Paris katliamı davasının görülmemesi protesto edildi

Paris katliamına dikkat çekmek ve adalet talebini haykırmak amacıyla Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınlar öncülüğünde eylemler düzenlendi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Paris katliamını protesto etmek ve katliam davasına dikkat çekmek amacıyla bir miting düzenlendi.

Dest-Dan Kadın Meclisi tarafından Paris’teki duruşmaya destek ve uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen miting kapsamında Fransa Büyükelçiliği önünde toplanıldı.

Mitingde yapılan açıklamada, tetikçi Ömer Güney'in şaibeli ölümüyle Fransız devletinin bu davanın sorumluluğundan kurtulamayacağının altı çizildi. Kürt halkı, dostları ve kamuoyunun beklentisinin olduğu belirtilen açıklamada, Fransa'nın bu davada adaleti sağlama sorumluluğunun kat be kat arttığı ifade edildi.

Sık sık 'Jin jiyan azadi!', 'Şehit namırın!' , 'Biz adalet istiyoruz!' sloganları atılan eylemde, önümüzdeki dönemde de eylemlerin düzenleneceği mesajı verildi.

TOULOUSE

Güney Fransa’nın Toulouse kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Kürt Halkıyla Dayanışma Kollektifi tarafından Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yaşamını yitirdiği katliamın davası vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi.

Kent merkezindeki Capitol Meydanı’nda akşam saatlerinde başlayan yürüyüşte sık sık ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganları atılırken, dağıtılan bildirilerle adalet talebi dile getirildi.

Toulouse kent merkezinden geçilen yürüyüş sonrasında tekrar gelinen Capitol Meydanı’nda yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Mahkemenin bu kadar uzaması ve katil Ömer Güney’in ölmesi Kürt halkını adalet talebinden asla vazgeçiremeyecektir. Biz Toulouse’da yaşayan Kürt kadınları olarak bu katliamın ardındaki sis perdesi kalkıncaya kadar adalet talebimizi meydanlarda dile getireceğiz.”

Yürüyüş, daha sonra atılan sloganlarla son buldu.

‘ELİMİZ KATİLLERİN YAKASINDA OLACAK’

9 Ocak katliamını ve davanın üstünün örtülmesi çabalarını protesto için bir eylem de Almanya’nın kuzeyindeki Hamburg’da düzenlendi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bileşenlerince düzenlenen mitingde katil Ömer Güney’in bilinçli bir şekilde öldürülerek, davanın kapatılmak istendiğine vurgu yapıldı.

Rojbin Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada, "Sakine Cansız ve arkadaşları, ülkelerin ekonomik ve askeri çıkarlarına kurban edilerek Paris’in göbeğinde katledildi. Tetiği çeken Ömer Güney’in arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması gerekir. Bu olay aydınlatılmadığı sürece Fransa devleti zan altında kalacaktır. Biz Kürt kadınları olarak gerçek katillerin ortaya çıkarılması için adalet arayışımızı sürdüreceğiz” denildi.

Mitingde bir konuşma yapan Alman gazeteci ve insan hakları savunucusu Annet Bender de, Sakine Cansız ve arkadaşlarının adalet arayışçıları olduğu için katledildiklerine vurgu yaptı. Bender, bedenen aramızda olmasalar da düşünceleri ve pratikleriyle bize her zaman yol göstermeye devam ediyorlar dedi.

Mitingde sık sık ‘Jin Jiyan Azadi’, ‘Şehid Namirin’ ve ‘Yaşasın kadınların dayanışması’ sloganlarını atan kadınlar, çevreden geçenlere bilgilendirme amacıyla bildiriler de dağıttı.

KOPENHAG

Paris katliamına ilişkin Sévé Kürt Kadın Meclisi tarafından Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Fransız Konsolosluğu önünde miting gerçekleştirildi.

Adalet eyleminde Sevé Kürt Kadın Meclisi Eşbaşkanı Zaxe Doğan tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Paris'te devrimci üç Kürt kadının katledilmesinden bu yana sorumluların bulunması yönünde hiçbir gelişme kaydedilmedi ve tetikçi meçhul bir şekilde öldürülerek katliamın üzeri örtülmek isteniyor. Uluslararası komplonun devamı olarak tetikçinin ölümünden sonra davanın düşme olasılığı gelişebilir. Biz Kürtler bu davanın peşini bırakmayacağız.”

Miting, ‘Jin jiyan azadi’ ve ‘Adalet istiyoruz’ sloganlarıyla son buldu.