Tutsakların açlık grevleri hükümete soruldu

8 cezaevinde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri devam ediyor. HDP'li Çelik, açlık grevlerini Bakan Bozdağ'a sordu.

Türkiye genelindeki birçok cezaevinde, 50’den fazla siyasi tutuklu ve hükümlünün başlattığı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi devam ediyor. Açlık grevleri Şakran Cezaevi’nde 35, Edirne Cezaevi’nde 26, Sincan Cezaevi’nde 27, Menemen Cezaevi’nde 15, Van Cezaevi’nde 13. Güne ulaştı. Ermenek ve Osmaniye de açlık grevlerinin devam ettiği cezaevleri. Cezaevlerinden gelen bilgilere göre bazı tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumları kötüleşmeye başladı. 

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik, durumu Meclis’in gündemine taşıdı. Çelik, 6 cezaevinde devam eden açlık grevleriyle ilgili, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemiyle 6 soru önergesi hazırladı. 

Önergelerinde devletin cezaevlerindeki mahpusların hakları açısından sınırlama getirmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Çelik, “Devlet mahpusun sağlığı konusunda hiçbir bahanenin veya gerekçenin arkasına sığınamaz. Bu hakkı her koşulda sağlamak zorundadır” dedi. 

SORULAR

Çelik, devletin mahpusların açlık grevleri başladıktan sonraki süreçlerde de sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, şu soruları yöneltti: “Tutukluların ve hükümlülerin bedenlerini ölüme yatırmaya karar vermeden önceki süreçte cezaevi yönetimi krizi doğru yönetebilmiş midir? Mahpusların yaşayabilecekleri sağlık sorunlarıyla ilgili önlemler alınmış mıdır? Süreçle ilgili bakanlık acilen hangi adımları atacaktır?"