İsveç'te 8 Mart kutlamaları devam ediyor

8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde düzenlenen gece, panel, konferans, gösteri ve mitinglerle devam ediyor.

Kürt kadınları Sandviken ilinde 8 Mart'ı bir geceyle kutlarlarken, Gävle ilinde Warşin Kadın Komünü'nün de aralarında bulunduğu kadın örgütleri, 8 Mart'ın kadınlar için taşıdığı anlam ve önemle günümüzde kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunları ele alan bir panel düzenledi.

SANDVİKEN

Warsin Kadın Komünü ve PYD Kadın Komitesi'nin düzenlediği gecede, Brüksel Jineoloji Komitesi üyesi Necibe Qeredaxi, 8 Mart'ın tarihçesini ve Kürt kadınları için taşıdığı anlam ve önemi ele alan bir konuşma yaptı.

Kürt kadınlarının Kuzey Kürdistan'da Türk devletine, Rojava'da DAİŞ ve Türk devletinin desteklediği çetelere ve Şengal'de KDP'nin saldırılarına gösterdikleri kararlı direnişlere değinen Qeredaxi, “Kürt kadınlarının Ortadoğu'da gerçekleştirdikleri devrim dünyadaki en kapsamlı ve kadın renginin derinlemesine tüm topluma hakim olduğu tek kadın devrimidir” dedi.

2014 yılının Ağustos ayında tüm dünya DAİŞ çetelerinin Êzidîlere yönelik gerçekleştirdikleri katliamları izlemekle yetinirken Kürt Özgürlük Hareketi'nin katliamı durdurmak için Şengal'e gittiğini hatırlatan Qeredaxi, “O gün Şengal'de Êzidi halkımızı yüzüstü bırakan KDP güçleri, şimdi Erdoğan'la bir olup Şengal'e saldırıyor. Bu kabul edilemez. Barzani derhal saldırıları durdurmalı” dedikten sonra tüm Kürdistanlılara Êzidîlerle dayanışmayı yükseltmeleri çağrısı yaptı.

Kadınlar, sanatçılar Dilo Doxan ve Suat Alican'ın söyledikleri türkü ve şarkılar eşliğinde hep birlikte halaya durdular.

GÄVLE

İsveç'in Dalarna bölgesindeki Gävle ilinde Warşin Kadın Komünü'nün de aralarında bulunduğu kadın örgütleri, Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü'nün kadınlar açısından taşıdığı önemi ve günümüzde kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunları ele alan bir panel düzenledi.

İl kütüphanesinde yapılan panelde kadına yönelik şiddet, töre ve namustan kaynaklı baskı ve cinayetler, çocuk yaşta zorla evlendirilme, cinsiyet ayrımcılığı başlığı altında sunumlar yapıldı.

Warsin Kadın Komünü'nden Zine Batte, Kürt kadınlarının geçmişte ve günümüzde sömürgeci devletlere ve ataerkil sisteme karşı verdikleri mücadeleyi ele alan bir konuşma yaptı. Sömürgeci devletlerin ve feodal değer yargılarının ağır baskıları altında bulunan Kürt kadınlarının günümüzde Kürdistan'ın dört parçasında verdikleri demokrasi ve özgürlük mücadelesi somut örnekler vererek aktaran Batte, “Kuşkusuz Kürt kadınlarının bu noktaya gelmesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın düşünceleri ve çabaları sonucudur” dedi.