Kürtçe eğitim veren okullarda karne dağıtıldı

Amed ve Van'da, Kürtçe eğitim veren okullardaki öğrenciler karnelerini aldı. Karne törenindeki konuşmalarda, çocukların ana dil eğitimiyle artık kendilerini daha iyi ifade ettiğine dikkat çekildi.

Amed ve Van'da, Kürtçe eğitim veren okullardaki öğrenciler karnelerini aldı. Karne törenindeki konuşmalarda, çocukların ana dil eğitimiyle artık kendilerini daha iyi ifade ettiğine dikkat çekildi.

Amed'de Kürtçe eğitim veren Dıbıstana Seretayi ya Ferzad Kemanger, eğitim-öğretim yılının ilk dönemini tamamladı ve öğrencilere karne verdi.

Bağlar Belediyesi tarafından desteklenen Ferzad Kemanger'de, Kürt çocuklar ulusal kıyafetlerini giyerek karnelerini aldı. 

'HER YERDE AÇILMALI'

KURDİ-DER Amed Şubesi Eşbaşkanı Şefika Kaya, ana dillerinin kimlikleri olduğunu belirterek, çocuklara karnelerini verdi. Öğrenci Aileleri Meclis Sorumlusu Fuat Güldoğan ise, çocuklar başarılara dileyerek, "Dilimiz çok yasaklardan geçti. Bu tür okulların her yerde açılması gerekiyor" dedi. Karnelerini aldıktan sonra okul önünde hatıra fotoğrafı çektiren çocuklar, yarıyıl tatiline girdi.

Kayapınar ilçesinde Kürtçe eğitim veren Dıbıstana Seretayi ya Ali Erel ve Medeni Yıldırım'da da eğitim gören 130 öğrenciye karneleri dağıtıldı. Karne dağıtımına, okullarda gönüllü ders veren eğitmenler, kurum temsilcileri ve aileler katıldı. Çocukların Kürtçe şiir, şarkı ve skeçlerle hünerlerini gösterdiği karne töreninde daha sonra anaokulu ve birinci sınıflarda eğitim gören 130 öğrenciye yarıyıl karneleri dağıtıldı.

VAN
Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde Kürtçe eğitim veren Dıbstana Seretayiya Fatma Tokat'ta eğitim gören öğrencilere yarıyıl karneleri dağıtıldı. Karne törenine, KURDİ-DER yöneticileri, eğitmenler ve eğitim gören öğrenciler ile aileleri katıldı. Saygı duruşu ile başlayan törende konuşan okul eğitmenlerinden Cengiz Timur, anadilin önemine dikkat çekerek, çocukların ana dillerinde aldıkları eğitimin daha verimli olduğunun altını çizdi.

'ARTIK DAHA RAHAT İFADE EDİYORLAR'

Timur, Kürtçe eğitimin öğrenciler üzerinde gözle görülür etkilerinin olduğunu söylerken, öğrencilerin kendilerini artık daha rahat ifade edebildiklerini ve daha iyi analizler yapabildiklerini belirtti. Timur, Kürtçe okulun büyük bedeller sonucu açıldığını aktardı.

Okul yöneticilerinden Osman Koşut ise, asimilasyon politikalarına karşı Kürtçeye sahip çıkılarak cevap olunması gerektiğine işaret etti.

Konuşmaların ardından öğrencilere karne ve hediyeler verildi.