İşkence mağdurlarının hikâyeleri Bern’de sergilendi

Türkiye cezaevlerinde farklı dönemlerde kalan 4 işkence mağdurunun hikâyeleri resmedilerek sergiye sunuldu.

Türkiye cezaevlerinde farklı dönemlerde kalan 4 işkence mağdurunun hikâyeleri resmedilerek sergiye sunuldu.

İsviçre Kızıl Hac’a (Croix-Rouge) bağlı İşkence ve Savaş Mağdurları ile Dayanışma kuruluşu 20. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Türkiye cezaevlerinde faklı dönemde kalarak Türk devletinin akıl almaz işkence ve baskılarına maruz kalan 4 işkence mağdurunun hikâyelerinden oluşan bir resim sergisi açtı. 2 haftadan beridir Bern Saint - Esprit Kilisesinde devam eden sergi düzenlenen bir programla sonlandırıldı.

Yaklaşık bir yıl önce böyle bir çalışmaya başlayan kuruluş İsviçre’de siyasi mülteci konumunda yaşayan ve Türkiye’de uzun yıllar farklı cezaevlerinde kalarak büyük işkencelere maruz kalan 4 işkence mağduru ile görüşerek projeyi başlatmıştı.

Proje kapsamında Lezgin Örnek, Mehmet Özgül, Adem Dilbaz ve Cennet Güneş adlı işkence mağdurları ile görüşen kuruluş yetkileri daha sonra bu 4 kişinin yaşam hikayelerini, görüştükleri İsviçreli ressam Olgu Çevik aracılığıyla resimleştirdi.

Her işkence mağdurunun yaşam hikâyelerini dinleyerek çizimlerine başlayan Ressam Olgu Çevik, bir yıllık çalışmanın ardından her mağdurun hikâyesinden 2 şer tane olmak üzere toplam 8 resim yaptı.

Her mağdurun hikâyesinin bir bire dinleyerek resme dökmeye çalışan Ressam Çevik, kendisi için zor olsa da uzun bir çalışmanın ardından her mağdurun yaşadıklarını ve bugün hissettiklerini olduğu gibi resmetmeye çalışmış.

‘RESMEDİLEN HEPİMİZİN HİKÂYESİ’

Yaşam hikâyesi resmedilmeye çalışanlar arasında görüştüğümüz 8 yılı aşkın bir süredir İsviçre’de olmasına rağmen her hangi bir hakka hala tabi tutulmadığı gibi Türkiye’ye gönderilmeye çalışılan Mehmet Özgül, burada resme yansıyan sadece bizim hikâyemiz değil Türkiye’de işkenceye ve ölüme maruz bırakılan binlerce insanın hikâyesinin olduğunu söyledi. Mekân, zaman ve koşullar değişse de işkencenin farklılaşarak insan yaşamının bir yerinde hep kendini var ettiğini söyleyen Özgül, “O gün Türkiye cezaevlerinde zulme tabi tutulan bizler bugün sürgün yaşamak zorunda bırakıldığımız ülkelerde fiziki olmasa da psikolojik bir işkence ile yaşıyoruz”   dedi.

LOUİS: FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK

İsviçre İşkence ve Savaş Mağdurları ile Dayanışma kuruluşu ve proje yöneticilerinden Anjelika Louis, ele aldıkları 4 hikâyeden yola çıkarak Türkiye cezaevlerinde yaşanan işkence ve zulmün resmedilerek burada bugün sergilenmesi kendileri ve yaşanan olayların mağdurları acısından önemli olduğunu ifade etti. Yaşanan savaşlardan her kesimin mağdur olduğunu dile getiren Louis, “Bu sergiyle birlikte ortaya konan hikâyeler ile toplumda bir farkındalık yaratmak istedik. Biz görmesek de savaşın ve işkencenin mağdurları bizler ile yaşıyor. Hepimiz görevi bu insanları sahiplenmek olmalı ve onlar için bir hareket etmeliyiz sürgün yaşamak zorunda kaldıkları ülkelerde onlar için adalet aramalıyız” şeklinde konuştu.