Kadınlar: Asla yılmayacak ve direnişi büyüteceğiz

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da yaşayan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle sokağa çıktı. Eylemlerde, AKP'nin kadın düşmanı uygulamaları da protesto edildi.

İSTANBUL 

İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, 25 Kasım dolayısıyla Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. İHD binasında yapılan basın toplantısında raporların Kürtçe metnini Mürrüvet Yılmaz, Türkçe metnini ise Dilber Yükseldi okudu. Etkinlikte konuşan İHD Kadın Komisyonu'ndan Hatun İldemir, "Bütün dünyada kadına yönelik şiddetle mücadele için kadınlar sokağa çıkarken, ülkemizde bugün dahi birçok yerde kadın şiddete maruz bırakılmakta" dedi.
Darbe girişimi gerekçe gösterilerek ilan edilen OHAL uygulamalarıyla kadınların yaşam hakkının ve can güvenliğinin kalmadığını belirten Dilber, "Tüm muhalif medya, yayın organları kapatılmış, kadın gazeteciler gözaltına alınarak kadınların gerçekleri öğrenme hakkı engellenmiş, gazetecilerin ise haber yapma özgürlükleri gasp edilmiştir. 2016 Ocak ayından bu yana erkek şiddeti sonucu 251 kadın öldürüldü" dedi.

MERSİN 

Mersin Kadın Platformu, Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. “Tacize tecavüze ve şiddetinize karşı direnişteyiz” pankartının açıldığı eylemde, “Şiddetinizle barışmayacağız”, “Devlet zulme soyundukça kadınlar direniş giyinir” ve “Kadın mücadelesi mühürlenemez” dövizleri de taşındı. Gebze Cezaevinde bedenini ateşe vererek yaşamını yitiren Zehra Epli ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in polislerce gözaltına alınırken çekilen fotoğrafının taşındığı eylemde sık sık, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın cinayetleri politiktir” ve “Jın jıyan özgürlük” sloganları atıldı. 
Platform Üyesi Tuna Şahin, şu açıklamayı yaptı: “Biz kadınlar mücadelemizle var olduğumuz müddetçe siz eril, tahakkümcü, sivil-askeri darbeci zihniyet istediğiniz kadar bu dayatmalarınızda ısrar edebilirsiniz ama asla kazanamayacaksınız. Size bu zaferi tattırmayacağız. Bu ülkede kadın ve çocuk bedenleri hedef alınıyor. Gün geldi, sistem değişimi için kadının iradesi ve bedenine saldırıldı. Gün geldi kadının kahkahası ayıplandı, gün geldi hamile kadının kamusal alana çıkması ayıplandı, gün geldi 45 çocuğa cinsel istismar aklandı. Tüm bu uygulamalar OHAL ve KHK’ler ile katmerleşti.” 

ADANA 

İHD Adana Şubesi Kadın Komisyonu da dernek binasında basın toplantısı düzenledi. OHAL ve KHK'lerle kadına yönelik erkek şiddetin katmerleşerek artığına dikkat çeken İHD Adana Şubesi Kadın Komisyonu üyesi Deniz Uslu, "Kadınlar asla yılmayacak" mesajını verdi.

AĞRI 

Ağrı’daki kadınlar, 25 Kasım vesilesiyle HDP ve DBP kadın yöneticileri öncülüğünde HDP binasında bir araya geldi. Katledilen kadınların anıldığı eylemde konuşan HDP İl Eş Başkanı Olcay Öztürk, kadınların yaşamın her alanında ötekileştirildiğini dile getirerek, Türkiye’de giderek artan cinsel istismar ve kadın cinayetleri ile yargıdaki cezasızlığa dikkati çekti. 
HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir de Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde öncü olan kadınlardan mücadeleyi devraldıklarını belirterek, şunlar ısöyledi: “Sakine Cansızlar'dan Sêvêler'e, Kader Ortakkayalar'dan Zehra Eplililer'e yaşamın her alanında direnen kadınlardan devraldık direnişi. Onları selamlıyorum. Bugün AKP iktidarının öncelikle kadın mücadelesini hedef aldığını biliyoruz. Kadınlara dayatılan cinsiyetçiliğin örgütlü haliyle karşı karşıyayız. Evde, Meclis'te, sokakta, cezaevlerinde her yerde karşı karşıya olduğumuz eril zihniyete karşı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz, direneceğiz ve mutlaka kazanacağız." 

KARS

Kars’ta ise HDP ve DBP’li kadın yöneticiler öncülüğünde DBP il binasında bir araya gelen kadınlar, basın toplantısı düzenledi. DBP İl Eş Başkanı Yeliz Çopur, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve birçok kadın siyasetçinin tutuklu bulunmasına tepki göstererek, şöyle dedi: "Kadın vekillerin ve yerel yönetimlerde onlarca kadının tutuklanması kör şiddet ve devlet terörüdür. Ama korku çemberine kadınları dahil edemeyecekler. Biz kadınlar 5 bin yıldır direniyor ve gücümüzü öz örgütlülüğümüzden alıyoruz. Aile içi, devlet ve her türlü şiddete karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.”

DERSİM

Dersim Kadın Platformu, PTT önünde toplanarak kadın tutsaklara kart gönderme işleminin ardından Sanat Sokağı'nda bir araya geldi ve "İrademe, bedenime, emeğime dokunma" mesajını verdi.
Kadınlar, sokakta tenekeler ile ses çıkarma eylemi gerçekleştirerek sloganlar attılar. "Şiddete karşı bir olalım" çağrısında bulunulan eylemde konuşan Nurten Yeşil, şunları söyledi:
"Erkek şiddeti devam ediyor, hem de artarak. 2016 yılının ilk ayında 220 kadın erkekler tarafından katledildi. AKP hükümeti kadına yönelik şiddete karşı mücadele etmiyor, tam tersi kadınlarla dayanışma içinde olan kadın derneklerinin kapılarını mühürlüyor. Saray darbesi ve OHAL bahanesi ile sokaklar ve alanlar kadınlara kapatılıyor. Saray darbesi ile seçilmiş siyasetçiler, yazarlar, akademisyenler, sendikacılar, gazeteciler, mücadele eden kadınlar tutuklanarak kadın mücadelesine gözdağı verilmek isteniyor. Biz kadınlar ise ifade ve örgütlenme özgürlüğümüze, sokaklarımıza sahip çıkmak için buradayız."
Eylem, zılgıt ve sloganlar ile sona erdi.