Moskova’da aile içi şiddeti meşrulaştıran yasaya karşı eylem

Rusya’nın başkenti Moskova’da 100’e yakın kişi, aile içi şiddeti meşrulaştıran yasaya karşı eylem yaptı.

Aile içi şiddette bulunanlara ilişkin cezaları düşüren yasa, geçen hafta içerisinde Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylandı.

Eylemde yer alan cinsel şiddet mağdurları ile dayanışma derneği “Kızkardeşler” üyesi Natalia Timofeyeva, eylemlerinin amacına ilişkin AFP’ye konuştu.

Timofeyeva, “Şiddetsiz, korkusuz yaşama hakkımızı vurgulamak için buraya geldik. Şiddet olaylarının yüzde 40’ı aile içinde yaşanıyor ve azı polise gidiyor” dedi.

Aile içi şiddet karşıtı bu gösteriye yetkililer tarafından, kent merkezinden uzakta bir park yerinde yapılmak şartıyla izin verildi.

Avukat Marie Davtian, “Aile içi şiddet bir suçtur. Herkesin güvenlikte olma ve yasalarca korunma hakkı var. Aile içi şiddetin her zaman suç olarak kalması için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Aile içi şiddete ilişkin yasa tasarısı, Ocak ayı sonunda milletvekillerinin neredeyse tümü tarafından kabul edildi. Senato ise Şubat ayı başında tasarıyı onayladı. Bu yasa, aile içerisinde gerçekleşen şiddete ilişkin cezalarda indirim öngörüyor. Daha önce iki yıl olan hapis cezası, ağır şiddet veya tekrarlı olmamak kaydı ile, basit para cezası ile sınırlandırılıyor.  Bu yasa, geçen Salı günü Başkan Vladimir Putin tarafından da onaylandı.

Yasa tasarısını hazırlayan muhafazakar milletvekilleri, ceza kanunundaki bir “anormalliği” düzeltmek istediklerini savunuyor. Aile içi şiddetin failleri ceza kanunu kapsamında ele alınırken, aile dışında işlenen şiddet olayları medeni hukuk kapsamına giriyor.

Ulusal istatistik ajansına göre, 2015 yılında 49 bin 579 aile içi şiddet olayı tespit edildi. Bunların 35 bin 899’u kadına karşı işlendi. Şiddet mağdurlarına yardım derneği olan ANNA’ye göre 2015 yılında 7 bin 500 kadın eş şiddetinin kurbanı oldu.