GÖRÜNTÜLÜ

Doğu: Sara arkadaş enerjisiyle daima aramızdadır

YJA Star Komutanlarından Çiğdem Doğu, PKK kurucularından ve 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız’ın, büyük bir mücadele enerjisi olduğunu söyledi.

 

 

Paris katliamına ilişkin ANF’ye konuşan YJA Star Komutanlarından Çiğdem Doğu, “Katledilen her üç yoldaşımızın anılarını her biçimiyle sürdürmek, cevap olmak, yaşatmak bizim için esas bir yolken fakat diğer boyutlarıyla da komplonun, katliamın gerçekleştirenlerini de açığa çıkarmak temel bir görevimiz olacaktır. Önümüzdeki süreçte mutlaka buna cevap olacağız” dedi.

‘MÜCADELEMİZİN EN BÜYÜK DEĞERLERİNDENDİ’

Şehadetlerinin üçüncü yıl dönümünde Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez’i (Ronahi) anan Doğu, “Tabi heval Sara özgürlük mücadelemizin büyük değerlerinden biriydi. Kürdistan mücadelesinin PKK ile birlikte başlangıcına tanıklık eden ve bir bütün aşamalarını en sıcak büyük bir kavgayla yaşayan hakikati ifade etti heval Sara. Onun kimliğinde yaşana Dersim halkının, isyanın gerçekliği, geçmişi idi. Biz heval Sara’nın şahsında Dersim isyanın PKK’lileştiğinden bahsedebiliriz” dedi.

‘BİZİM HAKİKATİMİZ, HAFIZAMIZ OLDU SARA’

Kürt kadın özgürlük hareketinin temelini Cansız’dan aldığına dikkat çeken Doğu şöyle konuştu: “Kadın özgürlük mücadelesi olduğu, PAJK olduğu, KJK sistemi olduğu bugün tüm toplumsal alanda yaşayan hem Kürdistan’da hem Ortadoğu’da hem de tüm dünyada özgürlük mücadelesiyle örnek olan bir mücadele gerçekliğimiz var. Bunun temelini atan hafızamız, bizim hakikatimiz, bizim yüzümüzü döndüğümüz gerçeklik olarak heval Sara’yı ifade etmek gerekir ki şahadeti de böyle bir anlam taşımaktadır.”

Doğu, Cansız’ın temel arayışının insan arayışı olduğu ve bundan dolayı da yaşamının sürekli kavga ile geçtiğini söyledi.

Cansız’ı tanıma şansına eriştiğini, birlikte yaşadığını ve mücadele ettiğini de dile getiren Doğu, “Büyük bir mücadele enerjisi vardı. Kadına, erkeğe yaklaşımıyla sürekli bir sevgi arayışı, insanla, toplumla bütünleşme arayışı vardı. Kavgası da bundandı aslında kendi kitabında da buna dikkat çekiyor ‘hep kavgaydı yaşamım’ demişti. Kavgasının büyüklüğü ve çağımıza damga vurmasının da temel kaynağı sevgi arayışıydı. Sosyalizm çizgisinin en temel temsilcilerinden biri oldu. Bu temelde Sara yoldaşı tek bir kişi olarak ifadelendiremeyiz. Bahsetmiş olduğum özgürlük enerjisi hem fiziki duruşunda hem hareketliliğinde, örgüt çalışmalarını ele alışında, düşünce, duygu dünyasında büyük bir devinim vardı. Belki de Amed zindanlarında tam anlatılamadı, eksik kaldık. Öyle bir hakikat, gerçeklik içerisinde heval Sara asla boyun eğmeyen bir duruşun sahibi oldu. Asla teslim olmayan hatta tam tersine düşmana saldıran bir pozisyonda oldu. Sonraki duruşundan da bunu görüyoruz. Hem zindan hem de zindan sonrasında özgürlük mücadelesinde dönüm noktası yaratacak duruşlara sahip olmuştur. Kadın gerillalaşmasında, ordulaşmasında heval Sara’nın zindandaki direnişi onun orada yaratmış olduğu kimlik gerilla kadının da büyük bir güç aldığı zemin oldu” diye konuştu.

‘GİTTİĞİ HER YERDE DERİN İZLER BIRAKTI’

Cansız’ın cezaevinden çıktıktan sonra kadın ordulaşması çalışmalarına katıldığını vurgulayan Doğu, şöyle devam etti: “Hem diplomatik çalışmalarımıza, sosyal alandaki örgütlenme çalışmalarımıza katıldı. Mücadelemizin hangi sahası olursa olsun her boyutunda aktif bir şekilde katıldı ve sonuç alıcı da oldu elbette. Gittiği her yerde derin izler bırakan bir insandı. Heval sarayı anlatmaya çalışırken onu tanıyan arkadaşlarla tartışırken hep onun o muazzam enerjisi, devrime, insana, yoldaşa olan bağlığını hep ifade etmeye çalıştık. Çünkü o buradan belleklerimizde yer edindi.”

Tetikçi Ömer Güney’in hastalıktan öldüğüne ilişkin açıklamalarına yönelik Doğu, “Fakat bu durum şüpheli bir durumdur. Mahkemeye yakın bir süreçte böylesi bir olay şüpheli bir olaydır, katliamın açığa çıkarılmasının engellenmesi delil karartmadır. Bu olayın üzeri kapatılmak isteniyor. Başlangıçtan beri ifadelendirdik bu uluslararası bir komplodur. Türk MİT’inin de içinde olduğu uluslararası güçlerinin de ayakları olan bir komploydu. Böylesi bir süreçte bu olayda bunun kanıtlamış oluyor. Elbette ki biz kadın hareketi olarak bu davayı bırakmayacağız bu davanın takipçisi olacağız. Katledilen her üç yoldaşımızın anılarını her biçimiyle sürdürmek, cevap olmak, yaşatmak bizim için esas bir yolken fakat diğer boyutlarıyla da komplonun, katliamın gerçekleştirenlerini de açığa çıkarmak temel bir görevimiz olacaktır. Önümüzdeki süreçte mutlaka buna cevap olacağız” biçiminde konuştu.

‘ENERJİSİYLE ÇOĞALTIYOR BİZLERİ’

Cansız’ın büyük bir kavga, mücadele emrettiğini de vurgulayan Doğu, şöyle devam etti: “Yaşadığın süreç ne kadar ağır olursa olsun ne kadar güçlü olursa olsun bir kadın devrimci olarak sen o engelleri aşabilirsin. Sen mücadelene ideolojin, halkına, önderine yoldaşlarına inanıyorsan aşamayacağın hiçbir engel yoktur. Ondan bize kalan yaşam hakikatini çoğaltmamız çok önemli. Onun için söylememiz gereken çok şey var. Heval Sara ve diğer iki yoldaşımızın Paris’in ortasında bu biçimiyle katledilmesi bizim için büyük bir acıyı ifade etti. Aynı zamanda da düşmanın kadın canlanışına, dirilişine olan öfkesini, intikamını gösteriyor. Heval Sara’nın şehadetinden sonra yüzlerce, binlerce Sara katıldı. Şu an heval Sara yanımızda değil fakat o enerjisiyle bizimle birliktedir. Enerjisiyle çoğalıyor çoğaltıyor bizleri. Bu anlamda katliamı bu biçimiyle lanetlemek, boşa çıkarmak boynumuzun borcu oluyor.”