Strasbourg Üniversitesi’nde Kürt Kadın Mücadelesi’ paneli

Strasbourg Üniversitesi’nde komünist öğrencilerin organize ettiği Feminizm Haftası etkinlikleri Kürt kadın mücadelesini konu alan bir panelle başladı.

Strasbourg Komünist Öğrenciler Birliği (UEC) tarafından 8 Mart etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikler kapsamında Zin Kadın Derneği’nin ortaklaşmasıyla yapılan panele Kürt Kadın Hareketi temsilcilerinden Nursel Kılıç katıldı.

50’yi aşkın üniversite öğrencisinin katıldığı ve Kürt kadın mücadelesinin tanıtımıyla başlayan panelde konuşan Kılıç, mücadelelerinin tarihsel gelişimi ve temel felsefesine ilişkin bilgilendirme yaptı. PKK’nin ilk kadrolarından Sakine Cansız’ın mücadelesi ve harekete olan katkılarına değinen Kılıç, Kürdistan’ın dört parçasındaki kadınların durumuna ilişkin de bilgiler verdi.

Bakur’da Erdoğan rejiminin baskıları ve Başur’da KDP’nin ‘oyunlarına’ dikkat çeken Nursel Kılıç, Rojhilat’taki zor koşulları anlattı. Rojava’da kadınların en önde yer aldığı devrimi anlatan Kılıç, genel olarak Kürt kadınlarının toplumun her alanında, direnişte ve siyasi alanda yer aldığının altını çizdi.

Panelde konuuşan Zin Kadın Derneği Dışilişkiler Sorumlusu Zozan Alxas ise, derneklerinin oluşum sürecini anlattı. Sadece Kürt kadınlarının sorunlarına odaklanmadıklarının altını çizen Alxas, Zin Kadın Derneği’nin tüm kadınların sorunlarına eğilmeye çalıştığını kaydetti.

Bugüne kadar daha çok ‘erkeklerin bilimsel araştırmalara’ konu olduğuna dikkat çeken Alxas, jinealojinin ise buna son vermeyi ve kadının tarihsel gelişimini araştırmayı amaçladığını söyledi. Alxas, bu amaçla kadınlara yönelik jinealoji eğitimlerinin verildiğini dile getirdi.