8 Mart'ta dünya 'kadınsız' olacak

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde eşitlik ve adalet talebiyle "Kadınsız Bir Gün" sloganıyla eylem ve grevler gerçekleştirecek.

Türkiye'de KESK'li kadınlar işyerlerinde açıklamalar yapacak, HDP'li milletvekilleri de grev yaparak Meclis'e gitmeyecek.

"Kadınsız Bir Gün" grevi, Donald Trump'ın görevi Barack Obama'dan devraldığı günlerde kadınların gerçekleştirdiği "Kadın Yürüyüşü"nün devamı olarak örgütleniyor. Uluslararası Kadın Grevi'nin çağrısında kadınların, iktidarların kadın düşmanı politikalarına biat etmeyeceği vurgulanırken, ekonomik krizin faturasının kadınlar tarafından ödenmeyeceği belirtiliyor.

Kadınların grev çağrısı şöyle: "Biz, dünyanın dört bir yanından kadınlar, bize yönelen fiili, maddi ve manevi şiddetten bıktık. Buna daha fazla itaat etmeyeceğiz. Hükümetlerin kadın düşmanı söylemlerden vazgeçip bizlerin güvenliği; kürtaj dahil olmak üzere sağlık haklarına serbest erişimi; tecavüz, aile içi şiddet ve son zamanlarda artan kadına yönelik şiddet durumlarında faillerin ağır suçla cezalandırılması gibi konularda somut adımlar atmaya başlamalarını ve devletlerin laikliğini sağlamasını talep ediyoruz. Biyolojik özelliklerimiz bir yana, öncelikle hepimiz birer insanız ve unutmayalım ki 2017 yılındayız.

Biz kadınlar, bilinçli vatandaşlar olarak, dünyanın krizli bir döneminden geçtiğini biliyor ve bunun mağduru olmayı reddediyoruz. Ülkelerimizi yönetenler olarak olgun olduğunuzu ispatlayın, samimi, barışçıl bir biçimde bize zarar vermeden dünyanın problemleriyle yüzleşin. Bizler, dünyanın kadınları olarak; bize yönelik şiddeti engellemek için acilen etkili önlemler almazsanız dünya çapınca dayanışmayla birleşecek ve greve gideceğiz. Dünya nüfusunun yarısından fazlasını bizler oluşturuyoruz ve gücün bizde olduğunu biliyoruz. Dünyada yaşamın devamının kadınların kararlarına bağlı olduğunu unutmayın."

Kadınların 8 Mart günü, ev ve işyerlerinde üretim ve hizmet üretimini durdurma, alışverişe çıkmama, cinsel ilişkiye girmeme, bankalardan para çekme, cadde ve yolları kesme, açıklamalar yapma gibi çeşitli grev ve eylem yapmaları bekleniyor.

Kadınlar, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, İrlanda, İskoçya, İsveç, İtalya, Güney Kore, Macaristan, Meksika, Nikaragua, Peru, Polonya ve Rusya'da greve çıkacak. Türkiye'de de kadınlar, çeşitli eylem ve etkinliklerle grevi selamlayacak. 

'İŞYERLERİNDEN SES VERECEĞİZ'

Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, kadınların direnişini selamlamak için 8 Mart'ta örgütlü oldukları işyerlerinde kadın üyelerinin eylem ve etkinlikler düzenleyeceğini söyledi. Dünyada yaşanan toplumsal dönüşüm ve yeniden yaşamın inşa edilmesinde kadınların isyanının çok önemli bir yerde durduğuna dikkat çeken Yiğit, "Bu dönüşüm sürecinde kadınların özne olduğu bir hareketin geliştirilmesi çok önemli. Kadın grevi, bu hareketin geliştirilmesi ve kadınların ortak mücadelesi için çok önemli. Biz de KESK'li kadınlar olarak kadın yoldaşlarımıza işyerlerinden ses vereceğiz" dedi.

Kadınların yaşamı her alanda ürettiğinin altını çizen Yiğit şunları söylerdi: "İşten okula, evden fabrikaya, sokağa her alanda biz kadınların emeği var. Ancak bu emek erkek egemen sistem tarafından görünmüyor. Bu grev kadınların emeğinin görünür kılınmasını sağlayacak. Yaşamın her alanında var olduğumuzu ispatlamak için bu grevi yapıyoruz. Sadece işyerinde üretimi durdurmak değil, hayatın her alanından emeğimizi çekeceğiz. Böylece yaşamın devam etmesi için kadın emeğinin ne kadar vazgeçilmek olduğunu erkek egemen sistem ve erkekler anlamış olacak."

8 Mart günü kendisinin de eylemde olacağının altını çizen Yiğit, "Kadın yoldaşlarımla birlikte, emeğime, kimliğime, bedenime sahip çıkmak için eylemde olacağım" dedi.

HDP'Lİ VEKİLLER PARLAMENTOYA GİTMEYECEK

HDP'nin kadın milletvekilleri de "Kadınsız Bir Gün" çağrısına, 8 Mart günü Meclis'e gitmeyerek yanıt verecek. HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu, "8 Mart’ta tüm kadın milletvekillerimiz farklı illerde kadınlarla olacaklar, Meclis’teki çalışmalarını durduracaklar" dedi.