2016 yılının İsveçlisi: Amineh Kakabaveh

Doğu Kürdistan doğumlu Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, İsveç'te haftalık yayımlanan TIME Magazine, Newsweek ve The Economist'in İsveç versiyonu olarak adlandırılan Fokus dergisi tarafından “Yılın İsveçlisi” seçildi.

Kakabeveh'in “Yılın İsveçlisi” seçilmesinin gerekçesi olarak İsveç'in gündeme getirmeye isteksiz olduğu radikalizme, aşiret ve namustan kaynaklı baskılara eylemi ve sözleriyle dikkat çekmesi ve bundan dolayı kişisel bedel ödemesi gösterildi.

Aynı zamanda “Ne Fahişe Ne Boyun Eğen” adlı ırkçılık karşıtı ve feminist kuruluşun başkanlığını görevini yürüten Kakabaveh, Sosyalist, Marksist ve Feminist kimliğinin yanı sıra namus ve töreden kaynaklı baskılara karşı mücadelesiyle de tanınıyor.

Bir yabancının Fokus tarafından “Yılın İsveçlisi” seçilmesi İsveç medyasında geniş yer buldu. Yazılı ve görsel basında Kakabaveh'in yaşam ve mücadelesini konu alan makaleler yayımladı. Radyolar, televizyon kanalları ve gazeteler Kakabaveh'le söyleşiler yaptılar.

Fokus dergisi de Kakabaveh'le bir söyleşi gerçekleştirdi. Kakabaveh, söyleşisinde liberal bir dergi olan Fokus'un İsveç'te iyi şeyler yaptığını düşündüğü bir Marksist ve Feministi “Yılın İsveçlisi” seçmesini sevindirici bulduğunu söylüyor.

Kakabaveh, ayrıca, Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleşen katliamlar, tutuklamalar, ifade özgürlüğü ve insan hakları ihlallerini İsveç Parlamentosu'nun gündeme getiren ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep eden milletvekillerinden biri olarak biliniyor.