Rusya'daki Kürt kadınlar: Kadın eksenli yaşamı inşa edeceğiz!

25 Kasım'ı kutlayan Rusya'daki Kürt kadın kurumları, kadın eksenli özgür ve adil bir yaşamı inşa edecekleri mesajını verdi.

Merkezi başkent Moskova’da bulunan Kürt kadın organizasyonu Viyan ve Tevgera Jinên Kurd a Rusya (TJK), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle açıklama yaptı.
Kadın mücadelesinin önemine dikkat çekilen açıklamada, “Kadın özgürlük mücadelemiz, ulusal mücadele içerisinde şekillenerek ulusal mücadelede önemli roller oynamış ve kadın özgürlük bilincini, ideolojisini ve örgütlülüğünü yaratmıştır” denildi. 

‘TEMEL GÜNDEMİMİZ ÖNDER APO’NUN VE HALKIMIZIN ÖZGÜRLÜĞÜ'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümünün öncelikli bir görev olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar ifade edildi:
“Önderliğimizin ve halkımızın özgürlüğü, kısa vadede başarılması gereken bir hedef olarak bütün çalışma alanlarımızın temel gündemini oluşturmaktadır. Bu hedeflere ulaşmak için eylem ve etkinlikler önemli olduğu kadar yeni yaşam, özgür birey, demokratik toplumu yaratma çalışmalarımızın da aksatılmadan yürütülmesi, kısa ve uzun vadeli hedeflerimizin vazgeçilmezlerindendir. Dolayısıyla özgürlük ideolojisi doğrultusunda toplumun her kesiminin bilinçlendirilerek örgütlendirilmesi çalışmaları süreklilik gerektirmektedir. Kadın özgürlük mücadelesi demokratik toplumun, özgür bireyin yaratılmasının özünü oluşturmaktadır.
Kadın özgürlük mücadelemizin gelişimi ile toplumumuzun önemli bir kesiminde kadın özgürlüğüne ve kadına yaklaşımda olumlu bir değişim yaşanırken, feodal değer yargılarının ve dini düşüncenin yoğun etkileri ile kadını ele alış biçiminin tam olarak aşılamamasından kaynaklı olarak toplumsal yaşamda ve ilişkilerde bu anlayışlar belirleyici olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla kadın özgürlük ideolojisi, toplumsal bir zihniyet olarak bir bütünen topluma hakim kılınamamıştır. Toplumsal alanda kadın lehine bir değişim yaşansa da köklü bir zihniyet değişimi istenen düzeyde sağlanamamıştır. Son yıllarda kadının toplumda maruz kaldığı ataerkil şiddet belli boyutlarda deşifre edilse de erkek zihniyetinden kaynaklı gelişen bu sorunların çözümüne dönük ciddi sonuçlar açığa çıkarılamamaktadır."

‘KADIN ÖZGÜR OLMADAN TOPLUM ÖZGÜR OLAMAZ’

Kadın özgürlüğü sağlanmadan toplumun hiçbir sorununun nihai olarak çözülemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugün sistemin kördüğüm haline getirdiği yaşamın sorunlardan arınabilmesi ve yaşanır olabilmesi için öncelikle kadın sorununun çözülmesi şarttır. Kadın özgürlüğü sağlanmadan hiçbir toplum nihai özgürlüğüne kavuşamaz.  Yaşanan tüm devrimler bu gerçekliği kanıtlamıştır. Toplumda eşitlik, adalet ve özgür yaşamın yaratılması için gerçekleştirilen tüm devrimler bize göstermiştir ki, kadın kendi özgürlüğünü elde etmediği sürece devrimler tam başarı sağlayamaz. Somut, görünür bazı kazanımlar elde edilebilir ancak bu, toplumun gerçek anlamda kazandığı, nihai özgürlüğünü elde ettiği anlamına gelmez. Bunu en somut reel sosyalizm örneğinde görebiliriz. Demek ki, toplumsal devrimlerin başarısı ancak başarılı kadın devrimleri ile mümkündür."

‘ÖZGÜR, EŞİT VE ADİL BİR YAŞAMI MUTLAKA KURACAĞIZ’

Viyan ve Tevgera TJK'nin ortak açıklaması şu ifadelerle son buldu: "Kadına yönelik her tür şiddet karşısında; birleşik örgütlü gücümüz başta olmak üzere fiili meşru mücadele yöntemlerini kullanacağımızı tekrarlıyoruz. Kadına yönelik şiddet uygulayan kişi ve kurumları teşhir edeceğimizi ve meşru müdafaa hakkımızı kullanacağımızı vurguluyoruz. Hareketimiz Zîlanlar'ın, Bêrîtanlar'ın Nudalar'ın yarattığı özgürlük hakikatine her zaman sahip çıkararak mücadelesini amansız bir şekilde sürdürecektir. Biz o tanrıçaların ardıllarıyız ve onların izinde ilerleyerek mücadeleyi başarıya taşıyacağız. Özgür, eşit ve adil bir yaşamı yaratana, kadın eksenli bir yaşamı inşa edene kadar mücadeleden asla geri durmayacağız."