Paris Katliamı: Aileler suç duyurusunda bulundu

Paris'te üç Kürt kadın devrimcinin aileleri, katil zanlısının şüpheli ölümü ardından kapanan soruşturmanın devamı için suç duyurusunda bulundu.

Yapılan suç duyurusu ile, infazların emrini verenlerin tespit edilmesi ve yargılanması amaçlanıyor. Bu suç duyurusu, işlenen infazların suç ortaklarına karşı yapıldı.

Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez başlarına sıkılan üçer kurşunla infaz edilmişlerdi.

Katil zanlısı Ömer Güney, davanın başlamasından bir kaç hafta önce, 17 Aralık 2016'da cezaevinde ölmüştü.

Davanın 23 Ocak tarihinde Paris Ceza Mahkemesi'nde başlaması gerekiyordu. Ancak Güney'in aniden şüpheli ölümü ardından dava fiili olarak kapatılmıştı.

Ömer Güney, tutuklu tek zanlı olsa da soruşturmacılar, Türk istihbarat teşkilatı MİT'in bu infazlarda rol aldığını ortaya koymuştu.

Dava dosyasında, kimin emri verdiğine ilişkin tespit yapılmamıştı. Ancak, tüm izler Ankara'ya götürüyordu.

Halen davanın hukuki zemininin ortadan kalkma riski olduğu belirtilse de, avukatlarında Antoine Comte, başka bir noktaya dikkat çekti.

AFP'ye konuşan Atoine Comte'un davanın durdurulması kararının sadece zanlıya yönelik olduğunu söyledi.

Comte, Ömer Güney'e ilişkin iddianamenin suç ortaklıkları veya emri verenlere ilişkin yetkisizlik konusunda görüş belirtmediğine dikkat çekti.

Avukat, şunları ifade etti:

"Ömer Güney, Türk istihbarat servislerinin Avrupa'da Kürt militanları infaz etmeye yönelik oluşturduğu gerçek bir teşebbüsün tetikçisinden ibaretti. Fransa'da siyasi cinayetlerin işlenmesine ve göz yumulmasına izin verilemez."