Yıldırım: İçişleri Bakanı Lahey Adalet Divanı'na şikayet edilmeli

HDP'li Ahmet Yıldırım, Xerabê Bava köyü sakinleriyle görüşmelerinde yaptığı açıklamada, "İşkenceyi kabul eden İçişleri Bakanı, Lahey Adalet Divanı'na şikayet edilmeli" dedi.

Xerabê Bava köyüne (Kuruköy) gitmek üzere Nusaybin'de bulunan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Amed Milletvekili İmam Taşçıer, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın yer aldığı, DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek'ten oluşan bir heyet, HDP Nusaybin ilçe binasında, gözaltına alınıp bırakılan Xerabê Bava köyü sakinleriyle bir araya geldi. 

'BAKAN İŞKENCEYİ SAHİPLENDİ'

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, buradaki konuşmasında şunları söyledi:

"Xerabê Bava köyünde sokağa çıkma yasağı adı altında hukuksuz bir ablukayla karşı karşıyayız. Bunu kimse PKK ile mücadelenin bir parçası olduğu söylemesin, söz konusu yerler sivil yerleşim alanlarıdır. Ulaşmaya çalıştığımız yer, onlarca evin olduğu sivil yerleşim alanıdır. Kamp değildir. Köydür. İnsan hakları heyetlerinin, hukuk kurumlarının ulaşılmasının engellendiği yer köydür. 

Konuya ilişkin AKP Grup Başkanvekili’nin Meclis’te yaptığı açıklama, Mardin Valiliğinin açıklaması ve İçişleri Bakanı’nın açıklaması birbirlerini yalanlıyor. Sözüm ona yardım ve yataklık yaptıkları nedeniyle insanlara nasıl bir mezalim yapıldığını, '90’lı yıllardan çok iyi biliyoruz. 

İçişleri Bakanı, işkencenin açıkça görüldüğü fotoğrafa Erzurum’dan cevap verirken, insanlık suçu işlendiğini itiraf etmiştir, işkence yapıldığını kabul etmiştir. İşkence yapılan kişinin bir köylü olduğunu da kabul etmiştir. Bütün insan hakları kurumlarına çağrımız, İçişleri Bakanı’nın Lahey Adalet Divanı’na şikayet edilmesidir. İçişleri Bakanı bir insanlık suçu olan işkenceyi sahiplenmiş, üstlenmiştir.

Bunun üzerinden toplumu bir baskı cenderesine alıp, bir başkanlık hayaline ulaşılmak isteniyorsa, onların zulmü toplumun öfkesini, kalıcı ve onurlu barış talebini, demokrasi ve özgürlük sevdasını büyütür. Bir şeyi iyi anlamışlar; halktan gönülle, rızayla oy alamayacaklarını."

Heyet, açıklamanın ardından HDP ve DBP'nin çevre il ve ilçelerinden yetkililerin de katılımıyla Xerabê Bava köyüne gitmek üzere hareket etti.