Taşdemir: 16 Nisan'da özgürlüğü armağan edeceğiz

HDP'li Konca'nın duruşması sonrası açıklama yapan Taşdemir, mahkemelerin AKP'nin direktifiyle karar aldıklarına dikkati çekti. Taşdemir, "16 Nisan’da bu ceberrut sisteme 'HAYIR' diyerek özgürlüğü armağan edeceğiz" mesajını verdi.

Cezaevinde tutulan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca, dün Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya SEGBİS yöntemiyle bağlandı. Konca’nın tutukluluk halinin devamına karar verilen duruşma sonrası Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, MYK üyeleri, milletvekilleri Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran ve Mehmet Ali Aslan, Kadın Meclisi ve Kadın Koordinasyonu üyeleri, Amed, Batman ve Siirt il eş başkanları ve yöneticileri Batman Adliyesi önünde bir açıklama yaptı. 

'MAHKEME AKP'NİN DİREKTİFİYLE KARAR VERİYOR'

Heyet adına konuşan Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, şunları ifade etti:

"Türkiye’de mevcut olan antidemokratik faşist ortam ve yöntemler tüm kurumlara sirayet etmiş durumda. Mahkemenin tavrı da ülkenin içerisinde olduğu iklimden bağımsız değil. Mahkemelerin bağımsızlığı ve yargının tarafsızlığından söz etmek mümkün değil. Siyasi soykırım operasyonları ve tutuklama furyası başladığı ilk günden itibaren bu işin siyasi bir mesele olduğunu onlarca kez ifade ettik. Bugün karşımıza çıkan tablo, mahkemenin tavrı bizi bir kez daha haklı çıkardı. Mahkemenin tutumu hukukla alakalı değil. Tamamıyla siyasi iktidarın gündemine endeksli, siyasi iktidarın direktifleri doğrultusunda verilen kararlarla şekillenen bir mahkeme gerçekliği ile karşılaştık. 

'HAYIR' MESAJI

Kürt sorunu gibi tarihsel bir sorunu, 100 yıllık bir sorunu bir kez daha mahkemelere havale eden, Kürt halkının iradesini mahkemelere taşıyan AKP hükümetinin bir kez daha utanç duyması gerekiyor. Bir kez daha Türkiye’de demokrasiye, hukuka inanan kim olursa olsun, herkesin bu mahkemelere gelerek demokrasinin nasıl katledildiğini izlemesini, arkadaşlarımızın savunmalarına kulak kabartmalarını istiyoruz. İbretlik olaylar yaşanıyor. Bu siyasi davaların neden yapıldığını, referandumla nasıl bağlantılı olduğunu, gelişen kadın mücadelesi karşısındaki tahammülsüzlük ve cinsiyetçi yaklaşımlar ile bağlantılı olduğunu çok iyi biliyoruz. 

Besime Konca kadınları, demokrasiyi ve özgürlükleri savundu.

Arkadaşlarımızın sözleri, sesleri mahkeme salonlarına hapsedilmeseydi, bugün miting alanlarında, meclis kürsülerinde ifade edeceklerdi. Şunu belirtmeliyiz ki, arkadaşlarımız halklar, demokrasi ve kadın özgürlük mücadelesi için sözlerini en yüksek perdeden ifade etmektedirler. Bir kez daha kendilerini değil, halkları savunuyorlar. Besime Konca arkadaşımız da 3-4 saat süren mahkemede kendisine dair tek bir ifade de bulunmamış, bizleri, kadınları, demokrasiyi ve özgürlükleri savunmuştur. Biz de kadınlar olarak bu sözü aldık, bir kez daha tüm arkadaşlarımızı özgürleştirmek, Türkiye’yi demokratikleştirmek ve barışı egemen kılmak için hep birlikte, 16 Nisan’da bu ceberrut sisteme 'HAYIR' diyerek özgürlüğü armağan edeceğiz."