Türk Meclisi, Cumhurbaşkanının OHAL ve savaş yetkisini oylayacak

Türk Meclisinde devam eden Anayasa değişiklik paketi görüşmelerinde bugün Cumhurbaşkanının OHAL ve savaş ilan etme yetkisini düzenleyen 12'inci madde oylanacak.

Başkanlık sistemini de içeren Anayasa değişikliği görüşmeleri maratonunda 6’ıncı günü girildi. 18 maddelik teklifin 11 maddesi bugünkü birleşime kadar görüşülüp oylandı. Bugün saat 14.00’te açılan Genel Kurul’da teklifin 3 maddesi daha görüşülmesi bekleniyor. Birleşim de ilk olarak HDP ve CHP’nin önergeleri üzerine görüşmeler yapıldı. HDP’nin araştırma önergesi görüşülüp reddedilirken, CHP önergesini görüşülmesine devam ediliyor. Önergenin görüşmesinin ardından teklifin maddeleri üzerine görüşmelere geçilecek. 

GÜNDEMDE SAVAŞ KARARI VAR 

Bugün 58’inci birleşimde 12, 13 ve 14’uncu maddelerin görüşülmesi ön görülüyor. 12’inci maddede Cumhurbaşkanı’na “OHAL ve savaş ilanı yetkisi” getirilmesini ön görüyor. 13’üncü maddesi de mahkemelerin kuruluş, görev ve yetkileri ile işleyiş ve yargılama usullerine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. 14’uncu maddesi ise Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının, "Askerî Yargıtay" ve "Askerî Yüksek İdare Mahkemesi"nin kaldırılması ve buralardan Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimine son verilmesi neticesinde, AYM’nin üye sayısının 17'den 15'e indirilmesi öngörülüyor.