Köln'de Hozan Mizgîn için anma

Köln'de yaşayan Kürdistanlılar, Hozan Mizgîn için anma etkinliği düzenledi.

Almanya'nın Köln kentinde, Kürdistan'daki devrimci sanatın öncülerinden Hozan Mizgîn (Gurbet Aydın) şehadetinin 24. yılında anıldı.
Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde sanatttan örgütlemeye ve askeri alanlara kadar hemen her çalışmada öncülük düzeyinde yer alan Hozan Mizgîn (Gurbet Aydın), Kürdistanlılar tarafından yaşatılıyor.
TEV-ÇAND-Kadın Koordinasyonu ve Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin Köln Mala Kurda'da düzenlediği  etkinlikte Ozan Mizgin’in yaşamı, mücadelesi anlatıldı ve eserleri  seslendirildi.
Etkinlik, Hozan Mizgîn şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenlere saygı duruşuyla başladı. 

'ÖNEMLİ İZLER BIRAKTI'

Etkinliğin sunumunu yapan Ozan Sosın, "Mayıs ayı, mücadelemizde önemli kayıpları ile  şehitler ayıdır. 11 mayıs 1992'de Tatvan’da Türk ordusu ile girdiği çatışmada şehit düşen Heval Mizgîn ve tüm Kürdistan şehitlerini saygı ile anıyoruz. Mizgîn Kürt, kadın, devrimci kimliği ile mücadelemizde önemli  izler bıraktı. O  bugün dünya ölçeğinde hayranlık uyandıran Kürt kadın direnişinin de öncü kadrosudur. Kürdistan, Ortadoğu gibi bir coğrafyada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesinin pratikleştirilmesinin öncü kadrosudur. Günümüzde de yolumuzu aydınlatan öncülerimizdendir."

SANATÇI ARKADAŞLARI ANLATTI

Koma Berxwedan sanatçıları da etkinliğe katılarak yıllarca birlikte sanat icra ettikleri Hozan Mizgîn için konuşmalar yaptı.
Ozan Xemgin, "Mizgîn, sanatçı kimliğinden önce Kürt kadınının direnişi ve verdiği bedellerin de   ifadesidir. Mizgin’e sahip çıkmak ancak kadına doğru yaklaşımla mümkündür" dedi.
Cewat Merwani de Hozan Mizgîn'i Farqîn ve Batman’da DAİŞ’in '90’lardaki biçimi olan Hizbullah ile  yaşanan zorlu  yıllarda tanıdığını  ve sanata ek olarak öncü devrimci kişiliğinin bu alanda da önemli etkiler bıraktığını  söyledi.
Ozan Seyidxan, "Şehitlerimizden  her biri bir destan, bir tarih ve romandır. Bugünkü düzeyimizi ortaya çıkaran Mizgîn gibi yüzlerin emeğidir. Toprağa düşen her  tohum büyüyor, zafere yol alıyor" ifadelerini kullandı.
Ozan Şemdin de şöyle konuştu: "Hozan Mizgîn'i 1987'de tanıdım.  O hem sanatçı hem bir  devrimciydi. O yıllar kadın mücadelesi açısından da zorlu yıllardır. Kadının öncülük yaptığı bugünkü gelişmişlik düzeyinin   ilk nüvelerinin olduğu yıllardır. Bu mücadeleyi sırtlayan ilk kadın öncülerindendir, saygıyla anıyorum."
Ozan Diyar, Ozan Kawa ve Koma Berxwedan'ın diğer üyeleri de söz alarak Mizgîn ile ilgi görüşlerini paylaştı. 
Etkinlikte, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin aileleri de konuştu.
Programda, Koma Berxwedan ve Ozan Sosın ile birlikte kadınlardan oluşan korolar, Hozan Mizgîn'in bestelerini  seslendirdiler.

KİMDİR?

1962 Batman doğumlu olan Hozan Mizgîn, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ile erken yaşlarda tanıştı, çok genç yaşlarda mücadeleye katıldı. 1980 darbesinin gelişi ve mücadele koşullarının zorluğu  ile yurt dışına çıktı. Yurt dışında da çalışmalarda aktif bir devrimci olarak yerini aldı. Avrupa’da genel çalışmaların yanı sıra  Kürdistan Devrimci Sanatının örgütlendirilip  geliştirilmesinde de önemli katkılar sundu. Ozan Sefkan (Celal Ercan) ile ile birlikte 1983'te kurumlaşan HUNERKOM’un da  çalışmalarında yer aldı. 11 Mayıs 1992'de Tatvan’da Türk devlet güçleri ile girdiği çatışmada şehadete ulaştı. Hozan Mizgîn, arkasında mücadelesi ve yine  Kürt Özgürlük Hareketi ile özdeşleşen çok sayıda  beste  miras bıraktı. Şehadetinin 24. yılında, mücadelesi ile hâlâ Kürdistan halkının arasında yaşıyor.
 

...