GÖRÜNTÜLÜ

Güneyli kadınlar Kandil'de komployu kınadı

Güney Kürdistanlı kadınlar Kandil'de bombalanan Mehmet Karasungur Şehitliği'nde uluslararası komplocu güçler ve Türk devletini kınadı. Kadınlar, Öcalan’a özgürlük ve ulusal birlik mesajları verdi.

Güney Kürdistanlı kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik geliştirilen uluslararası komployu Kandil Dağı'nda yaptıkları bir açıklamayla kınadı. Öcalan’a özgürlük talebinde bulunan kadınlar, Kürt siyasi güçlerine ulusal kongre çağrısında da bulundu. 

Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), Kongra Star Başur Kürdistan temsilcileri, Rojava kanton temsilcileri, Doğu Kürdistanlı kadın aktivistler, YNK, Goran, Demokrasiyi Geliştirme Enstitüsü ve birçok kadın aktivist, yazarın da yer aldığı Güney Kürdistanlı kadınlar, KJK Koordinasyon Üyesi Besê Erzincan ve bir grup kadın gerilla tarafından karşılandı. 
Kadınlar dün akşam Türk savaş uçakları tarafından bombalanan ve Kandil Dağı'nda bulunan Şehit Mehmet Karasungur Şehitliği'nde mesajlarını verdi. Kürdistan devrim şehitleri anısına gerçekleşen bir dakikalık saygı duruşunun ardından kadınlar adına Demokrasiyi Geliştirme Enstitüsü Başkanı Aşti Abdullah açıklama yaptı.

'KÜRT KADINININ DİRENİŞİ HAYRANLIKLA İZLENİYOR'

Açıklamada, Öcalan’a yönelik geliştirilen uluslararası komplo ve Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na ve Şehit Mehmet Karasungur Şehitliği'ne yönelik dün akşam gerçekleşen saldırısı kınandı. 

Açıklamanın devamında, Kürdistan topraklarının işgalci güçler tarafından parçalandığı, Kürt halkının katliamlara maruz kaldığı ve Öcalan'ın yıllardır tecrit altında tutulduğu belirtildi.

Kürt halkına yönelik Türk, Arap, Fars gibi işgalci devletlerin soykırım politikalarına da değinilen açıklamada, Kürt halkının yüz yıldır bu işgalci, hegemon güç ve devletlere karşı direniş içerisinde olduğu belirtildi. Kürt halkının özgürlük ve statü mücadelesinin hâlâ devam ettiğine de yer verilen açıklamada, şunlar belirtildi:  “Kürt halkının Rojava ve Başur Kürdistan’da DAİŞ ile mücadelesi devam etmektedir. Bu mücadele Kürt kadınlarının öncülüğünde gelişmekte ve Kürt kadınlarının emsalsiz direnişine bugün tüm dünya tanıklık etmekte ve büyük bir hayranlıkla bu direnişe bakmaktadır.” 

DÖRT PARÇA KÜRDİSTAN'A ÇAĞRI

Öcalan’ın yaşam ve mücadele felsefesini kendilerine esas aldıklarını belirten kadınlar, tüm Kürt halkının bu mücadele ve yaşam felsefesiyle DAİŞ’e ve Kürdistan’ı işgal altında tutan Türk, Arap ve Fars devlet faşizmine, ırkçılığına ve cinsiyetçiliğine karşı mücadelelerini sürdürecekleri kaydedildi.

Açıklamada, Türk devletinin Kuzey Kürdistan’da gerçekleştirmiş olduğu siyasi ve fiziki soykırım operasyonlarına da dikkat çekilerek, Kürt halkının iradesinin Türk devleti tarafından gasp edildiğine, aralarında milletvekilleri, belediye eş başkanları, kadın hareketi temsilcileri ve binlerce siyasetçinin tutuklandığı ifade edildi. 
Kadınlar, Kürt halkının statü ve özgürlük talebinin nihai bir sona ulaşması için de dört parça Kürdistan’da siyaset yürüten güçlere ulusal kongrenin bir an önce gerçekleştirilmesi ve ulusal birliğin sağlanması çağrısında bulundu.

BESÊ: ÖZGÜRLÜĞE KADAR MÜCADELE!

Daha sonra Kürdistan Kadın Birliği (KJK) Koordinasyon Üyesi Besê Erzincan da bir konuşma yaptı. Erzincan konuşmasında Başur Kürdistanlı kadınlara teşekkür ederek, Türk devleti tarafından Şehit Mehmet Karasungur Şehitliği'ne yönelik gelişen saldırıyı kınadı. Erzincan konuşmasında devamında şunları söyledi: “Gelişinizi çok anlamlı buluyoruz. Özellikle buraya gelip Reber Abdullah Öcalan’a yönelik geliştirilen komployu kınamanızı ve özgürlüğünü talep etmenizi çok anlamlı bulduk. Önder Abdullah Öcalan yaşam ve mücadele felsefesiyle Kürt kadınlarına öncülük etti. Türk devletinin şehitliğe yönelik saldırısını kınıyoruz. Türk, Arap ve Farslar tarafından nasıl ki gelişen Kürdistan’a yönelik gelişen işgal birse ve aynı anlamı taşıyorsa, Kürdistan da birdir, tek parçadır. Biz de bu işgalci güçlere karşı Kürt halkının özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

Erzincan, son olarak Kürt kadınlarının ulusal birliğin sağlanmasındaki rollerine de dikkat çekerek, “Kürt kadınları olarak eğer birliğimizi sağlayabilirsek, tüm dünyaya da öncülük yapabiliriz. Daha büyük adımlar atabiliriz" dedi. 

Başur Kürdistanlı kadınlar daha sonra Şehit Mehmet Karasungur Şehitliği'ni dolaşarak, şehitlikte bulunan deftere duygu ve düşüncelerini yazdı.