GÖRÜNTÜLÜ

Viyan Moskova'da 5. Konferansını düzenledi

Moskova Kürt Kadın Organizasyonu (Viyan), 5. Konferansını yaptı. Konferansta, Kürdistan'daki direnişin Rusya sahasına daha güçlü yansıtılması kararı da alındı.

Moskova Kürt Kadın Organizasyonu (Viyan) 5. Konferansını gerçekleştirdi. Konferansa, Viyan üyelerinin yanı sıra Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Culyeta Aram, Rusya Êzidîler Kongresi Eş Başkanı Pir Manana ile Rus ve Kırgız kadınları katıldı. 
Konferansın açılış konuşmasını Moskova Kürt Kadın Organizasyonu Başkanı Tara Qadir yaptı. Kürt kadınlarının Kuzey Kürdistan'da on yıllardır verdiği mücadelenin Rojava ve Şengal'deki kadın direnişiyle bütün dünya tarafından tanındığını belirten Qadir, "Kürt kadınının AKP ve DAİŞ faşizmine karşı verdiği mücadele bütün dünyanın takdirini toplamıştır" dedi.
Moskova'daki kadın çalışmalarına da değinen Qadir, 25 Ekim 2002'de faaliyetlerine başlayan organizasyonlarının iki yıllık faaliyetlerinden söz etti. Qadir, kadın örgütü olarak önümüzdeki sürece daha güçlü hazırlandıklarını ve konferansın bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi.  
Açılış konuşmasının ardından faaliyet raporu okunarak, kadın örgütünün gerçekleştirdiği etkinlikleri konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. 
Konferansta, Rusya'daki Kürt kadınlarının yaşadığı sorunlar, Kürt kadın kurumlarının geldiği düzey ve diğer halklardan kadınlarla ve kadın kurumlarıyla ilişkiler ele alındı. 

'KADIN KURUMLARINA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR'

Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Culyeta Aram ise Rusya'da yaşayan Kürt kadınlarının yaşadıkları sorunlara değinerek, kadın hareketleri olarak bu sorunların çözülmesi ve kadın örgütlülüğünün geliştirilmesi konusunda kurumlara önemli görevlerin düştüğünü söyledi. 
Rusya Êzidîler Kongresi Eş Başkanı Pir Manana ise kadın örgütlülüğünün geliştirilmesinin kadın özgürlüğü ve toplumun özgürlük düzeyi açısından temel kıstas olduğunu dile getirerek, konferansın Kürt kadınlarının yaşadıkları sorunların çözülmesi konusunda önemli bir tartışma platformu olduğunu belirtti. 

KARARLAR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün temel gündem olduğunun belirtildiği konferansta, Moskova başta olmak üzere Rusya'da Kürtlerin yaşadığı bütün bölgelerde kadın örgütlülüğünün yaygınlaştırılması, genç kadın örgütlülüğünün geliştirilmesi, Kürt kadın kurumlarının diğer kadın kurumlarıyla ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Konferansta, Kürdistan'da yaşanan direnişin Rusya sahasına daha güçlü yansıtılmasına yönelik bir dizi karar da alındı.
Organizasyonun yönetim ve denetleme kurulunun seçiminin yapıldığı konferansta, Tara Qadir yeniden başkanlığa seçildi.