BM’den Haiti’deki kolera salgını fonları için acil çağrı

Haiti’de 7 yılda 10 bine yakın kişinin hayatına mal olan kolera salgınının sonlandırılması için BM’nin talep ettiği fonların sadece yüzde 2’lik kısmı üye ülkelerce ödendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından üye ülkelere gönderilen bir yazıda, Haiti’deki kolera salgını için vaad edilen 400 milyon doların ‘akıbeti’ soruldu.

Üye ülkelerin 6 Mart’a kadar Haiti’ye yardım yapıp yapmayacaklarını bildirmelerini isteyen Guterres, bugüne kadar ülkeler tarafından yapılan gönüllü bağışların yüzde 2 oranında kaldığını hatırlattı. Guterres, kolera salgınından ölümlerin azaltılabilmesi için gereken 400 milyon dolar hedefinin önemine dikkat çekti.

Haiti’de 2010 yılı başında meydana gelen deprem sonrasında ortaya çıkan kolera salgınında şimdiye kadar 9 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. Salgınla mücadelenin aksaması halinde ölümlerin 2018 sonuna kadar 30 bini bulmasından endişe ediliyor.

BM’nin daha önce yaptığı bir çağrıda koleranın yol açacağı ölümlerin 10 binle sınırlandırılması için 400 milyon dolara ihtiyaç olduğu duyurulmuştu. Ancak şimdiye kadar BM’ye kolerayla mücadele kapsamında Güney Kore, Fransa, Liechtenstein, Hindistan ve Şili tarafından sadece 2 milyon dolar aktarıldı.

Kanada ve Japonya tarafından ise toplamda 7 milyon doların BM fonuna aktarıldığı bildiriliyor.

Eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada, Haiti halkından özür dilenmişti. Yapılan araştırmalar sonucu, kolera salgınının, 2010 yılındaki deprem sonrasında BM misyonu kapsamında ülkeye gönderilen Nepalli askerlerce taşındığı ortaya çıkmıştı.