GÖRÜNTÜLÜ

Türk devletinin soykırım saldırıları Avrupa’da protesto ediliyor

Avrupa’nın birçok kentinde sokağa çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Nusaybin’in Xerabê Bava ve çevre köylerdeki soykırım saldırılarını protesto etti.

PARİS

 

 

Fransa’nın başkenti Paris’te Türk devletinin Nusaybin'in ve Lice köylerine yönelik abluka ve saldırıları protesto edildi. 

CDK-F'nin çağrısıyla Saat 17.00'de Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde başlayan eyleme yüzlerce Kürdistanlı katıldı. 

"Katil diktatör Erdoğan" sloganlarının atıldığı eylemde Türk devletinin Kuzey Kürdistan'da yapmış olduğu katliamları içeren bildiriler dağıtıldı. 

République Meydanı’nda düzenlenen mitingde kısa bir konuşma yapan HDK-Fransa Eş Sözcüsü İbrahim Seydo Aydoğan şunları kaydetti: "Referandum sürecine girilirken faşist Türk devletinin Kuzey Kürdistan'da Kürt halkına karşı yürüttüğü baskı ve katliamları yoğunlaştırılmıştır. Bizler Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dört parça Kürdistan'da halkımız her gün alanlarda ayakta olacak, direnecek ve diktatörlüğe ‘Hayır’ diyeceğiz.” 

Aydoğan Avrupa'nın Kürdistan'da yaşanan katliamlara sessiz kalınmasına değinerek "Avrupa'nın Erdoğan diktatörlüğünün Kürtlere yönelik saldırıları ve katliamlarına tepkisiz olmaları suça ortaklık etme anlamına gelmektedir. Başta Fransa ve tüm Avrupa ülkelerinin faşist Erdoğan yönetimine tepkilerini göstererek yaptırım uygulaması gerek" dedi. 

Eylem "Nusaybin direniyor", "Kürdistan direniyor" sloganları ile son buldu.

KOPENHAG

Türk devlet güçlerinin Xerabê Bava ve çevresindeki köylere yönelik saldırıları ve HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da protesto edildi.

Danimarka Kürt Dernekler Federasyonu FEYKURD’un organize ettiği ve Kopenhag merkezindemi Nytorv Meydanı’nda gerçekleştirilen protest eylemine, Danimarka Kızıl- Yeşil Koalisyon Partisi Enhedslisten’in Kürdistan ile Dayanışma Grubu da destek verdi.

Eylemde Enhedslisten’den milletvekili adalı İbrahim Benli eylemde yaptığı konuşmada, Kürtlere yönelik baskı ve soykırımların son 100 senelik cumhuriyet tarihi boyunca devam ettiğini ve uluslararası sessizliğin devam etmesi durumunda, bu soykırım ve baskılarının maalesef devam edeceğini söyledi.

Sosyalist Halk Partisi Yedek Milletvekili ve Gladsaxe Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Serdal Benli de konuşmasında, 16 Nisan’da yapılacak referanduma dikkat çekti. Türkiye’nin basın özgürlüğü noktasında 180 ülke arasında en son sırada yer aldığını vurgulayan Benli, Türkiye’de Erdoğan rejimine direnen herkesin tutuklandığını ve cezaevlerine gönderildiğini vurguladı.

Danimarka Radikale Venstre Partisinin Kopenhag Belediye Meclisi Adayı Lartey Lawson da bir konuşma yaptı. Xerabê Bava köyündeki katliama değinen Lawson, Kürtlere yönelik katliamlar karşısında sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

Eylemde FEYKURD ve Enhedslisten Kürtlerle Dayanışma Grubu’nun ortaklaşa hazırladığı açıklaması da okundu. Ve Danimarka HAYIR Platformuna destek çağrısı yapıldı. 

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da da Nusaybin’in köylerine yönelik Türk devletinin soykırım saldırıları protesto edildi.

Xerabê Bava’daki vahşete bir an önce son verilmesi gerektiği belirtilen eylemde, “Katil Erdoğan Kürdistan’dan defol”, “Nusaybin halkı yalnız değildir” sloganları atıldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbücken kentin de de dünden bu yana Nusaybin’in Xerabê Bava ve Talatê köylerine yönelik Türk devlet güçlerinin saldırılarını kınamak amacıyla düzenlenen stant eylemi, bir miting ile sona erdi.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde HDK Saarland Meclisi Girişim Sözcüsü Zülküf Camkıran bir konuşma yaptı.

Türk devletinin savunmasız insanlara hunharca saldırmasının ne kadar aciziyet içinde olduğunun işareti olduğunu ve referandumda AKP / MHP faşizmine karşı Kürt halkının, devrimcilerin ve demokratların “Hayır” diyerek her bir oyun tokat olacağını söyledi.

PYD Saarland Sözcüsü Bavê Zerdeşt de bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın Osmanlı ve padişah olma hayallerinin Kürt halkının direnişine çarptığını ve bu yüzden de gözü kara bir biçimde her tarafa saldırdığını belirtti.

Miting okunan Almanca bildiriyle sona erdi.

STUTTGART

Stuttgart’ta Schlossplatz’da yapılan yürüyüş ve mitingde, HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Baba köyüne yönelik, sömürgeci faşist Türk devleti ve AKP diktatörlüğünün saldırıları protesto edildi.

Mitingde, HDK-Avrupa’nın “AKP-Erdoğan iktidarı halkların iradesini teslim alamaz! Figen Yüksekdağ onurumuzdur” başlıklı açıklaması okundu. 

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Bava köyüne yönelik soykırım saldırıları da yapılan konuşmalarla protesto edildi.

TÜM HAYIRLARI BİRLEŞTİRELİM SARAY DİKTATÖRLÜĞÜNÜ ÇÖPLÜĞE GÖNDERELİM

HDK-Avrupa’nın “Avrupa’da Hayır Platformunun Faşizme, tek adam diktatörlüğüne hayır!” başlıklı Almanca açıklamasının da okunduğu mitingde, “Tüm saldırı ve katliamlarına, siyasi soykırım operasyonlarına rağmen, öfkeyle büyüyen‚ ‘HAYIR’ın reddiyeti tüm bu saldırgan savaş politikalarına karşı da gerçekleşecektir. Herkesin bir‚ HAYIR’ı varsa tüm‚ HAYIR’ları birleştirelim, saray diktatörü ve onun AKP’sini tarihin en kirli çöplüğüne gönderelim” denildi.

Tutuklu HDP’li kadın vekillerin fotoğraflarının bulunduğu pankart, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler, HAYIR dövizleri, Xerabê Bava köyündeki işkence mağdurunun fotoları, Öcalan posterlerinin taşındığı yürüyüş ve miting, sloganlarla ve halaylarla coşkulu bir şekilde sonlandı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Xerabê Bava ve Talatê köyüne yönelik saldırılarını protesto etti, ablukanın kaldırılması ve katliamların önüne geçilmesi için bir eylem düzenledi.

Hannover, Peine, Hildesheim, Salzgitter, Gifhon ve civarındaki Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı eylem HBF önünde başladı.

YPJ/YPG, Tev-Dem, KJK, Ciwanên Azad ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’in posterlerini taşıyan kitle, bildiri dağıttı ve “Şehit namirin”, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Terörist Türkiye”, “Faşist AKP” ve “Diktatör Erdoğan” sloganlarını attı.

Türk konsolosluğu önüne kadar yürüyen kitle, daha sonra başladığı yere dönerek bir miting düzenledi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Ronahi Kadın Meclisi ve Demokratik Toplum Merkezi ortaklaşa düzenlediği bir eylemle Nusaybin’in Xerabê Bava ve çevresindeki köylere yönelik soykırım saldırılarını protesto etti.