Van'daki kadın seçilmişler kayyumlara boyun eğmiyor

Van’da DBP’li kadın seçilmişler, belediyelere atanan kayyumların kadın çalışmalarına yönelik saldırılarına ortak bir basın açıklamasıyla yanıt verdi. Kadınlar, çalışmalarını sürdüreceklerini ve asla kaybetmeyeceklerini belirtti.

Van’da DBP’li belediyelere atanan kayyumların Kadın Politikaları Daire Başkanlığını, Kadın Sığınma Evini kapatması ve kadın çalışmalarına yönelik müdahalelerine ilişkin DBP Van İl Örgütü'nün binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya DBP Van İl Eş Başkanı Sevinç Şeker, kayyum atanan DBP’li belediyelerin eş başkanları, TJA aktivistleri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı.

Basın toplantısında konuşan DBP’li Edremit Belediye Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin, “Yıllarca birbirine devrederek belirli bir birikim ve emek kültürünün eseri olan, demokratik mücadele ile elde ettiğimiz kazanımlarımız; OHAL kapsamında merkezi hükümet tarafından çıkarılan KHK’lara dayanılarak darbe süreciyle örtüşen bir tarzda gasp edilmiş, belediye eş başkanları yerine kayyumlar atanarak yerel demokrasi tasfiye edilmek istenmektedir. Toplumun yarısını oluşturan biz kadınların yerel yönetim mekanizmaları olmak üzere siyasete ve yaşamın her alanına katılımı ve eşit temsiliyeti yerel demokrasinin gerçek anlamda var olmasının ön koşuludur" dedi.

“Yerel yönetim alanında kadınlar olarak katılım ve temsiliyet düzeyimiz, 1999 yılında 3 kadın belediye başkanı ile başlayıp 2004’te 9, 2009’da 15 kadın belediye başkanı olarak devam etmiş ve 2014 yılında eş temsiliyete taşınmıştır" iyen Çetin, şöyle devam etti: "Ayrıca her dönem artan kadın belediye meclis üyesi sayısı 2014’te fermuar sistemiyle bir kadın bir erkek olmak üzere eş temsiliyete ulaştı. Kotadan eş temsiliyete geçiş yerel yönetimler tarihinde dünyada bir ilk ve dönüm noktası olmuştur. Kayyumlarla yapılan müdahalenin amaçlarından biri de, halkta karşılık bulan eş başkanlık sistemiyle ivme kazanan katılım ve temsiliyet düzeyimiz ile kadın çalışmalarıyla toplumsallaşan kazanımlarımızı ortadan kaldırmaktır. Halkın meşru ve özgür iradeleriyle yerelde kendilerini temsil etmek için seçtiği belediyelerimiz -gasp edildiği güne kadar- taahhüt ettiği kadın çalışmaları ve hizmetleri kamuoyu ile özelde bizleri seçen kadınlarla paylaşmak sorumluluğumuz gereğidir.” 

NELER YAPILDI?

Çetin, belediye çalışmalarına ilişkin şu bilgileri de verdi:

"Kadının belediyelerdeki karar süreçlerinde daha etkin olması amacıyla seçilmiş ve çalışanlardan oluşan belediye kadın meclisleri oluşturuldu. Kadın meclisleşmesi ile birlikte belediyelerde yapılan tüm işler kadınlarca gündemleştirildi, kararlaşmalara gidildi. Demokrasiye ve eşitlik mücadelesine katkılarını daha görünür kılacak kadın ve erkek seçilmişlerden oluşan 'kadın-erkek eşitlik komisyonları', kadın seçilmişlerden oluşan 'kadın komisyonları' oluşturuldu. Van Büyükşehir Belediyemizde Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, ilçe belediyelerinde Kadın Politikaları Müdürlüğü bunlara bağlı birim ve müdürlük kapsamında Kadın Şiddetle Mücadele, Kadın Ekonomi ve Kadın Eğitim müdürlük ve birimleri kuruldu. 

Belediyelerimizde kadınlara yönelik psikolojik, ekonomik, kültürel ve sosyal destek sunmak amacıyla Kadın Yaşam Merkezleri, Sığınma Evi, Alo Şiddet Hattı ve Kadın Kooperatifleri açıldı. Toplumsal ekonominin kadın eksenli örülmesine ve kadınları üretime katmaya yönelik Kadın Emek Pazarı, Kilim ve Tekstil Atölyeleri, Seramik ve Takı Tasarım İşlemeciliği, Sera Çalışmaları, Organik Tarım Çalışmaları yapıldı. Kadını özel alana kapatan ve yaşamını daraltan yaklaşıma karşın Kadın Parkları, Kadın Dinlenme Evi, Kadın Spor Tesisleri ve Tandır Evleri açıldı. Toplumsal cinsiyet rollerinin sorgulandığı 'toplumsal cinsiyet' eğitimleri ile yüzlerce mahalle ve köyde eğitimler düzenlendi. Kadın sağlığı seminerleri düzenlenerek sağlık taramaları yapıldı. Hukuki destek ve şiddete karşı mücadele kapsamında dayanışma ve farkındalık yaratma faaliyetleri ile etkinlikler gerçekleştirildi. Sosyal ve kültürel aktiviteler yapıldı. 8 Mart bütün belediyelerimizde resmi tatil olarak kabul edildi. Çalışanlarla yapılan toplu sözleşmelere 'kadın özgürlükçü yaşam' başlıkları eklenerek kadına dönük geliştirilen ayrımcılıkla mücadele edildi.”

KAYYUMLARIN İCRAATLARI

Çetin, kayyumların ilk icraatlarının yıllarca mücadele ve deneyim sonucu oluşturulan kadın çalışmalarını sonlandırmak, pasifize etmek, kadın çalışanların işlerine son vermek, bazı çalışanların yerlerini değiştirerek mobbing uygulamak oluşturmak olduğunu dile getirdi.

Çetin, şöyle konuştu: "Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığının kapatılarak bir erkeğin yönetimine bağlanması, Sığınma Evi ve Alo Şiddet Hattı'nın kapatılması, kadın çalışmalarının durdurulması, İpekyolu Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğünün kapatılması. MAYA Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Emeği Pazarının kapatılması, Edremit Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğünün tabelalarının sökülerek çalışmalarının durdurulması ve kültür hizmetlerine bağlanarak erkek müdürün atanması, Erciş Belediyesi'nin kadın politikaları müdürlüğünün işlevsiz hale getirilerek müdürlüğe bağlı Buka Barane kadın atölyesinin kapanması, Özalp Belediyesi'nin kadın çalışmalarının durdurulması, Muradiye Belediyesi'ne bağlı ‘Kadın Konaklama Evi’ kapatılması, diğer ilçe belediyelerinin de dâhil olduğu tüm kadın çalışmalarının durdurulması ve kadın çalışmalarının sosyal yardım kapsamında değerlendirilmesi söz konusu. Ayrıca yılardır büyük emeklerle çalışma yürüten kadına yönelik her türlü ayrımcılıkla mücadele eden kadın kurumlarımızdan KJA, Selis ve Gökkuşağı dernekleri çıkarılan KHK’larla mühürlenip, kadınların dayanışma ağı ve birlikteliği parçalanarak sesi kısılmak istendi."

'KADINLAR KAYBETMEYECEK!'

Çetin, konuşmasının sonunda da şöyle dedi: "Kurumlarımızda olmayabiliriz ancak toplum içinde kadın özgürlükçü bakış açısıyla çalışmalarımızın yürütücüsü olarak devam ediyoruz. Eril zihniyetçe bin yıllar önce emeği gasp edilen kadınlar asla kaybetmedi, bundan sonra da kaybetmeyecektir."