Ağır saldırılar altında bir nefes: Rojava Çocuk Festivali

Rojava'da saldırılara rağmen çocukların kültür-sanat çalışmaları sürüyor. Çocuk Festivali Hazırlık Komitesi'nden Sipan Xelat, festivalin ve genel olarak kültür-sanat çalışmalarının önemini anlattı.

Devrim sürecinde Rojava Kürdistan, Türk devleti, DAİŞ ve rejimin saldırılarına maruz kaldı ve büyük bir öz savunma savaşıyla önemli kazanımlar elde etti. Rojava Devrimi, yürüttüğü savunma savaşı kadar içte yaşadığı toplumsal devrimle de kendini ispatladı. 5 yıldır hiç durmayan toplumsal çalışmalar içerisinde kültür-sanat ve çocuk çalışmaları da önemli yer tutuyor. Rojavalı çocuklar savaş ve saldırılar altında da olsa çalışmalarını sürdürüyorlar ve bu yıl ikincisi düzenlenen Rojava Çocuk Festivalinde ürünlerini sergiliyorlar.

2. Rojava Çocuk Festivali Hazırlık Komitesi’nde yer alan Sipan Xelat, Rojava'da çocuklara ilişkin yürütülen kültür-sanat çalışmalarının ve festivalin önemini ANF'ye değerlendirdi...

‘KÜLTÜR VE ÇOCUK ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ’

Rojava Devrimi'nin saldırılara karşı bir öz savunma savaşı yanında toplumsal inşa çalışmalarıyla da yürüdüğüne dikkati çeken Xelat, bunlardan en önemlilerinin de kültür-sanat ve çocuk çalışmaları olduğunu ifade etti. 

Xelat şöyle konuştu: “Her şeyden önce sizin de bildiğiniz gibi son 5 yıldır Rojava’da bir devrim gerçekleşiyor ve yine büyük bir savaş yürütülüyor. Bu mücadele ve savaş sonucunda önemli kazanımlar elde ediyoruz. Şüphesiz insanın üzerinde duracağı en büyük kazanım ve en önemli şey bu devrim içinde toplumsal çalışmaların ve toplumsal inşaların da yürümesidir. Toplum yeniden toplum olma bilincine kavuşuyor. Tabii bu toplum içinde en önemli kesimlerden biri de çocuklar. Böyle bir devrim içerisinde en fazla önem verilmesi gereken çocuklar ve onları kendi kültürleriyle bilinçli bir şekilde yetiştirmeye çalışmak. Bu da en iyi eğitim ve kültür sanat çalışmalarıyla yapılabilir."

‘FESTİVAL ÇOCUKLARA KÜLTÜRLERİNİ DAHA FAZLA SEVDİRİYOR’

Rojava kültür-sanat çalışmalarının yaygınlaştığını ve daha bilinçli yürütüldüğünü, çocuk festivalinin de bunun bir ürünü olduğunu belirten Xelat, "Bugün Rojava Kürdistan’ın bütün şehirlerinde kültür-sanat merkezleri açılmış durumda ve bu merkezlerde çalışmalar aralıksız bir biçimde yürütülüyor. Yine  bu merkezlerin ortak katılımıyla yıllık olarak birçok proje plan geliştiriliyor. Bunlardan biri de Rojava Kürdistan’da her yıl düzenli olarak bir çocuk festivali düzenlemek”  diye konuştu.

Xelat, böyle festivallerin çocukların kültür-sanat çalışmalarını ve kendi kültürlerini daha çok sevmesini, onunla bütünleşmesini sağladığını dile getirerek, devamla şunları ifade etti: 

"Kültür-sanat çalışmalarımızla Rojava’daki tüm çocukların kendi kültürleriyle ve dilleriyle yetiştirilmesini hedefliyoruz. Çocuklar aylarca kendilerini bu festival için hazırlıyorlar. Festivale geldiklerinde hem kendi ürünlerini sergiliyorlar, hem de sergilenen diğer ürünleri izliyorlar ve büyük moral alıyorlar. Diğer çocuklarla birlikte halaylarını, şiirlerini, şarkılarını ve tiyatro oyunlarını hazırlamak ve sergilemek onlar için aynı zamanda toplumsallıkla ve komünaliteyle daha fazla buluşmanın da bir aracı oluyor.”

‘AİLELER VE ÇOCUKLAR İÇİN NEFES OLUYOR’

Rojava Kürdistan gibi ağır saldırılara maruz kalan bir coğrafyada  kültür-sanat çalışmalarını ve böyle festivalleri geliştirmenin öneminin ayrı olduğunu vurgulayan Xelat, şöyle devam etti:

“Bunlar hepsi iç içe yürüyor. Aslında bir anlamda çocuklar ve aileleri için de bir nefes, bir renk oluyor. Bu da Rojava’nın özgünlüğü. Şu anda Ortadoğu ve Suriye’de bir savaş var. Suriye şu anda bir savaşın olması ve insanların ölmesiyle biliniyor, hatırlanıyor. Ama Rojava’da savaşın rengi biraz daha farklı. Hem bir askeri savaş var, hem Kürtleri bir statüye kavuşmaya doğru götürecek kazanımlar var, hem de bir yandan tüm toplumsal çalışmalar yürüyor. Yani biz hem savaşıyoruz, hem de siyasi, toplumsal, kültürel çalışmalar yine çocuk çalışmaları birlikte yürüyor. Farkımız burada. Yani diyebiliriz ki mücadele ederek savaşarak yeni bir yaşam yaratıyoruz."

Xelat, Rojava’da birçok ailenin çocuklarının şehit yada savaşın içinde olduğuna dikkati çekerek “Bununla birlikte bir yandan da çocuklarını böyle kültür-sanat çalışmaları içinde gördüklerinde, festivallerde ürünlerini izlediklerinde büyük moral alıyorlar ve bunu da bize ifade ediyorlar. Yani savaşın ve acının yanında bir de bu savaşın boşuna olmadığını, ürünlerinin ve güzel şeylerini olduğunu görüyorlar” diye konuştu. 

‘ARTIK ÇOCUKLAR DAHA BİLİNÇLİ HAZIRLANIYOR’

Xelat, 1. Festivalden bu yana bu çalışmada yaşanan gelişmeyi şöyle değerlendirdi:  

“Ben kendim geçen yıl hazırlanan 1. Çocuk Festivali'nde de hazırdım. Şimdi 2. Festivalimizin sonuçlanmasına az kaldı. İnsan 1. Festivale göre 2. Festivale daha büyük bir ilgi olduğunu görüyor. 1. Festival bittikten sonra çocuklar hemen 2. Festivalin hazırlık çalışmalarına başlamak istemişlerdi. Geçen yıl ki festivale 10-11 grup katılmıştı ama bu yılki festivale 20’den fazla grup katılıyor. Sergiledikleri ürünlerin niteliği de yine geçen yıl olana göre daha iyi.

Artık çocuklar da  kültürlerine ve ürünlerine daha bilinçli yaklaşıyorlar. Daha kolektif çalışıp daha iyi ürünler sergilemek istiyorlar. Bu çalışmalarını ciddiyetle ve sevgiyle yürütüyorlar. Çocuklarda bu sevginin gelişmiş olması çok önemli. Çünkü geleceğimiz onlar.”

‘ÇALIŞMALARIMIZ TÜM ROJAVA VE SURİYE HALKLARINI KAPSAYACAK’

2. Rojava Çocuk Festivali Hazırlık Komitesi’nden Sipan Xelat, değerlendirmelerini şöyle sonlandırdı:

"Bu yıl Rojava’daki diğer halklardan sadece Roj Mülteci Kampı’nda yaşayan Arap halkından gruplar festivale katıldı. Ama biliyorsunuz, Suriye ve Rojava’da birçok halk var.  

Fakat biz geleceğe dönük diğer halkların kültür-sanat çalışmalarının geliştirilmesine böylesi festivallerde gelip ürünlerini sergilemeleri için bazı çalışmalar geliştireceğiz. Bu konuda projelerimiz var. Gelecek festivallerde sadece Kürt kültürünün değil Rojava ve Suriye’de yaşayan tüm halkların kültürlerinin temsil edilebilmesini istiyoruz. Çünkü belki Kürtlerden bile fazla diğer halkların buna ihtiyaçları var."