imamlar yerine Türk Başbakanı Yıldırım’ın ifadesinin alınması için resmi başvuruda bulundu.

FEDERAL SAVCILIK VE OBERHAUSEN POLİSİNE BAŞVURDU

Karlsruhe Federal Savcılığı, Duisburg Savcılığı ve Oberhausen Polis Müdürlüğü’ne ayrı ayrı başvuruda bulunan Beck, Yıldırım’ın Almanya’daki ajanlık faaliyetlerini doğrudan örgütlediğine dair şüpheler olduğuna dikkat çekti. Yıldırım’ın bu faaliyetlere yardım etmiş olabileceği ihtimalini de dile getiren Beck, bunun da kendisini suçlu konumuna getirdiğinin altını çizdi.

Alman Der Spiegel dergisinin ulaştığı şikayet mektubuna göre Beck, Türk Başbakanı’nın ifadesinin alınmasını ve ‘gerekirse’ alıkonulmasını talep etti.

YILDIRIM SORUŞTURMAYI AYDINLATACAK BİLGİLER VEREBİLİR

Spiegel haberine göre Volker Beck tarafından yapılan başvuruda, Başbakan Yıldırım hakkındaki suçlar da şöyle sıralanıyor: “Ajanlık faaliyetinde bulunmak ve suç ortaklığı, ajanlık faaliyetine teşvik, ajanlık faaliyetine yardım.” Yeşiller Partisi Milletvekili Beck, ajan imam soruşturmasının Binali Yıldırım’a kadar genişletilmesini, ifadesinin alınmasını ve gerekirse soruşturma sonuçlanıncaya kadar Almanya’dan çıkışına izin verilmeyerek tutuklanmasını talep etti.

Oberhausen Polis Müdürlüğü’nün başvuruya cevaben, ‘soruşturmanın Federal Kriminal Dairesi’nde (BKA) olduğunu’ söylediği öğrenildi.

Beck’in şikayet mektubunda, bugün Oberhausen’da konuşacak Yıldırım’ın ifadesinin alınmasını istediği ve “Sayın Yıldırım her halükarda soruşturma konusunun aydınlatılmasına yardımcı olacak bilgiler verebilir” diye yazdığı öğrenildi.

RESMİ ZİYARET DEĞİL; DOKUNULMAZLIĞI YOK

Beck’in talebinde, gerektiği takdirde Türk Başbakanı’nın Almanya sınırları dışına çıkmasına engel olunması gerektiğini yazdığı da verilen bilgiler arasında. Beck, buna gerekçe  olarak Binali Yıldırım’ın Almanya’da resmi olarak davet edilmediğini ve bu nedenle de dokunulmazlık hakkına sahip olmamasını gösterdi.