Almanya’da binlerce kız çocuğu sünnet edilme tehdidiyle karşı karşıya

Dünya genelinde 100 ila 200 milyon arasında kadın ve kız çocuğunun mağduru olduğu kadın sünnetinin Avrupa ülkelerindeki on binlerce kişiyi de tehdit ettiği biliniyor.

Geçtiğimiz yıl kadın sünnetine ağır cezalar getiren yasanın güncellendiği Almanya’da binlerce kız çocuğunun sünnet edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Alman makamların en büyük çekincesi ise ‘tatillerde yapılan sünnetler’.

Federal Aile Bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Almanya’da kadın sünneti mağdurlarının sayısı 47 bine ulaştı. Bu sayının 2014’ten bu yana yüzde 30 oranında arttığı belirtilen rapora göre, özellikle mülteci göçüyle bu sayı artış gösterdi.

Geçtiğimiz yıl sonunda kadın sünnetine yönelik yasanın yenilendiği ve kız çocuklarını yurtdışında sünnet edilmesinin de cezalandırılacağının hatırlatıldığı raporda, Almanya’da yaşayan binlerce kız çocuğunun da sünnet edilme tehlikesi altında olduğu vurgulandı. Bu sayının 1500 ile 5700 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Alman Aile Bakanlığı, ülkede yaşayan kız çocuklarının tatil bahanesiyle ülkelerine götürülerek sünnet edilmelerinden endişe ediyor. Geçen yıl kabul edilen yeni yasayla kız çocuklarını Almanya içinde veya dışında sünnet ettiren bireylerin pasaportlarının ellerinden alınmasını öngörüyor.

Dünya genelinde kesin sayısı bilinmemekle birlikte sünnet edilen kız çocuklarının ve kadınların sayısının 200 milyon kadar olabileceği tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre bu kişilerin yarısına yakını Mısır, Etiyopya ve Endonezya gibi ülkelerde yaşarken, Somali, Gine ve Cibuti’deki kadınların yüzde 90’ının sünnet edildiği düşünülüyor.

İnsanlık dışı uygulamayla kadınların cinsel organı kısmen veya tümüyle kesiliyor ya da yakılıyor. 6 Şubat günü, Dünya Kadın Sünnetiyle Mücadele Günü olarak kabul ediliyor.