8 Mart etkinlikleri: Kadınlar HAYIR diyecek, AKP gidecek

Kadınlar, 8 Mart etkinliklerinde 'HAYIR' mesajlarını verdi. HDK Eş Sözcüsü Koçyiğit, AKP'ye karşı özgür kadınların olduğunu belkirtti. Sêvê Demir'in annesi de" Sêvê, Pakize, Fatma ve Taybet Ana için ‘Hayır’ demeliyiz" diye konuştu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlar birçok kentte eylem ve etkinlik düzenledi. 

İSTANBUL

İstanbul’da birçok ilçede “8 Mart’a doğru kadın direnişiyle özgürlük kazanacak” sloganıyla 8 Mrt kutlamaları yapıldı. Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK ), HDP Gaziosmanpaşa ilçe binasında şölen düzenledi. 
Etkinlikte konuşan TJA İstanbul 2. Bölge Sözcüsü Hülya Aktaş, bugün erkek egemen sistemin kadına nefes aldırmak istemediğini söyledi. Devlet yetkililerinin daha önce söyledikleri bazı sözlerini hatırlatan Aktaş, “‘Kadın tecavüze uğrarsa devlet çocuğa bakar’ dediler. Bu zihniyet en üst düzeyde yansıyorsa nasıl bir sistem istedikleri belli oluyor” dedi. Her yerde kadın mücadelesini yükselterek bütün insanlığa armağan edeceklerini söyleyen Aktaş, “Tek renge karşı çok renkliliği savunacağız” diyerek 16 Nisan referanduma dikkat çekerek kadınlar olarak ‘Hayır’ diyeceklerini belirtti.
HDP PM Üyesi Mukaddes Erdoğdu da, 8 Mart'ın tarihçesine değindi. Siyasette eşit temsiliyeti anlatan Erdoğdu, “Kadının siyasette eşit hakka sahip olmasını istemiyorlar. Bu nedenle eş genel başkanımız Figen Yüksekdağ tutuklandı. Geleceğimizi eşit hak, eşit yurttaşlık üzerine istiyoruz” dedi.

'AKP'YE KARŞI ÖZGÜR KADINLAR VAR'

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, o günden bugüne erkek egemen sisteme karşı mücadele ettiklerini söyledi. Geçen yıl 8 Mart’ın yasaklandığını hatırlatan Koçyiğit, “Geçen sene yine birleştik ve alanlara çıktık. Bu yıl da izin vermek zorunda kaldılar. Kadınların gücü birleşti mi karşısında kimse duramaz” diye konuştu. AKP'nin en çok kadınlara karşı savaştığını belirten Koçyiğit, “Her şeyimize karışıyoruz. Kaç çocuk doğuracağımıza kadar karışmaya çalışıyorlar. AKP’nin bu sistemine karşı özgür kadınlar var” diye belirtti. “AKP kendi bakış açısını bu topraklarda yerleştiremedi yerleştiremeyecekler” diyen Koçyiğit, “Bundan birkaç yıl önce eş başkanlık düşünülmüyordu. Ama partide yasallaşmanın önünü açtık. Bunu yaşamın her alanında yaygınlaştırıncaya kadar mücadele edeceğiz” dedi.

'KADIN DEVRİMİNE İHTİYAÇ VAR'

Kapatılan derneklere, tutuklanan vekillere ve atanan kayyumlara dikkat çeken Koçyiğit, şöyle devam etti: “AKP en fazla kadın kazanımlarına saldırıyor. Belediyeye kayyum atadığı zaman önce oradaki kadına yöneliyor. EŞ Genel başkanı Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesi tesadüf değildir. Bunla eşbaşkanlığa tahammül edemedikleri gösteriyorlar. Van Belediyesi kadın şoförler birimi oluşturdu. Son süreçte onu da değiştirdiler. Böyle bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Onlara göre kadından sadece anne ve eş olur. Onların ufkunda kadına yer yok. Demokrasi, özgürlük ile kadını yan yana koyamıyor. Bunun için bir kadın devrimine ihtiyaç var.” 
Yaşanan kadın katliamlarına dikkat çeken Koçyiğit, “Referanduma gelin ‘Evet deyin’ diyorlar. Niye evet diyelim? Bize hiçbir hak tanımayan, bizi çocuk doğurma kuluçkası olarak gören bir zihniyete ‘Evet’ dememiz mümkün mü? Değil tabi” diye konuştu.

Koçyiğit, “Bu anayasanın ne Kürtlere ne Ermeniler ne Alevilere getireceği hiç bir iyi bir şeyi yok. Demokrasi adına da diyecek bir şey bulamazsınız. Savunacak bir şeyleri olmadığı içinde biz Hayırcılara saldırıyor” dedi. AK Parti’nin 14 yıllık süreçte yaptığı hukuksuzluklara dikkat çeken Koçyiğit, “Hayır demek terörist ise biz en büyük teröristiz. Biz bu ülkenin demokrasisini, eşitliğini savunuyoruz ve terörist oluyoruz. Onlar değil!” diye belirtti.
Anayasanın geçmesi ile birlikte başta kadınlar olmak üzere toplumun her kesiminin daha fazla ezileceğini söyleyen Koçyiğit, “Bizim Hayır’ımız her dilde. Bizi hep yok saydılar. Bizi bir daha yok saymalarına izin vermeyeceğiz” dedi. Son 2 yılda yaşanan olaylara ve katliamlara değinen Koçyiğit, “Her bir kentin ahını almak için önümüzde bir şans var. Küçük bir şey yaparak her birinin hesabını sorabiliriz. Sandığa gidip ‘Hayır’ diyerek Taybet ananın neden 7 gün sokakta cenazesinin bekletildiğinin hesabını sorabiliriz. Sêvêlerin hesabını sorabiliriz” diye ifade etti. Her alanda çalışma yürütülmesi gerektiğini söyleyen Koçyiğit, “Onlar ölümüne bu taslağıN geçmesini istiyorlar, geçmese gidecekler. Biz kadınlarda ‘Hayır’ diyelim ve buna geçit vermeyelim. Yaptıkları katliamların hesabını versinler” diye konuştu. 
Daha sonra söz alan Saime Tonguç adındaki bir anne, “Eczaneye gittim ilaç almak için, fiyatı çoktu. Neden, diye sordum. Bana dediler, 'Tayyip’e ‘Evet’ derseniz bu kadar pahalı olmaz’ diye. Ben de bu kadar pahalı olmaması için ilaçların ‘Hayır’ diyeceğimi söyledim. ‘Hayır’ diyelim” dedi.

ANKARA

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Ankara Şubesi Platformu, OHAL ile beraber işten çıkarılan üyelerinin durumunu protesto etmek için her hafta düzenlediği basın açıklaması ve oturma eylemini bugün de gerçekleştirdi. Katılımın yoğun olduğu KESK etkinliğinde, 8 Mart dolayısıyla kadınların katılımı yüksekti. Açıklamada “OHAL ve KHK karanlığına karşı 8 Mart aydınlığıyla direniyoruz” pankartı açılırken, kadınlar “Geri döneceğiz” yazılı tişörtler giydi. Kadınlar def çalarak, zılgıtlar çektiği eylemde, sık sık “Yaşasın kadın dayanışması”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Açıklamayı grup adına Ankara Kadın Platformu üyesi Betül Taşar yaptı.
Taşar, cinsiyetçi yasa ve politikalarla cinsel istismar ve tecavüzün meşrulaştırmaya çalışıldığını belirterek, AK Parti hükümetinin OHAL ve KHK’lerle emekçilere ve kendisine biat etmeyen tüm kesimlere yöneldiğini ve kadınlar üzerinde daha fazla baskı ve şiddet politikası uygulamaktan çekinmediğini vurguladı. Taşar, şunları söyledi: “OHAL sürecinde hukuksuz ihraçlar ve açığa almalar sonucunda Konfederasyonumuz KESK’e bağlı tüm iş kollarında 794 kadın, 2336 erkek olmak üzere 3 bin 130 emekçi ihraç edilmiştir. Savaş, darbe, OHAL derken ülke büyük bir krize sürüklenirken işgücünde ilk gözden çıkarılan kadınlar ve muhalifler olmuştur.” 
Kadınların kazanılmış haklarının da gasp edildiğini kaydeden Taşar, şöyle devam etti: “Kadın istihdamını arttırmak bahanesiyle farklı zamanlarda, farklı adlarla çıkarılan paketlerle, ulusal istihdam strateji belgelerinde ve torba yasalarla kadınları ev-aile-çocuk üçgenine hapsetmeye çalışırken diğer taraftan da ihraç edilen kamu emekçisi kadınları ucuz iş gücü olarak sermayenin sömürüsüne sunuyor. ‘Ya evde otur ya da esnek, güvencesiz çalışma ile ucuz iş gücü ol’ dayatmasını kabul etmiyoruz!” 

İZMİR

İzmir’de Karşıyaka Kadın Platformu da, 8 Mart öncesi "Mart Kadındır Kadın Yaşamdır Yaşamakta Direnmektir" sloganıyla Karşıyaka'da bulunan Karşı Sanat Merkezinde şenlik düzenledi. Gün boyu süren şenlik sinevizyon gösterisiyle başlarken, Yenikapı Tiyatrosu ve Çatlak Tiyatro grupları kadın mücadelesine ve direniş tarihi konulu oyunlar sergiledi, Cumartesi Grubu da müzikleriyle sahnede yerini aldı. 
Kadınlar adına konuşan Günseli Suna Kaya, kadın olmadan yaşam olmayacağını söyledi. Mart ayının ise kadınlar için doğayla bütünleşme ayı olduğunu belirten Kaya, "Kadınlar doğumdan öldüğü güne kadar erkeğin hizmetkarı olarak yetiştiriliyor. Onun için erkek egemen dünyaya 'Hayır', kapitalizme 'Hayır', savaşlara 'Hayır', haksız ve kirli olan her şeye karşı 'Hayır', tek adam diktatörlüğüne 'Hayır'" diye konuştu.

MANİSA

Manisa’nın Yunus Emre ilçesinde de HDP binasında bir araya gelen kadınlar, 8 Mart'ı kutladı. “Hak ve hukuk, adalet, kardeşlik, ifade özgürlüğü, anadilde eğitim, cinsiyetçi ayrıma son", "Kadın direnişi ile özgür yarınlara", "Kadınlar erkekler ile yürümedikçe hiçbir millet zafere ulaşamaz", "Korkun seni mahkum eder umudun seni özgür kılar" pankartlarının asıldığı salonda, şölen yerel müzik grupları eşliğinde halay çekilerek başladı. 
Şırnak’ın Silopi ilçesinde devlet güçlerince katledilen Kürt kadın siyasetçilerinden Sêvê Demir'in annesi Sakine Demir yaptığı konuşmada, yüreği yaralı tüm kadınların sokaklara çıkarak, ölümlere dur demesi gerektiğini söyledi. Anne Demir, “Kürtlerin katledilmesi artık yetmez mi? Gencecik canlarımızın, evlerimizin yakılmasına artık dur demeliyiz. Sêvê, Pakize, Fatma ve Taybet ananın yedi gün sokakta kalan bedeni için artık ‘Hayır’ demeliyiz. Diktatörlüğe ‘Hayır’ demeliyiz. Ölümlerin son bulması için 100 bin kere ‘Hayır’ demeliyiz” dedi. 
Örgütlü kadınların başaracağına inandığını söyleyen anne Demir, “Sêvê, Fatma, Pakize ve Asya gibi meydanlarda direnerek kazanacaktır. Biz ‘Jin jiyan azadî’ diyoruz” diye konuştu. 
HDP PM üyesi Gülsen Ülker de yaptığı konuşmada, referanduma dikkat çekerek, 8 Mart alanlarında diktatörlüğe “Hayır” diyeceklerini söyledi. 

VAN

Van’ın Muradiye ilçesinde Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde “Kadın Buluşması” düzenlendi. HDP ilçe binasında düzenlenen buluşmaya HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, HDP ve DBP’li kadın yöneticiler, yerine kayyum atanan Muradiye Belediyesi Eşbaşkanı Safure Güneş, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı.
Buluşmada konuşan HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, 8 Mart’ı OHAL koşullarında karşıladıklarını hatırlattı. Ülkede süren kadın ölümlerine ve istismara dikkat çeken Özgökçe, “Şu an en az 3 kadın yakınları tarafından katlediliyor. Bununla beraber sesini duyamadığımız birçok kadın cinsel taciz ve istismara maruz kalıyor. Kadın devlete göre ya anne olacak ya da hizmetçi olacak. Sorgulayan çalışan kadını istemez. Bunların yaptığı tek şey kadın adına karar vermektir. Bizim kaç çocuk doğuracağımıza bile karar vermek istiyorlar. Biz kadınlar dünyanın yapısını etkileyenleriz. Kadınlar üreten ve yönetendir. Böylesi bir gücü olan kadınları yok saymak erkeğe has bir durumdur. Bizim kazanımlarımız tam da buna terstir” dedi.
Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesi kararını tanımadıklarını belirten Özgökçe, kadınların iradelerine sahip çıkmak için referandumda “Hayır” diyeceğini söyledi. 

AĞRI

Ağrı’da 8 Mart etkinlikleri kapsamında yapılan hazırlıkların son aşamasına gelindi. Kent merkezinde bulunan Prenses Düğün Salonu’nda yarın saat 12.00’da başlayacak olan etkinliğe HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ve yüzlerce kadının katılması bekleniyor. Panel ile başlayacak olan etkinlik slayt gösterisi ve müzik dinletisiyle devam edilecek. Yarınki etkinlik öncesi kentin en işlek noktalarında bulunan billboardlara afişler asılırken, iki bin el bildirisi de kentin en işlek caddeleri olan Cumhuriyet, Kağızman, Tahir Elçi ve Kütüphane’de kadınlar tarafından dağıtıldı.