'Bağlama kültürü kaybolmamalı'

Dersimli bağlama ustası Kaya Yıldız, bağlama kültürünün önemine dikkat çekerek, bu kültürün kaybolmaması için gençlere çağrıda bulundu.

Dersimli bağlama ustası Kaya Yıldız, bağlama kültürünün önemine dikkat çekerek, bu kültürün kaybolmaması için gençlere çağrıda bulundu.

Dersim'de Seyit Rıza Meydanı'na inen caddenin köşesinde bulunan üç katlı binanın bodrum katında çalışmalarını sürdüren, 61 yaşındaki Kaya Yıldız, kırk yıldır bağlama yapıyor. Yaptığı bağlamalarla deyişler de seslendiren Yıldız, bağlama kültürünün Alevilik inancında da önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Yıldız, "20 yaşında bu işe başladım. Temurtaht köyünün ardından İstanbul ve Antep'te kaldım. Yaşamım boyunca Aşık Veysel’i örnek aldım. Antep’te ustamın yanında çok şey öğrendim" dedi.

'BAĞLAMA ÖPÜLÜP BAŞA KONURDU' 

Yıldız, şunları anlattı: "Küçükken babamlar, dedemler bağlamayı duvardan alırken öpüp başlarına koyarlardı. Deyişler okunurdu, türküler söylenirdi, yine bağlama öpülüp aynı yerine duvara asılırdı. Bağlamalarla cem tutulurdu. Bunun için bağlamanın önemi oldukça büyüktür. Bu kültür kaybolmamalı, bu kültürünün kaybolmaması için 61 yaşında hala bu işi yapıyorum. Ve işimden memnunum. Bağlama ustalığı yapmaya da devam edeceğim. Bağlama kültürünün kaybolmaması için ustalığımı yaşamım boyunca devam ettireceğim."

'GENÇLER KURSLARA GİTMELİ'

Gençlere bağlama kültürüne sahip çıkmaları konusunda çağrıda bulunan Yıldız, "Bağlama bu halkın dilidir, inancıdır, kültürüdür. Bu inanç, dil, kültür kaybolmamalıdır. Gençlerimiz bağlama kurslarına gitmeli; bu inancımıza sahip çıkmalıdırlar. Yaşamın boyunca bu inancın, geleneğin kaybolmaması için çalıştım, çabaladım. Bugünden sonra da bu çabam ve çalışmaların devam edecek" şeklinde konuştu.