İsveç'te Kürdistanlı kadınlar 8 Mart kutlamalarını başlattı

Kürdistanlı kadınlar, dün akşam Uppsala ilinde gerçekleştirdikleri bir etkinlikle 8 Mart kutlamalarının startını verdi.

İsveç'te yaşayan Kürdistanlı kadınlar, 8 Mart Uluslararası Emekçiler Günü'nde kadınların sorunlarını tartışmak ve gündeme getirmek, AKP'nin Kuzey Kürdistan ve Rojava, AKP ve KDP destekli çetelerin Şengal'e yönelik saldırılarını teşhir etmek için çalışmalarını yoğunlaştırdılar.

Kürdistanlı kadınlar, dün akşam Uppsala ilinde gerçekleştirdikleri bir etkinlikle 8 Mart kutlamalarının startını verdi.

Uppsala Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir araya gelen ve aralarında İsveçlilerin de bulunuğu kadınlar, 8 Mart'ın kadınların mücadelesi için taşıdığı anlam ve önemi ele alan konuşmalar yaptılar.

Türk devleti ve AKP'nin kadınları ötekileştirmeye çalıştığına ve hedef aldığına, yüzlerce HDP ve DBP'li kadın milletvekili ve belediye başkanını tutukladığına dikkat çeken konuşmacılar, tüm kadınlara 8-9 Nisan tarihlerinde İsveç'te yapılacak halk oylamasında AKP diktatörlüğüne dur demek için Hayır oyu kullanmaları çağrısı yaptılar.

Şengal'de yönelik saldırıları kınayan ve KDP'ye AKP rejimiyle yaptığı işbirliğine son verme ve saldırıları durdurma çağrısı da yapan kadınlar, ”Jin jiyan azadi” ve ”Biji azadiya jinan” sloganlarını atarak etkinliklerini sonlandırdılar.

STOCKHOLM'DE KÜRDİSTANLI KADINLAR MEYDANLARDA HAYIR DİYECEK

İsveç'in başkenti Stockholm'de de Kürdistanlı kadınlar, Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü'nü kitlesel bir şekilde meydanlarda kutlamaya hazırlanıyor.

8 Mart etkinlikleri düzenleyen motor gücünü Sara Kadın Birliği'nin oluşturduğu16 kadın örgütünün yer aldığı 8 Mart Komitesi, bu yıl yapılacak gösterinin parolasını “Sınırlar ötesi direniş” olarak belirledi.

8 Mart Komitesi'ne Sara Kadın Birliği adına katılan Ferah Bozcalı, ANF'ye yaptığı açıklamada kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerin sadece Türkiye'de ve Kürdistan'da değil dünyanın pek çok ülkesinde arttığını ve kadınların küresel mücadelelerinin gerekliliğine vurgu yapmak için bu yıl yapılacak etkinliğin parolasını “Sınırlar ötesi direniş” olarak belirlediklerini söyledi.

Faşizme, ataerkil zihniyet ve toplumsal cinsiyetçiliğe karşı meydanlarda olacaklarını söyleyen Bozcalı, “Gösteride yeni anayasaya Hayır pankartları taşıyacağız. Bu karanlık referanduma ışık olacağız, aydınlatacağız. Kadınlar için ne anlama geldiğini ve yıkıcı sonuçlarını anlatacağız” dedi.

Bozcalı, Kürt, Türk, Ermeni ve Asuri Süryani kadınlarına 8 Mart günü Norra Bantorget Meydanı'nda 17.30'da başlayacak gösteriye katılmaları çağrısı yaptı.