GÖRÜNTÜLÜ

Troisdorf Ekin Wan Kadın Meclisi 2. Kongresini yaptı

Almanya’nın Troisdorf kentindeki Ekin Wan Kadın Meclisi 2. Kongresini yaptı. Kürt Demokratik Toplum Merkezi’ndeki kongre, Ekin Wan şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Daha sonra TJK-E adına Yezda Xebat siyasal gelişmeleri değerlendiren bir konuşma yaptı. Xebat konuşmasına Kürdistan’da yaşamakta olan devrim sürecine kadının damgasını vurduğunu, kurulu erkek egemenlikli düzenin o nedenle buna karşı topyekün bir saldırı içinde olduğunu ifade etti.

Birkaç yıl önceki barış süreci ile karşılaştırıldığında bu kısa sürede neden sömürgeci devletlerin bu kadar çılgınlaştığı sorusunun sorulabileceğini vurgulayan Xebat, “Bu devleti tanımamaktan kaynaklıdır. Zira iki yıl öncesinde, üç yıl öncesinde de devrim olmuş değildi. Kürt Halk Önderi ve Özgürlük Hareketi barışı tesis edebilmek, çözüm adına daha ciddi tutum ortaya koydukları içindi. Yoksa bugünkü devlet yaklaşımı o günde vardı. Kürdistan kentlerini yıkma projeleri daha 2014’te hazırlanmıştı bile. Çünkü sadece Kürtler kazanmıyordu, Kürtlerle birlikte diğer halklar da kazanıyordu ve buna tahammül edilmedi. Topyekün bir savaş konsepti ile saldırmaya başladılar.

Bize savaş dayatılıyor. Bunu aşmak için kadın çözümünün ağırlığını koyması gerekiyor. Onun için de kadın daha fazla örgütlü olmalıdır. Uygulamaya koyduğumuz eş başkanlık sistemi de burada eşitlikçi bir dağılım, eşit oranda temsil bulma, kendini yönetme imkanını veriyor. Kadınlar olarak örgütlülüğümüz gerçekleştirirken yeni çalışma biçimleri ile ulaşamayacağımız kadın kalmayacaktır” diye konuştu.

Diktatörlük anayasasının geçirilmemesi hedefi olduğunu söyleyen Xebat, “Hayır” kampanyasına herkesin katılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra bir yıllık faaliyet raporu okundu, değerlendirildi. Yapılan oylama ile 34 kişilik meclis seçildi. Eş sözcü olarak da Fatma Kılıç, Saray Gedik ve Ümmühan Alıcı yeni dönem eş sözcü olarak seçildi. Geçen dönem faaliyet ve etkinliklerinden seçilmiş dia gösterimi de yoğun ilgiyle karşılandı. Komisyon seçimi ile birlikte görev dağılımı yapıldı.