İsveç'te ana okullarda Newroz kutlaması

İsveç'in Göteborg ili yakınlarındaki Sävedalen yerleşim birimindeki iki ana okulundaki çocuklar hep birlikte Newroz'u kutladı.

Yerel yayımlanan Partille Tidningen Gazetesinde yer alan haberde Sotenäs ve Källvägen ana okullarına giden 120 çocuğun ana okullarında çalışan pedagog, öğretmen ve diğer görevlilerle birlikte Kürtlerin yeni yılı Newroz'u kutladıkları belirtildi.

Sotenäs'deki bir parkta bulunan ağaçlara balonların asıldığı ve üç büyük mumun yakıldığı kutlamalar sırasında İsveçli, Kürdistanlı ve diğer uluslara mensup çocuklar, hep birlikte büyük bir çember oluşturarak dans ettiler ve şarkılar söylediler.

Geleneksel Kürt kıyafetleri giyerek kutlamalara katılan Sotenäs Ana Okulu'nda görevli Kürdistanlı Namaz İzza Ali, Newroz'un Kürtler için taşıdığı önemi belirten bir konuşma yaparken, aynı okul görevlilerinden Charlotte Svedstam, Kürtlerin ve İranlıların yeni yıllarına dikkat çekmek amacıyla böylesi bir kutlamayı düzenlediklerini söyledi.

Newroz'un Kürtler için taşıdığı önemin ele alındığı haberde Svedström, İsveç ana okullarında gelenek kavramlarını genişletmek istediklerini ve başka kültür ve ülkelerdeki halkların geleneksel günlerini nasıl kutladıklarını kamuoyuna göstermek istediklerini söylüyor.

...