İranlı yönetmen Muhammed Rasulof’a hapis ve kırbaç cezası

Son filmi Cannes Film Festivali'nde gösterilecek olan ünlü İranlı yönetmen Muhammed Rasulof, İran mahkemesi tarafından beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avukatı Babak Paknia, X'te yayınladığı mesajda, uluslararası festivallerde birçok ödül kazanan yönetmenin hapis, kırbaç ve para cezası ile mal varlığına el konulması cezasına çarptırıldığını belirtti. Karar İran resmi medyası tarafından duyurulmadı.

Avukat Paknia, mahkemenin beş yılı uygulanabilir olmak üzere sekiz yıl hapis cezası verdiğini ve bu cezanın belirsiz bir tarihte temyizde onaylandığını bildirdi. 

52 yaşındaki yönetmen Rasulof, Mayıs ayında İran'ın güneybatısında bir binanın çökmesi sonucu 40'tan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan protestoları teşvik ettiği gerekçesiyle Temmuz 2022'de tutuklanmıştı.

Trajedinin ardından Muhammed Rasulof liderliğindeki bir grup İranlı film yapımcısı, sorumluların "yolsuzluk" ve "beceriksizliklerine" karşı oluşan ulusal öfke karşısında güvenlik güçlerine "silahlarını bırakmaları" çağrısında bulunan bir açık mektup yayınlamıştı. 

14 Mayıs'ta Fransa'nın güneyinde başlayacak olan 77. Cannes Film Festivali, İranlı yönetmenin yeni filmi "The seed of the sacred fig"i seçkisine ekledi.

İranlı yönetmen 2017'de Cannes'da Belirli Bir Bakış ödülünü ("A Man of Integrity"), ardından 2020'de Berlin'de Altın Ayı ödülünü ("The Devil Does Not Exist") kazanmıştıç

Rasulof, Jüri üyesi olarak 2023'te Cannes'a davet edildi, ancak seyahat yasağı nedeniyle bu geziye katılamadı.