UTAMARA: Örgütlenme ve öz savunmayla aşacağız

25 Kasım dolayısıyla katledilen kadınları anan UTAMARA, "Şiddet, tecavüz ve sömürüyü bilinçlenerek, örgütlenerek, öz savunmamızı oluşturarak ve iddiamızı yükselterek aşacağız" dedi.

UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi, Uluslararası 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

 
Talan ve sömürü zihniyetinin, kendisini kadının duygusu, dili, kültürü ve bedeni üzerinde var etmeye çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, "Kapitalist zihniyet bunu derinleştirerek ve incelterek kadını bir cinsellik obje, reklam aracı, ucuz iş gücü ve metalaştıran toplumsal kodlanmalar yaratmıştır. Kadının herkesin olma ama kendisi olmama-olamama anlayışını toplumsal statü içerisinde en zayıf halka konumuna gelmesinin araçlarını örmüştür" denildi.
 
'KATLİAMLAR DA DİRENİŞ DE SÜRÜYOR'
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"Erkek egemen zihniyetin kadına yönelik uyguladığı şiddet politikasının 5 bin yıllık ürünü ve temsilcilerinden biri olan Dominik Cumhuruiyeti diktatörü Rafael Trujillo’nun Mirabel kız kardeşlerini açık hedef haline getiren, ‘ülkemiz için iki tehlike var, kilise ve Mirabel kız kardeşler’ açıklamasından sonra 25 Kasım’da Mirabel kız kardeşler tecavüz ve insanlık dışı işkence yapılarak katledilmişlerdir. Bu, katliam ile hedeflenen tüm kadınların direniş ve mücadele azminin kırılması ve var olan sisteme boyun eğerek teslim alınmak istenmesidir. Günümüzde kadınlar farklı coğrafyalarda ve renklerde olsalar  da özü aynı olan şiddetin her türlü yönelimleri ile karşılaşmakta ve katledilmektedirler.  
 
Norveç ‘te eşi tarafından iki kızıyla birlikte katledildikten sonra cesetleri buzdolabına konulan, Manheim’da bıçaklanarak katledilen ve son olarak da Hannover’de bir kadın 3 yaşındaki çocuğunun  gözü önünde eşi tarafından bıçaklandıktan sonra arabanın arkasına bağlanıp sürüklenmiştir. Kadınlara yönelik giderek artan şiddet devlet aklı ve erki ile uygulanan şiddetten beslenmekte ve aynı yöntemler uygulanmaktadır. Devletler tarafından konulmuş yasalar da kadınları korumaya yetmediği gibi yaşanan taciz, tecavüz ve cinayetleri durduramamaktadır. En son Türkiye’de AKP hükümetinin kadınların tecavüzcüler ile evlendirilmesini öngören yasa girişimi erkek egemen aklın meşru gördüğü tecavüz kültürünün yasallaştırma isteminin paralelinde kadına saldırıyı da yasal kılıf altında normalleştirme anlayışını geliştirmektedir."
 
Açıklamada, kadın mücadelesinin Avrupa, Kürdistan ve Ortadoğu'da büyüyerek devam ettiğine vurgu yapılarak, "Kadına yönelik uygulanan insanlık dışı şiddet, tecavüz kültürü ve  sömürüyü karşı kadınlar olarak kendimiz, toplumda farkındalık yaratarak, bilinçlenerek, örgütlenerek, öz savunmamızı  oluşturarak  ve iddiamızı yükselterek aşacağız" denildi.
 
ÇAĞRI
 
Mirabel kız kardeşler ve erkek egemen zihniyetin katlettiği tüm kadınları anan UTAMARA, "Kadınları her türlü sömürüye hayır diyerek sesimizi, gücümüzü yükseltmeye çağırıyoruz" mesajını verdi.