TJA, kadınların ve halkların Anadili Günü'nü kutladı

Dünya Anadili Günü'nü kutlayan TJA, "Çok dilliliğimizin ve kültürlülüğümüzün devamı için mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Dünya Anadili Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

"Anadil kültürün oluşturucu ve taşıyıcı temel unsurudur. Tüm toplumsal yaşam inşaları anadile dayanan bilimin, sanatın, felsefenin ruhu ile gerçekleşir" diye başlayan açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Bu nedenle ‘Dilimin Sınırları Dünyamın Sınırlarıdır’ sözleriyle bu hakikat dile getirilir. Anadil kadın dilidir ve kadın toplumu anadili ile kültürleştirir. Ana dil yasağı, asimilasyon ve kültürel yasaklamalar kadın dil ve kültürünü yok etmek demektir. Bu nedenle Kürdistanî halklar ve kadınlar olarak yürüttüğümüz özgürlük mücadelesinin en önemli gerekçelerinden biri, ulus-devletlerin yok etmeye çalıştığı tüm dilleri korumak ve yaşatmaktır.

Dünyada konuşulan dil sayısı 4000 ile 7000 arasıdır. Fakat bilinen diller dünyadaki 194 ülke sayısı kadardır. Çünkü ulus-devletler tarih boyunca kendilerini tek dil, tek ırk üzerinde inşa etmiş ve var olan farklı dilleri, kültürleri ve renkleri reddederek soykırımlar gerçekleştirmiştir.  Biz kadınlar, dil asimilasyonuna ve soykırımına karşı farklı diller ve kültürlerle birlikte, demokratik ulus sistemini esas alarak, asimilasyon politikalarına karşı verdiğimiz mücadeleyi yükselteceğiz."

TJA, açıklamasının sonunda da şunları kaydetti:

"Akademisyenlerin görevlerine son verilmesi, çok dilli yayın yapan TV’lerin kapatılması, çok dilli çalışma yapan belediyelere kayyım atanması, Kürdi-Der ve İstanbul Kürt Enstitüsünün kapatılması tekçi ve milliyetçi zihniyetin şiddetinin vardığı en çılgın. Tüm halkları bu zihniyete karşı çok dilliliğimizin ve kültürlülüğümüzün devamı için mücadeleyi yükselterek devam etmeye çağırıyor ve dilleri yasaklanan kadınların ve halkların 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nü kutluyoruz."