Kadın örgütleri sokağa çıktı: Yangın değil katliam!

Kadın örgütleri, Adana Aladağ'daki bir yurtta çıkan yangında 12 kişinin yaşamını yitirmesinden dolayı hükümeti protesto etti.

Kadın örgütleri, Adana'nın Aladağ ilçesinde bulunan Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda yaşanan ihmaller zinciri sonucunda çıkan yangında  biri görevli, 11 çocuğunun  hayatını kaybetmesini İstanbul İl Milli Eğitim önünde protesto ettiler.  HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit’in de katıldığı eylemde kadınlar,  öfkelerini yansıtan siyah bir bez taşıdı. “Kaza değil cinayet , kader değil katliam”, “ Yasta değiliz, isyandayız”, “AKP elini çocuklardan çek” sloganlar atıldığı eylemde ilk konuşmayı HDK Eş Sözcüsü Koçyiğit yaptı. 

'TARİKATLARA BAĞLI YURTLAR DERHAL KAPATILSIN'

Yangında hayatını kaybeden 12 kişinin  ailelerine başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Koçyiğit, "Acımız büyük. AKP’nin gerici politikaları sonucunda 12 canımızı kaybettik” dedi.  Hükümetin,  eğitim, barınmaya, yurtlara yatırım yapmak yerine, özelleştirmeyi tercih ettiği için  bugün bunların yaşandığına işaret eden Koçyiğit, bunun ilk olmadığını hatırlatarak, “Konya’da ve Diyarbakır Kulp’taki  benzer yangınlardan sonra  önlem alınsaydı, bugün Adana’daki yurt katliamını konuşmayacaktık” diye konuştu.  Katliamlara fıtrat diyen bir hükümet anlayışıyla karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Koçyiğit, “Yoksula, ölümü, tacizi, tecavüzü reva gören bu anlayışı kınıyoruz.  Yemeyip, yedirdiğimiz, içmeyip, içirdiğimiz gözümüz gibi sakındığımız çocuklarımızdan elini çekin” dedi. Milli Eğitim Bakanı'na katliam hakkında soru da yönelten Koçyiğit, “Yurttaki yangın merdivenin kilitli olduğu söyleniyor, bu doğru mu? Doğruysa neden bu kapı kilitli" diye sordu. Tarikatlara bağlı tüm yurtların  derhal kapatılmasını isteyen Koçyiğit, hükümete, “Bu dinci sistemden vazgeçin” çağrısını yaptı. 
HDP Milletvekili Konca, Ensar Vakfı’nda yaşanan tecavüz skandalından sonra devlet yetkililerinin söylediği ‘Bir kereden bir şey olmaz’ sözünü hatırlatarak, "Bu zihniyet bugün bu ülkeyi yönetiyor, daha doğrusu yönetemiyor. Çocuklara, kadınlara, işçilere duyarsızlığın sonucu bu facia” diye konuştu.

'DENETİM HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAPILIYOR?' 

Konuşmaların ardından kadın örgütlerinin adına açıklamayı Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi okudu. Çelebi, “Kilitli olan yangın merdiveninin önünde sarılmış cesetleri bulunan çocukları korumanın; devletin yıllardır çeşitli özel vakıflarla işbirliği yaparak üzerinden atmaya çalıştığı  hayati bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Yangın merdivenin kilitli olmasına tepki gösteren Çelebi, “Yangın merdivenleri kilitliydi çünkü eril namus anlayışına göre kız çocuklarının hayatlarından daha önemli olan başka şeyler vardı” dedi. “Çocuklarımızın   hayatlarından endişeliyiz!” diyerek sözlerini sürdüren Çelebi, “Konya’da 17 öğrencinin ölümü ile hafızamıza kazınan kaçak Kuran kursu davası 8 yıldır sürüyor ve bir tek tutuklu sanık yok. Yakın zamanda Ensar Vakfı’nın Karaman'daki evlerinde cinsel istismara uğrayan çocuklar için sesimizi çıkardığımızda da gördük ki vakfa hiçbir yaptırım uygulanmadı. Hala özel vakıfların inisiyatifinde olan bu yurt ve evlerde kaç çocuğun kaldığını bilmiyoruz. Bu yurt ve evlerin denetiminin hangi kriterlere göre yapıldığı konusunda şeffaflık göremiyoruz” diye konuştu.

'YURDA HİÇBİR UYARI YAPILMADI'

Adana'da çocukların yanarak öldüğü yurdun en son Haziran 2016'da devlet tarafından denetlendiğine dikkat çeken Çelebi,  içi tamamen ahşap olan ve yangın merdivenlerin kilitli tutulduğu bu yurda hiçbir uyarının yapılmadığına işaret etti. Çelebi, AKP hükümetini şöyle uyardı: “Soma'ya gittiğiniz gibi gidecekseniz, gitmeyin! Soma'da olduğu gibi, aileleri susturmak, tekmeletmek, kravatlarınız ve tüm devlete ait soğukluğunuz ile sedyelerin yanında görünmek için gidecekseniz, gitmeyin! Yurtları denetlemekte kullandığınız çocuk ve kadın katili kriterlerinizi yeniden gözden geçirin! Normalleştiren, meşrulaştıran, sorumluların üstünü örten stratejilerinizi bari çocuklar için bir kenara bırakın! Çocuklar toplumundur! Devlet çocukları korumakla yükümlüdür!” 
Eylemi gerçekleştiren örgütler şöyle: HDP, HDK, ESP, EHP, Yeni Demokrat Kadın, Yeryüzü Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri, Devrimci Partili Kadınlar, SYKP Kadın Meclisi, BEKSAV Kadın Meclisi.