Kürdistan ve gerilla 'Bizim Çocuklar' kitabında

Saadet Ferhat Dersim’in anlattığı, Raperin Munzur’un kaleme aldığı Bizim Çocuklar (Vengê domanê ma) kitabı, PKK saflarına çok genç yaşta katılan, daha doğrusu zorunlu askerlik yasası ile alınan genç bir kadın gerillanın anılarını içeriyor.

Saadet Ferhat Dersim’in anlattığı, Raperin Munzur’un kaleme aldığı Bizim Çocuklar (Vengê domanê ma) kitabı, PKK saflarına çok genç yaşta katılan, daha doğrusu zorunlu askerlik yasası ile alınan genç bir kadın gerillanın anılarını içeriyor. Tüm saflığıyla, tüm açıklığıyla yaşanan, her şeyi olduğu gibi anlatan gerilla Saadet, acılarını, öfkelerini, gözyaşlarını da aynı şekilde ifade ediyor. 

Uzun yıllar kaldığı Dersim’de tanıdığı tüm yoldaşlarını tek tek anlatmaya çalışan yazar, yine Dersim coğrafyasını, yurtsever halkı, devletle işbirliği yapanları ve yine devletin yönelimlerini de her yönüyle kitabında işlemiş.

24 YILLIK GERİLLA YAŞAMINI ANLATIYOR

1980’li yılların sonlarından itibaren başta Dersim olmak üzere Kürdistan’ın birçok alanında kalan Saadet Ferhat Dersim kaldığı alanlarda kendisini etkileyen tüm olayları anlatmakta kalmıyor, okuyucuya da yaşanan bu dönemleri çok iyi kavratıyor. 

Yaşayan ve anlatan Dersim, kitabının amacını önsözde şu sözlerle ifade ediyor: "Geride kalmış olmanın yükü çok ağır. Bunun büyük sorumluluğunun farkındayım. O yüzden çok hassas yaklaşmaya çalıştım. Beynimi patlatırcasına hatırlamaya, unuttuklarımı beynimin kıvrımları arasında saklandıkları yerden çıkarmaya çalıştım. Yanlış ve eksik kalmasın istedim. O yüzden o zamanlarda, onlarla tekrar yaşadım. Rüyalarımdan çıkmadılar. Düşüncelerimi işgal ettiler. Hep içimde yaşayan ve kendini her davranışımda, duygumda, yaşadığımda hissettiren onlar, açıkça bana baktılar. Beni izlediler. Beni gözlediler sürekli. Yanlış anlatmaktan, hafızamın bana oyunlar oynamasından korktum. 24 yıllık mücadele sürecini anlatmak, biriken onca şeyi dile kavuşturmak o kadar zor ki."

Temmuz 2014'te iki cilt halinde birinci baskısı yapılan kitap Ağustos 2015’te tek cilt olarak okuyucusuyla buluşuyor. 

Toplam 544 sayfa olan kitap, Dersim’de başlayıp Doğu ve Güney Kürdistan’a, Rojava’ya Lübnan Bekaa Vadisi’ndeki Mahsum Korkmaz Akademisi’ne, oradan Botan’a, sonra Amed ve yine Dersim’e 1999 yılı 2 Ağustosu’nda alınan karar çerçevesinde de yine aynı hatları izleyerek Güney Kürdistan’a kadar uzanan 24 yıllık gerilla yaşamını anlatıyor. Kitabı okuyan herkes gerilla Saadet ve arkadaşlarıyla birlikte tüm Kürdistan’ı adım adım gezecek, gerilla yaşantısının güzelliklerini, inceliklerini, zorluklarını, acılarını hep birlikte yaşayacak.