GÖRÜNTÜLÜ

Köy kültür ve sanat okullarında alternatif eğitim

Kürt dili ve kültürünü koruyup yaşatmak amacı ile kurulan Köy Kültür ve Sanat Okullarının bir alternatif oluşturduğuna dikkat çeken Cixsê Kültür ve Sanat Okulu Öğretmeni Nurcihan Yılmaz, Kürtçe eğitim veren okullara destek çağrısında bulundu.

 

Bir yıl önce Kulp’un Cixsê (Ağaçlı) Beldesinde Amed Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak kurulup Kürtçe Eğitim veren Cixsê Kültür ve Sanat Okulu 20 öğrencisi ve 2 öğretmeni ile Türk okullarındaki eğitim sistemine alternatif sunuyor.

Amed Büyükşehir Belediyesinin hazırlamış olduğu proje çerçevesinde Hani, Dicle, Ergani ve Kulp’un köylerinde kurulan Kültür ve Sanat Okullarının bir yılını doldurduğunu belirten Cixsê Kültür ve Sanat Okulu öğretmeni Nurcihan Yılmaz, “Bu okulların kurulma amacı Kürt kültürü ve sanatını korumaktı. Bu köylere ilk geldiğimizde devlet eliyle yürütülen asimilasyon politikalarının bölgenin en ücra köylerine nüfuz ettiğini gördük. Köydeki aileler çocukları ile Kürtçe konuşmazken dil ve kültür anlamında da bir bir duyarlılık söz konusu değildi. Durup düşündüğümüzde bu durumun köy yaşamına da ters olduğunu görüyoruz çünkü köy yaşamı kültürü korumaya dayalı ortak bir yaşamdır fakat günümüzde bu yaşam tarzı öldürülmeye yani bitirilmeye çalışılıyor. Bu anlamda bizim asıl amacımız çocuklarımıza dilini ve kültürünü sevdirip korumayı öğretmek” dedi.

ÖN YARGILARI YIKIP KÜRTÇE EĞİTİMİ BENİMSETTİK

Okul ilk kurulduğunda büyük bir önyargı ile karşı karşıya kaldık diyen Yılmaz, şöyle devam etti; “Özellikle öğrenci bulmak noktasında çok sorun yaşadık ancak daha sonra ailelerin kafalarındaki ön yargıyı kırmayı başardık ve şimdi sadece Cixsê’den değil çevre köylerden de 7-14 yaş aralığında 20 öğrencimiz var. Bu öğrencilere hafta sonları saat 10:00 – 12:30 arasında müzik, Kürtçe dil , sanat, boyama eğitimi verip oyunlar oynuyoruz.”

SİSTEM OKULLARININ İZLERİNİ SİLMEYE ÇALIŞIYORUZ

Köy Kültür ve Sanat Okullarında sistem okullarının yarattığı boğucu havayı kırmak ve çocukların nefes almasını sağlamak amacı ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini aktaran Yılmaz, “Özellikle ailelerin bu konuda hassas davranması gerektiğini düşünüyoruz çünkü sistem okullarında öğrenci üzerinde oluşturulan baskı küçümsenecek boyutta değil! Öyle ki çocuklar rekabet mantığı ile sürekli ders çalışmaya zorlanıyor. Düşünün daha 6 – 7 yaşlarında 1. Sınıf çocukları ellerinde testler ile geziyor. Bu anlamda bizler evlatlarımızın çocukluklarını yaşamaları için çaba harcıyoruz çünkü hepimizin bildiği gibi çocukluğunu doya doya yaşamamış bir birey sağlıklı bir birey değildir. Bu anlamda ailelerimizi gerek çocuklarının sağlıklı gelişimi gerek Kürt kültürünü yaşatmak amacı ile kurduğumuz bu okullara destek olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

...