Amedli kadınlar kendi renkleriyle 8 Mart'a hazır

Amedli kadınlar 8 Mart'ta İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek Kadınlar Günü mitingi için kendi renkleriyle hazırlıklarını tamamlıyor. Yöresel kıyafetlerle mitinge katılacak olan kadınlar, baskılara karşı güçlü katılım çağrısında bulundu.

Kadın kazanımlarına ve özgürlüğüne dönük bu yıl tavan yapan saldırılar nedeniyle ayrı bir önem atfedilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri bir haftadır birçok merkezde sürüyor.

OHAL koşullarına rağmen sokağa çıkmakta geri adım atmayan kadınlar, final yapacakları 8 Mart'a da büyük heyecanla hazırlanıyor. Her yıl 8 Mart'ın coşkuyla kutlandığı Amed'deki kadın mitingi Çarşamba günü İstasyon Meydanı'nda kutlanacak.

TJA'nın öncülük ettiği mitinge önce izin vermeyen Diyarbakır Valiliği, kadınların kararlı duruşu nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldı. Binlerce kadının katılması beklenen mitinge renkleriyle katılacak kadınlar özellikle yöresel kıyafetlere yoğun ilgi gösteriyor. Kadınlar miting alanında giymek için kentteki yöresel giysi satan mağazalara yoğun ilgi gösteriyor. Son aylarda yasaklanmaya ve illegalize edilmeye çalışan Kürtlerin simgesi sarı, kırmızı, yeşil elbiselere talep de yoğun. Rengarenk kıyafetlerin fiyatları 50 ile 250 TL arasında değişirken, kentteki baskıya karşı kadınlar yöresel kıyafetlerle mitinge katılım çağrısı yaptı.  

'RENKLERİMİZLE YİNE SOKAKLARDA OLACAĞIZ'

Yöresel kıyafetlerin satıldığı mağazada görüştüğümüz Dilan Kevser, sokakta gördükleri baskıya ve devlet şiddetine karşı miting alanında olacaklarını söyledi. Kevser, “Kürtlerin simgesidir sarı kırmızı yeşil. Bizler bu sefer yasaklara inat bu renklerle yine sokaklarda olacağız. Devlet katliamla kadınları sindireceğini sanıyorsa yanılıyor. Bizler ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla buradayız” dedi.

ÇOCUKLARINI DA UNUTMADILAR

Miting günü giyeceği elbiseyi almanın telaşını yaşayan Aysun Tardu ise mitingin yasaklanma girişimine karşı “Mitingi yasaklayarak bizi alanlardan alıkoyamazlar. Vazgeçsinler! Kürtleri katletseler de alanlarda slogan atmaya, halay çekmeye devam edeceğiz. Bu yıl da binlerce kadınla devletin Sur’da yaptığı katliamı yüzlerine vuracağız. Referandumda da hayır diyeceğiz” diye konuştu. 

Ailesiyle birlikte mitinge katılacağını dile getiren Tardu, “Çocuklarıma şal û şepik giydireceğiz. Ben de sarı kırmızı yeşil kıyafetle elimde pankartla katılacağım mitinge. Kadınlar yöresel kıyafetleriyle miting alanına gelsin. Kendi rengimizi ortaya koyalım. Kadınlar rejime baş eğmesin, sokaklara çıksın” dedi.

'BU YIL VARLIK YOKLUK MESELESİDİR' 

Sarı kırmızı yeşili "özgürlük rengi" olarak nitelendiren Zehra Ölmez ise kendisine ve annesine kıyafet almak için geldiğini ve Dünya Kadınlar Günü’ne de bu renklerle katılacağını söyledi. Kadınların diğer yıllara oranla bu yıl 8 Mart’ta daha güçlü alanlarda olması gerektiğini vurgulayan Ölmez, “Bu yıl varlık yokluk meselesidir Kürtler için. Kadınlar olarak da baharı kutlayacağız. Bu yıl barış ve özgürlük yılı olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

POLİSİN 3 RENK ALERJİSİ 

Mağaza Sahibi Rojda Aslan ise geçen senelere kıyasla yöresel kıyafetlerin satışının düştüğünü dile getirdi. Aslan şunları söyledi: “Süreç geçen senelerde bu kadar kötü değildi. Her geçen gün baskılar artarak devam ediyor. OHAL hayatı felç etti. Suçlu suçsuz iç içe girdi. Herkesin tutuklandığı bir süreçte kadınlar bu kıyafetleri giymek istiyorlar, ama biraz kaygılılar” dedi. 

Aslan, geçen sene özellikle sarı, kırmızı, yeşil renkte yöresel kıyafetlere talep patlaması olduğunu aktararak, "Bu sene sarı, kırmızı, yeşil kıyafet sattığımız için polis tarafından baskı görüyoruz. Ama yine de yüksek derecede baskıya rağmen kadınlar yöresel kıyafetlere rağbet ediyor. Artık savaş bitsin. Esnaf olarak da insanlar olarak da bu çok ağır geliyor. Ekonomik kriz etkiliyor. Kentimizde polis baskısı olmadan yaşamak istiyoruz” dedi.