Delila'nın ardından: Yeşeren Kürdistan'ın çocuğu

Gerilla Delila, kendisine dayatılan yaşamı kabul etmedi ve ‘özümü buldum’ dediği gerilla yaşamına katılmayı tercih etti.

YJA-STAR Gerillası Delila Zerdeşt, 25 Eylül 2015’te Bêşebap'taki devrimci eylem hamlesinde mücadele verirken Türk ordusunun saldırıları sonucu yaşamını yitirdi.  

1987’de Van’ın Çaldıran ilçesinin Yuvacık köyünde doğdu. Henüz kim olduğunu, ana dilini, tarihini bilmeden başka bir devletin dayattığı yaşam şekline maruz kaldı. Tıpkı binlerce Kürt çocuğu gibi. Gerilla Delila, kendisine dayatılan yaşamı kabul etmedi ve ‘özümü buldum’ dediği gerilla yaşamına katılmayı tercih etti. Adını ‘Delila’ koydu. İsmine bahşettiği anlam sevgi, anlam bütünlüğü idi. Sevgi ve yoldaşlık ile yoğrulan bir yaşam sıradan bir yaşam değildi çünkü.

Delila Zerdeşt (Eylem Atsak), 22 Eylül 2015 tarihinde Şirnex’in Bêşebap ilçesine yönelik HPG ve YJA-STAR gerillalarınca gerçekleştirilen devrimci hamlede yaşamını yitiren 9 gerilladan biriydi.

BİRLİKTE KATILDILAR...

O, anlamla yoğrulan yaşamın özü ile buluşmuş bir gerilla. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirmiş Delilalar'ın ardılı olmak için bu ismi kullandı. İsmine layık olmak için de güçlü bir katılım sergiledi. Yaşamını değiştiren, farklı kılan, ‘şerefli bir yaşam’ diye tabir ettiği gerilla mücadelesinde yer almış olmanın mutluluğunu iliklerine kadar hissetti.

Yurtsever ve emekçi bir ailede büyür. Ailesi ısrar etmesine rağmen sistemin köreltici okullarına gitmeyi tercih etmez. Aile içerisinde de emekçi, mütevazı, sorumlu kişilik sahibidir. Yaşı biraz ilerleyince, kardeşlerinin sorumluluğunu üstlenir. Bu durum annesinin yükünü önemli ölçüde hafifletir. Kardeşleri, anne ve babası tarafından oldukça sevilen Delila, amcasının oğlu ile nişanlanır. Bir süre nişanlı kaldıktan sonra evlenirler. Fakat ikisi de Kürt halkına reva görülen imha, inkar politikalarına karşı en büyük ve anlamlı yaşamın, özgürlük mücadelesinde yer almak olduğuna karar verir. Bir gün sessizce el ele verip Kürdistan dağlarının yolunu tutarlar.

Gerillaya geldikten sonra ayrılmaları gerektiğinin farkındadırlar. Zaten bu yolu tercih ettiklerinde de biliyorlardı, farklı mücadele alanlarına gönderileceklerini. Önemli olan da aynı amaç uğruna mücadele etmekti. Asıl olanın ruh birlikteliği olduğunu ve bu birlikteliğin ortak davada buluşması olduğunu biliyorlardı.

YOLDAŞLARI ANLATIYOR...

Yoldaşları en çok Delila’nın mütevazı yapısından etkilenmişlerdir. Hatta o kadar ki, sembol diye tanımlanır. Öylesine gerilla ruhu ile bütünleşmiştir ki, kısa süre içerisinde görevler alır. Zap, Garê gibi alanlarda gerillacılık yapar. Aktif bir şekilde gerilla yaşamına katılır. Gerilla Delila ile aynı alanda kalmış yoldaşları Delila’yı şöyle anlatıyor:

Arvin Kobani: “Heval Delila’ya bakınca sevgi görüyordum. Dağ yaşamını çok seviyordu. Onu Zap’ta tanıdım. Başta fazla tanımamama rağmen onu sürekli izliyordum. Çünkü yaşam şekli, davranışları, yoldaşlığı beni çok etkiliyordu. Bir gün bana, kendisini neden bu kadar izlediğimi sordu. O zaman ona yaşamının beni çok etkilediğini söylemiştim. İnsanların duygularına hitap ediyordu. Hisleri çok güçlüydü. Önderlik yaşamını sevdiği yaşamının her anında belli oluyordu. Şehit düştüğünü duyduğumda çok üzüldüm. Tek söyleyeceğim şey; onun mücadelesini sürdüreceğim. Onu çok özlüyorum."

Hêvîdar Êrîş: “Heval Delila’yı karargahta olduğu zaman tanıdım. Doğrusu hemen dikkat çekiyordu. Özellikle de mütevazılığı çok güzeldi. O zaman bir takımdan sorumluydu. Yapısı tarafından çok seviliyordu. Bu doğalında gelişiyordu. Dağ alanında tanınan bir yoldaştı. Şehit düşmüş olabilir ama onun mücadelesini devam ettiren binlerce yoldaşı var.”

Hilal Rüstem Ada: “Anın değerini bilmeyenler, ayrıntıda gizli kalan mutlulukları yakalamayı bilmeyenler, ne geçmişe ne de geleceğe anlam yükleyebilirler. Hangi öyküye, masala konu olursak olalım özümüzle en doğal haliyle yaşamak bizi anlam gücüne bir adım daha yakınlaştırır. Delila da öyle idi. Anın değerini biliyordu. Bu yüzden yoldaşlığı derin ve güzeldi.”

DEVRİMCİ HAMLEDE ÖLÜMSÜZLEŞİR

Gerilla Delila bir süre sonra gerillanın Botan alanına gitmeyi ısrarla önerir. Her ne kadar başta bu önerisi örgüt tarafından kabul edilmese de bir süre sonra bu isteğine olumlu yanıt alır. Delila, Botan'a geçtikten kısa bir süre sonra Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine yönelik devrimci bir hamle başlatılır. Bu devrimci hamlede önemli bir rol üstlenen Delila, faşist Türk ordusunun yoğun teknik kullanımı sonucu yaşamını yitirir.

Direnişi birçok gerillayı etkiledi. Dağ alanında da oldukça seviliyordu. Yaşamını yitirmesi yoldaşlarını derinden üzdü ama bağlılıklarını da derinleştirdi. Hepsinin ağzından çıkan tek cümle; "anısına bağlı kalacağız" oldu.

KARDEŞLERİ DE YOLDAŞ OLDU

Delila’nın ardından iki kardeşi gerilla saflarına katıldı. Ablalarının yoldaşı olmak ve yarım kalan davasını omuzlamak için. Birlikte katıldığı yoldaşı Bahoz ise özgürlük mücadelesine ondan aldığı güç ile daha sıkı sarılıp devam ediyor.

Delila bir türkü olur. Ölümsüzleşir. Yitik bir ülkenin çocuğu olarak değil, uğrunda on binlerce yoldaşının canını verdiği, yeniden yeşeren Kürdistan’ın çocuğu olarak anılıyor.