GÖRÜNTÜLÜ

Tevgera Azadi’de kadın örgütlülüğü dikkat çekici boyutlara ulaştı

Tevgera Azadi içinde örgütlenen kadınlar, "Güney Kürdistan’da toplumsal özgürlüğün gelişimine en büyük katkıyı sunan ilk ve tek hareketiz" dedi.

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi’nin (Tevgera Azadi) 2-3 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen ikinci kongresine katılan kadınlar, Tevgera Azadi içinde kadının rolünü ajansımız ANF’ye değerlendirdi.

Tevgera Azadi’nin Güney Kürdistan’da kadının en fazla örgütlendiği ve Eş Başkanlık sistemiyle cinsiyetlerin eşit düzeyde temsil edildiği yapı olduğunu ifade eden kadınlar, bu durumun toplumsal özgürlüğün gelişimi için büyük bir katkı sunduğunu kaydetti.

‘KADINLAR TÜM ALANLARDA ÖRGÜTLENİYOR’

Kongre delegesi Berivan Mihemed, “Tevgera Azadi, Güney Kürdistan’da eş başkanlık sistemini uygulayan tek harekettir. Sadece genel hareket yönetiminde değil, tüm alan yönetimlerinde, komisyonlarda da böyledir. Kadınlar, iki yıldır güçlü bir mücadele yürüttü” dedi.

Kadınların, Tevgera Azadi’nin içinde aktif rol oynadığını ve toplumsal örgütlenmede önemli bir misyonu olduğuna dikkat çeken Mıhemed, “Kadın bölgede yeni bir sistemin gelişmesine öncülük ediyor. İnanıyorum ki gelecekte kadınlar bu hareket içinde daha fazla örgütlenecekler. Çünkü güçlü bir mücadele yürütülüyor. Bu mücadele, kadınların toplum içinde ve siyasette yaşadıkları zorlanmaları ortadan kaldıracaktır” ifadelerini kullandı.  

‘KADINLAR ARTIK TEVGERA AZADİ İÇİNDE ÖRGÜTLÜ BİR GÜÇ’

Kongre delegesi Şino Abdulxalıq ise, ikinci kongrede ilk kongreye nazaran çok daha geniş bir katılım sağlandığına işaret ederek, “Tevgera Azadi çatısı altında her geçen gün daha da büyüyor ve örgütleniyoruz. İkinci kongremizde bu daha güçlü bir şekilde görüldü” dedi.

Kadının artık siyasete çok güçlü katıldığına dikkat çeken Abdulxalıq, “Güney Kürdistan’da kadın ve erkek siyasette aynı etkiye sahip olmalı. Kadın, siyasete daha güçlü katılmalı ve rengini siyasete yansıtabilmelidir. Kadını yetersiz görerek, her şeyin dışında bıraktılar. Oysaki Tevgera Azadi içinde kadın örgütleniyor. Geliştirilen eş başkanlık sistemi ve eşit katılım aslında kadının çok güçlü olduğunu göstermiştir”  diye konuştu.

Tevgera Azadi, Güney Kürdistan için önemine dikkat çeken Yelde Said ise düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: “Tevgera Azadi, kadının özgürlük rengini, duygusunu, toplumsal düzeyde karşılık bulmasını ve kabul görmesini sağlayan ilk harekettir. Kadınlar Azadi’nin içinde büyük bir güç oluşturdu. Eş Başkanlık sistemini daha güçlü uygular duruma geldi. Bu bizim için çok önemlidir. Güney Kürdistan açısından da anlamlıdır. Kürdistan’ın her parçasında kadına yönelik bir baskı vardı. Bu sistem ve Apocu felsefe ile baskılar ciddi oranda aşıldı. Güney Kürdistan’da Tevgera Azadi bu açıdan önemli bir harekettir.”