GÖRÜNTÜLÜ

Tambov’da 2’nci Kürt Kadın Konferansı yapıldı

Tambov’da yapılan 2’nci Kürt Kadın Konferansı'nda konuşan Rusya Kürt Kadın Hareketi Koordinasyon Üyesi Şamoyan, mücadelenin büyütülmesi halinde Öcalan'a tecridin ve HDP'lilerin tutukluluğunun sona erebileceğini belirtti.

Rusya Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde, Rusya Federasyonu'nda Kürt kadınların örgütlü olduğu yerlerde iki yılda bir yapılan kadın konferanslarının ilki, bugün Tambov alnanında yapıldı. Tambov Kürt Kültür Merkezi'nde ‘‘Ji Bo Têkbirina Dagirkeriyê, Xwebûn!’’ şiarıyla yapılan konferans, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitiren gerillalar için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 
Çevre ilçelerden de çok sayıda kadının katıldığı konferansın açılış konuşmasını Rusya Kürt Kadın Hareketi Koordinasyon Üyesi Halyas Şamoyan yaptı. Konuşmasında kadın örgütlülüğüne değinen Şamoyan, şunları söyledi: ‘Kürt kadını örgütlülüğüyle bugün tüm dünya kadınları arasında taktir toplayan ve örnek gösterilen bir sistemin öncülüğünü yapıyor. Binlerce devrimci kadın bu sistemin başarıya ulaşması için canla başla mücadele ederek şehitler kervanına katıldı. Bugün bu konferansımızı bize özgürlüğümüz için mücadele etmeyi öğreten bu kahraman kadınların anısına gerçekleştiriyoruz. İki yıl içinde çok önemli çalışmalara imza attık. Ama bunların bizim için yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Kürdistan’da çok ağır bir savaş süreci yaşanıyor. Bir yandan Rojava ve Şengal’de yaşanan gelişmeler diğer yandan da faşist Türk devletinin Kuzey Kürdistan’da uyguladığı devlet terörü biz kadınların daha çok çalışmasına neden oluyor."

‘ÖNDERLİĞİMİZE VE HDP'LİLERE SAHİP ÇIKALIM’

Konuşmasının devamında AKP faşizminin Kürtler üzerindeki saldırılarına da dikkati çeken Şamoyan, ‘‘Faşist Türk devletinin Önderliğimize uyguladığı ağırlaştırılmış tecridin bir an önce kaldırılması için mücadelemizi güçlendirmeliyiz. Bizim mücadelemiz Önderliğimiz üzerindeki tecride son verecektir. Başta HDP eş başkanları olmak üzere milletvekilleri ve belediye eş başkanlarının esir alınmasına tepkimizi en üst düzeyde vermeliyiz’’ dedi.
Açılış konuşmasının ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın farklı tarihlerde kadın özgürlüğüne ilişkin yaptığı değerlendirme ve Tambov Kadın Meclisi’nin iki yıllık faaliyet raporu okundu. 
Konferansın ikinci bölümünde ise delegeler iki yıllık çalışmaları değerlendirdi. Değerlendirmelerde, kadın örgütlülüğünün daha güçlü bir şekilde örgütlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Konferansta, Tambov’un yanı sıra kadın örgütlülüğün yoğun olduğu Miçurinsk ilçesinde de kadın meclisinin örgütlenmesine karar verildi. İki yıllık çalışma planlaması, delegelerin değerlendirmeleri ve öneriler çerçevesinde yapıldı.