Van’da kadınlar şiddete ve OHAL'e karşı sokağa çıktı

HDP-DBP kadın meclisleri, "Kadına yönelik şiddete karşı bugün, yarın, her gün alanlarda olmaya devam edeceğiz" mesajını verirken, AKP'ye şöyle seslendi: "Kadınların iradesiyle, kadınların yoldaşlığı ve direnişiyle sizin saltanatınızı yıkacağız!"

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle HDP ve DBP Van kadın meclisleri öncülüğünde DBP İl binası önünde yapılan basın açıklaması yapıldı. Eyleme DBP Van İl Eş Başkanı Sevinç Şeker, ilçe belediye eş başkanları, HDP-DBP ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile TJA aktivistleri katıldı. Eylemde, cezaevinde bedenini ateşe vererek yaşamına son veren Zehra Epli, Erciş’te evinde katledilen Hediye Ataman, geçen ay tutuklanan  Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gülten Kışanak ve KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın fotoğrafları açıldı.

‘OHAL’DE KADIN KATLİAMLARI ARTTI’

Basın açıklamasını okuyan Muradiye Belediye Eş Başkanı Safure Güneş, şunları kaydetti:
"Ülkemizde kadınlara yönelik saldırılar artarak sürüyor.  OHAL’i yaşadığımız bugünlerde  erkek-devlet şiddeti artarak, katmerlenerek devam ediyor.  OHAL’de de kadınlar katlediliyor; yalnız bu yılın ilk 11 ayında, 236 kadını öldürüldü. OHAL’de de kadınlar işten atıldı. OHAL’de de yasa, politika ve uygulamalarla kadınların kazanımları gasp edilmeye çalışıldı. OHAL’de de cinsel istismar ve tecavüzü meşrulaştırma ve yasalaştırma girişimi oldu.  Medyaya yansıdığı kadarıyla, bu yılın ilk 11 ayında 71 kadına tecavüz edildi. 368 kız çocuğuna yönelik cinsel istismar vakası yaşandı. Öte yandan, AKP hükümeti kadınların direnişi ve mücadelesi sonucu 17 Kasım günü Meclis’e getirdiği cinsel istismarcılara af ve cinsel istismarcıyla evlilik önergesini geri çekti ama bir torba yasayla TCK’nın 103. maddesinde çocukların aleyhine yeni bir düzenleme getirdi. Bu yeni düzenleme ile yargıda farklı yorumlara yol açarak 12-15 yaş arasındaki çocuklarda rıza arama, dolayısıyla evlilik yaşını 12’ye indirme riski oluştu."

‘AKP FAŞİZMİ ASLA BAŞARILI OLAMAYACAKTIR’

Kadına yönelik şiddetin bu süreçte bu denli artış göstermesinin nedeninin Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinde oynadığı rol ve etkiyi ortadan kaldırmak olduğunu dile getiren Güneş, şöyle devam etti: "Hiç unutmayalım ki, kadınlar sömürgeleştirilmeden halkın sömürgeleştirilmesi mümkün değildir. Sömürgeciler bu nedenle ataerkil aileyi, erkek egemen araçları, dinciliği ve milliyetçiliği saldırganlaştırarak kadını eve kapatmayı amaçlıyorlar. Ancak faşizm asla başaramayacaktır. 12 Eylül'de devrimin halk ile buluşulamadığı ve Ortadoğu gelişmelerinin bu düzeyde lehimize açığa çıkmadığı şartlarda dahi başarılı olamadı. Devrimin bu denli halklaştığı ve bölgesel statü değişimini gerçekleştirdiği bu aşamada AKP faşizmi asla başarılı olamayacaktır. Bunu tayin edecek olan şey ise demokratik direniş ve örgütlenme olacaktır. 25 Kasım etkinliklerimizi Zehri Epli yoldaş şahsında direnen tüm kadınlara atfen gerçekleştiriyoruz."

'SALTANATINIZI YIKACAĞIZ!'

Muradiye Belediye Eş Başkanı Safure Güneş, OHAL’de de siyaset yaşamındaki kadınların baskı gördüğüne dikkati çekerken, şunları da ifade etti:
"Geçen hafta Erciş’te Hediye Ataman evinde diri diri yakılarak katledildi, halkların iradesiyle seçilmiş 35 DBP’li belediyeye merkezi hükümet tarafından kayyum atandı, 25 kadın eş başkan görevden alındı. 25 kadın eş başkan tutuklandı.
(...)
Biz; Taybet İnan’ız,  Gültan Kışanak’ız, Ayla Akat’ız, Figen Yüksekdağ'ız, Sêvê, Pakize, Fatma’yız., Sokakta, otobüste, Meclis'te, evde, üniversitede; gündüz, gece direnen kadınlar biziz. Biz kadınlar kadın dayanışmasından aldığımız güçle, kadınların iradesiyle, kadınların yoldaşlığı ve direnişiyle sizin saltanatınızı yıkacağız. Yerine şiddetsiz, eşit, özgür bir yaşam kuracağız. Bugün, yarın, her gün,  alanlarda olmaya devam edeceğiz!"