İsviçre’de 'Kadın ve Önderlik' atölyesi

İsviçre'nin birçok kentinde 'Kadın ve Önderlik' atölyesi düzenlenecek. Atölyenin ilki Lenzburg kentinde başladı.

İSVİÇRE ATÖLYE

İsviçre Kürt Kadın hareketi (YJK-S) Jineoloji Komitesi tarafından 21-30 Nisan tarihleri arasında İsviçre’nin Aargau, Zürich, St.Gallen, Luzern, Lozan, Cenevre ve Winterthur kentlerinde “Önderlik ve Kadın” başlığıyla atölye çalışmaları yapılacak. Atölyede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadınlar için önemi ve kadınların yaşamında nelerin değişmesini sağladığı ele alınıyor.

Atölye çalışmasının ilki İsviçre Jineoloji komitesi ve Aargau Rojbin Kadın meclisi tarafından Lenzburg kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezinde yapıldı. Atölye çalışmasının yürütücüsü Jineoloji Akademisi üyesi Nora Merino, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu kadın özgürlükçü paradigmanın ve kadının irade olması için yaptığı çalışmaları anlattı. Daha sonra atölye çalışmalarına katılan kadınlar, Abdullah Öcalan'ın kendileri için ne anlama geldiğini dile getirdiler.

'TEMEL GÜNDEMİMİZ ÖNDERLİK'

Nora Merino Kürt halkının yoldaşlarının başlattığı “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesinin  dünyanın birçok ülkesinde sahiplenildiğini belirterek kadınların bu sahiplenmede başat rol aldığını dile getirdi. Nisan ayında Abdullah Öcalan'ın doğum günü olduğuna vurgu yapan Nora Merino, “Bu etkinliği Nisan ayında yapmamızın nedeni Önder Apo’nun Nisan ayında doğması nedeniyledir. Nisan ayında Önderliğin doğumu kutlandı. Hem derneklerde çocuk ve kadınlar öncülüğünde hem de kitlesel yürüyüşlerde bu doğum günü kutlandı. İsviçre Jineoloji Komitesi olarak böyle bir etkinlik yapmayı planladık. Esas olarak Önderlik ve kadın çalışmasını, bu ayın temel gündemi olmasını istedik. Önderliğin çocukluğundan başlayarak İmralı’ya kadar geçen süreçte kadınlar için verdiği mücadeleyi bilince çıkarmak istiyoruz. Kadın bilincini nasıl ortaya çıkardığını anlamak da istiyoruz. Kadının iradeleşmesini nasıl sağladığını, onun ciddi bir güç olduğunu nasıl görünür kıldığını anlamak ve anlatmak istiyoruz” dedi.

ABDULLAH ÖCALAN'IN KADINLAR İÇİN ANLAMI

Atölye çalışmalarında her yaşta kadınların yer alacağına vurgu yapan Nora Merino, Abdullah Öcalan'ın kadınların yaşamını nasıl değiştirdiğini, pratik yaşam deneyimleri ile ortaya koymayı hedefledikleni dile getirdi. Nora Merino, “Her kadının yaşamında Önderliğin ne anlama geldiğini, onların yaşamında neleri değiştirdiğini ortaya çıkarmak istiyoruz. Önderliğin ortaya koyduğu Jineoloji’nin kadınlar için ne anlama geldiğini, onların pratik yaşamdaki edindiği tecrübeleri ortaya koymak istiyoruz. Her kadının Önderlikle olan bağını ve hangi esaslar üzerinde geliştiğini anlamak açısından bu atölye çalışması oldukça anlamlıdır. Kadının, Jineoloji ile günlük yaşamı arasındaki bağının nasıl değiştiğini, çevresindeki kadınlara ve yoldaşlarına bakışında nasıl bir değişime sebep olduğunu, yaşanmış tecrübelerle ortaklaştırmak istiyoruz” dedi

'HEDEF SADECE TECRİDİ KIRMAK DEĞİL; FİZİKİ ÖZGÜRLÜK'

Nora Merino, şunları da belirtti:

“Biz bu atölye çalışmasıyla nasıl Önderliği sahipleneceğimizi tartışacağız. Önderliğin kadınlar için söylediği 'Siz özgür bir kadın olmak istiyor musunuz' sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Bu atölyenin temel ölçüsü kadın bilinci, kadın bilgisi ve kadın mücadelesini geliştirmektir.

 Bu atölye çalışması şüphesiz ki Önderliğin fiziki özgürlüğü kapsamında başlatılan hamlenin bir parçasıdır. Almanya’nın Köln kentinde yapılan Önderlik eylemi ve akabinde 8 Mart ve Newroz’la zirveleşen mücadele Önderliğe özgürlük hamlesini yeni bir aşamaya taşmıştır. Bu yeni bir toplumsal ruhun ortaya çıkmasını sağladı. Bu hamlenin temel amacı sadece tecridin kırılması değil. Tabii biz kadınlar İmralı'dan haber almak istiyoruz ama temel amacımız Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü sağlamak. Bunun için de elimizde ne geliyorsa onu yapacağız. Önderliği yaşadığımız topluma anlatmak istiyoruz. Önderlik 'beni anlayın, beni gerçekleştirin' diyor. Özgür bir birey olmak için üstümüze düşenleri yerine getirmeliyiz. Bunun için de Önderliği doğru anlamalıyız ve doğru pratikleştirmeliyiz."