GÖRÜNTÜLÜ

‘Yörüğüz barış ve özgürlük için HAYIR diyoruz’

Yörük ve ekolojist olan Karadağ ailesi, doğa ve insan katliamlarına dur demek için referandumda ‘Hayır’ çağrısı yaptı. Barış ve özgürlük için 16 Nisan’daki referandumun çok önemli olduğuna dikkat çeken Karadağ ailesi, “Tabii ki Hayır” dedi.

Toplumun farklı kesim ve madunlarını ortak paydada buluşturan ‘Hayır’, gün geçtikçe daha da çeşitlenerek büyüyor. İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşanan Karadağ ailesi de bu renkliliklerden sadece bir tanesi.

Yıllardır verdikleri ekoloji mücadelesinden tanıdığımız Karadağ ailesiyle bu sefer de Newroz’da karşılaştık. Yörük ve Türkmen olan aile, referandum öncesi barış ve özgürlükler için çalışmalara başladı. 

Her eylem de kendilerine özgü pankartları olan Karadağ ailesi, 16 Nisan referandumuna ilişkin ANF’ye konuştu.

Kendisini, Selçuklu Yörük toprak dede olarak tanıtan, Efes Çevre Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Tekin Karadağ, barış ve güzel bir gelecek için ‘Hayır’ diyeceğini ifade etti. 

Karadağ, ülkenin geleceğinin iyi gitmediğini ve bu gidişata bir dur demek olduğunu belirterek, “Doğamızın ve insanın geleceği için ‘Hayır’ diyorum. Barış için ‘Hayır’ diyorum. Bu insanlar kazanırsa ülkeye barışı getirmeleri hayal olur. Bu ülke de yaptıkları belli, ne çektirdikleri yine belli. Sürekli zenginlik peşinde koştular ve buna da ulaştılar. Yoksulları hakkını yemeye doymadılar. Bunun için ‘Hayır’ diyorum. Talana ‘Hayır’ diyorum. Savaşa ‘Hayır’ diyorum. Ülkenin geleceği için evet dediğimiz için ‘Hayır’ diyorum” diye konuştu.

‘BARIŞ İÇİN BİN KERE HAYIR’

İyi bir yaşam ve kötülüklere karşı çıkmak için ‘Hayır’ dediğini paylaşan Bereket Ana, “Bütün Ege Bölgesi’nin doğa katliamına uğradığını ve bunun engellenmesi için mücadele ediyoruz. Eğer referandumda ‘Evet’ çıkarsa bu daha da arsızca artacak. Bunlara dur demek, barış ve kardeşlik için bin kere ‘Hayır’ demeye çağırıyorum. Ülkenin bereketi kaçtı bunlardan sonra. Her gün insanlar ölüyor, buna bir dur demek gerekiyor. Yıllardır doğa için mücadele ettik, şimdi de insan ve ölümler için mücadele edeceğiz. ‘Hayır’da hayır vardır” dedi.

‘KADINLAR İÇİN HAYIR’

Meryem Ana, kadınların katledilmesine dur demek için ‘Hayır’ diyeceğini belirterek, “Demokrasi ve özgürlükler için ‘Hayır’ diyeceğim. Kadınlar öldürülmesin diye ‘Hayır’ diyeceğim. Her şeye zam geliyor, ülkede hiçbir şey yolunda gitmiyor bunlar nasıl düzelecek? Eğer biz kazamazsak doğa daha fazla katledilecek. Doğaya acımayan insana da acımaz. Bizler daha iyi bir gelecek için mücadele ediyoruz; tabii ki ‘Hayır’ diyeceğiz. Bakkal da manav da insanlar alış veriş yaparken düşünüyorlar. Artık öğünleri herkes azaltmak zorunda kaldı. Nasıl yalan söyleyeceklerini bilmiyorlar. Bunlara inanmadan insani bir yolu bulmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘DOĞAMIZ VE ÜLKEMİZİN GECELEĞİ İÇİN HAYIR’

Doğanın ve insanların katledilmesine dur demek için ‘Hayır’ diyeceğini söyleyen Ayan Bacı, “Ülkenin iyi bir geleceği için çalışıyoruz. Önce kendi topraklarımızı savunmakla başladık. Her yere RES ve HES yapmaya başladılar. Buna dur demek için çıktığımız yol da diğer halkları da tanıdık. Şimdi barış ve özgürlükler için ortak bir çabayla ‘Hayır’ demeliyiz. Kadınlar, gençler ve toplumun diğer kesimleri ortak bir payda da ilk kez buluştu. Güzel bir sonuç alabilmek için çabalıyoruz. Ülkenin bütün kesimlerini birleştirdiği ‘Hayır’ umudu da büyütüyor. Demokrasi, barış, kadın özgürlüğü ve savaşlar dursun diye ‘Hayır’. Doğa için ‘Hayır’. İnsanların yeniden karışıp yaşaması için mücadele edenlerin peşinden ‘Hayır’” dedi.