66’nci Berlinale’nin kapılarını Coen kardeşler açıyor

66’ncü Uluslararası Berlin Film Festivali 11 Şubat’ta kapılarını, Joel ve Ethan Coen kardeşlerin “Hail, Caesar!” isimli filmle açıyor. “Altın Ayı” ödülü için 18 filmin yarışacağı festival, kapsamında toplam 434 civarında film gösterilecek.

66’ncü Uluslararası Berlin Film Festivali 11 Şubat’ta kapılarını, Joel ve Ethan Coen kardeşlerin “Hail, Caesar!” isimli filmle açıyor. “Altın Ayı” ödülü için 18 filmin yarışacağı festival, kapsamında toplam 434 civarında film gösterilecek.

Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale) 66’ncü kez kapılarını Perşembe günü açıyor. 11 ile 21 Şubat arasında gerçekleşecek festival, “Mutluluk Hakkı”(Recht auf Glück) sloganıyla gerçekleşiyor. Amaç ise savaş ve yıkımlardan dolayı yerlerinden olan milyonlarca mültecinin içerisinde bulunduğu duruma dikkat çekmek olarak açıklandı.

Festival, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da oldukça zengin bir programa sahip. Bütün bölümlerde toplam 434 filmin gösterileceği festivalin yarışma bölümünde ise 18 film, “Altın Ayı” ve “Gümüş Ayı” gibi ödüller için yarışacak. 66’ncü Berlinale, sinema dünyasının efsane isimleri Joel ve Ethan Coen kardeşlerin yarışma dışı filmi “Hail, Caesar” ile açılıyor. Berlin’de Berlinale Palast dışında 10 gün boyunca Zoo Palast, Cinemaxx, Friedrichstadt-Palast, Cine Star, olmak üzere 20 sinemada, yüzü aşkın salonda günde ortalama 37 film gösterilecek. Festivalin en ilginç filmlerinden biri de “Kapısız Evler” isimli belgesel. Halep’te yaşayan Ermeni yönetmen Avo Kaprealian’ın Suriye savaşanı anlattığı “Kapısız Evler” belgeseli, 66’ncı Berlinale’de Forum bölümünde gösterilen filmler arasında. Film, Suriye’deki iç savaş, kaos ve bundan zarar gören insanların yaşamlarını beyaz perdeye aktarıyor.

JÜRİ BAŞKANI MERYL STREEP

Bu yılki festivalin jüri başkanlığını ise Meryl Streep, yapıyor. Jüri heyetinde de oyuncu Lars Eidinger, oyuncu Clive Owen, eleştirmen Nick James, fotoğrafçı Brigitte Lacombe, oyuncu Alba Rohrwacher ve yönetmen Malgorzata Szumowska, yer alıyor. Meryl Streep, yaptığı açıklamada, Berlinale’de böylesi bir görev yapacağını belirterek, “İlk defa bir şeye başkanlık yapıyorum. Çok heyecanlıyım” diyerek, memnuniyetini dile getirdi.

KOSSLİK: MÜLTECİLERİN DRAMINA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK

Berlinale Direktörü Dieter Kosslik ise yaptığı basın toplantısında, bu yıl kendilerine dünyanın birçok ülkesinden binlerce film DVD’si geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Berlinale’ye ilgi oldukça büyük. Her yıl bu ilgi daha da büyüyor. Bu yıl da binlerce film başvurusu yapıldı. Biz de, gelen binlerce film arasında 72 ülkeden 434’den fazla film seçtik. Bunların arasında da, 18 film de, büyük ödül için yarışacak. Bu yıl da güzel bir 10 gün geçireceğiz. Berlin tam anlamıyla bir film ve sinema kenti havası var.” Kosslik, festivalin bu yılki sloganına ilişkin ise amaçları yaşanan çatışma ve savaşlardan dolayı mülteci konumuna düşen milyonların durumuna dikkat çekmek için böylesi bir şey yaptığını kaydetti.

‘ALTIN AYI’ İÇİN 18 FİLM YARIŞIYOR

Yarışma Berlinale Özel, Panaroma ve Forum olmak üzere politik, sanat ve sosyal sorunlara dikkat çeken filmlerin bulunduğu bu yılki festivalde, “Altın Ayı” için yarışacak filmler ise şöyle: İnhebbek Hedi- yönetmen Mohamed Ben Attia, Midnight Special- Yönetmen Jeff Nichols, Fire at Sea-Yönetmen Gianfranco Ros, Letters from War-Yönetmen İvo M. Ferreira, Death in Sarajevo- Yönetmen Danis Tanović, 24 WOCHEN- Yönetmen Anne Zohra Berrached, Alone İn Berlin –Yönetmen Vincent Perez, Things to Come-Yönetmen Mia Hansen-Løve, Boris without Béatrice- Yönetmen Denis Côte, Being 17- yönetmen André Téchiné, Crosscurrent-Yönetmen Yang Chao, Soy Nero-Yönetmen Rafi Pitts, Zero Days-Yönetmen Alex Gibney, Genius- Yönetmen Michael Grandag, The Commune- Yönetmen Thomas Vinterberg, A Lullaby to the Sorrowful Mystery- Yönetmen Lav Diaz, United States of Love- Yönetmen Tomasz Wasilewski ve A Dragon Arrives!- Yönetmen Mani Haghighi.

‘BİNLERCE SİNEMASEVER BERLİN’DE BULUŞUYOR’

Berlinale’de en az yarışma bölümü kadar önemli bir bölüm daha bulunuyor, “Berlinale Special” (Berlinale Özel). Son yıllarda bu gölümde gösterilen filmler, en az yarışma bölümündeki filmler değerinde. Bu yıl da yine birçok ünlü yönetmenin filmleri, bu bölümde gösterilecek. Belgesel filmlerin ağırlıkta olduğu Berlinale Özel’de ise sinema dünyasına damga vurmuş filmler, gösteriliyor. Berlinale’nin kırmızı halı seremonisi de, dünyanın bir çok ünlü yıldızına ev sahipliği yapacak. Colin Firth, Jude Law, Nikole Kidman, İsabelle Huppert, George Clooney gibi isimler bunlardan öne çıkanlar.

Bu yılki Berlinale’yi 4 bin gazeteci ve film eleştirmenin yanı sıra 40 bin yönetmen, oyuncu, yapımcı olmak üzere sinemacı takip edecek. Yine festival komitesinden yapılan açıklamaya göre 250 bin Berlinli seyircinin bu yıl film izlemesi bekleniliyor.

GHOBADİ’DEN ŞENGAL VE KOBANÊ FİLMİ

Bahman Ghobadi’nin öncülük ettiği ve 8 çocuğun yönetmenlik yaptığı belgesel film, Kobanê ve Şengal’dan DAİŞ çetelerinden kaçanların yaşadığı kampta geçiyor. Her çocuğun gözünden farklı hikayeleri anlatıldığı belgeselde, dram, mültecilik, açlık ve arayış gibi konular irdeleniyor. Belgesel film Generation bölümünde gösteriliyor.