CENİ: İnsan hakları için Türkiye'ye yaptırım uygulanmalı

İnsan Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan CENİ, AKP'ye yaptırımlarda bulunulmasını, Kürt Özgürlük Hareketi'nin desteklenmesini istedi. CENİ, "Türkiye’de, demokrasi ilkeleri paramparça edilmekte" dedi.

Kürt Kadın Barış Bürosu (CENİ), 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 68. yıldönümünde, hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzenden çok uzakken, özellikle de Türkiye’de yükselişe geçen AKP’nin faşist rejimi nedeniyle, Kuzey Kürdistan’da çok sayıda kent yerle bir edildi, yüzlerce insan katledildi ve bodrumlarda diri diri yakıldı, cezaevlerinde kadın ve çocuklar taciz ve tecavüze maruz kaldı, antidemokratik yasaları nedeniyle onlarca kadın katledildi, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, akademisyenler, gazeteciler ve birçok insan mesleğinden uzaklaştırıldığı gibi, tutuklanmıştır. Onlarca kurum ve basın-yayın organı kapatıldı. Türk devleti tarafından, en kutsal insan hakkı olan yaşama hakkı bile ayaklar altına alınıyor. Evrensel insan hakları değerleri yok olma düzeyine geldiği Türkiye’de, demokrasi ilkeleri paramparça edilmekte."

'SİVİL HALKA SALDIRIYOR, İŞGALE YELTENİYOR'

Türkiye'nin kendi sınırlarını da aşarak, Rojava Devrimi'ni boğmak amacıyla Kürtlere karşı DAİŞ ve çeşitli çetelerle işbirliği yaptığına, sivil halka saldırı düzenlediğine dikkat çekilen açıklamada, "Türk devleti aynı zamanda Güney Kürdistan topraklarını da işgal ederek, katliamcı zihniyetini orada da uygulamayı amaçlamaktadır" denildi.

Açıklamada, Türk devletinin barbarlığına Avrupa'nın sessiz kalmasına da tepki gösterildi.

"İnsani değerlerinin yok olmayla karşı karşıya kaldığı bu süreçte, başta Rojava’da olmak üzere, Şengal, Kuzey Kürdistan ve bölgenin değişik halkların yaşadığı toprakları DAIŞ barbarlığından ve katliamcı zihniyetinden kurtarmak için Kürt Özgürlük Hareketi’nin yükselttiği direniş, özellikle bölgede, insan hakları ve demokrasi mücadelesinin en önemli halkası olmaktadır" diye devam eden açıklamada, şu yaptırımlar istendi:

'KÜRT HAREKETİ DESTEKLENMELİ'

"Türkiye’ye yapılan silah satışlarının durdurulması, Türkiye’de diktatörlüğe karşı demokrasinin savunulması için başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın siyasi yaptırımlar uygulaması, bölgede insan hakları ve özgürlükleri için mücadele veren Kürt hareketini de kriminalize etmek yerine desteklemesi gerekiyor."

CENİ, açıklamasının sonunda ise gözaltı, tutuklama, basın özgürlüğüne saldırı, dernek kapatma, görevden almalara ilişkin OHAL bilançosunu paylaştı.