Londra Kürt Film Festivalinin bu yılki teması direniş ve göç

En geniş katılımlı ve en uzun soluklu Kürt Film Festivali olarak kabul edilen Londra Kürt Film Festivalinin dokuzuncusu 13 Kasım’da başlıyor.

En geniş katılımlı ve en uzun soluklu Kürt Film Festivali olarak kabul edilen Londra Kürt Film Festivalinin dokuzuncusu 13 Kasım’da başlıyor. 13 Kasım’da yapılacak açılış resepsiyonu ve gala filminin gösterimiyle başlayacak olan 9’uncu Londra Kürt Film Festivalinin bu yılki teması direniş ve göç.

2001 yılından bu yana organize edilen Londra Kürt Film Festivali’nde bugüne kadar Kürdistan’ın dört parçası ve Avrupa’dan yüzlere uzun metrajlı film, belgesel ve kısa filmler sinemaseverlerle buluştu. 9. Londra Kürt Film Festivali de 13-20 Kasım 2015 tarihleri arasında Hackney PictureHouse sinemasında gerçekleşecek. Beş aydır sürdürülen hazırlık çalışmaları sonucunda tamamlanan programda direniş ve göç olgusu ön plana çıkıyor.

SİNEMA TOPLUMUN BELLEĞİ VE VİJDANIDIR

Londra Kürt Film Festivali hazırlık komitesi üyesi Aladdin Sinayiç festival ile ilgili yaptığı açıklamada, şimdiye kadar yapılan sekiz tane başarılı festivalden sonra bu yıl dokuzuncu festival ile sanatın başkenti Londra’da Kürt filmlerini sinemaseverlerle buluşturabilmenin heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Sinemanın temsil ettiği güçlü sanatsal yönünün yanında bir toplumun gözü, kulağı, belleği ve vicdanı olduğunu söyleyen Sinayiç “Kürt halkı açısından bu gerçeklik daha da bir önem kazanmaktadır. Yıllardır kendi topraklarında nice acılar yaşayan bir halkın sineması da o halkın acılarına, umutlarına, kültürüne, doğasına, hafızasına ve tümden yaşamına ışık tutar” dedi.

AÇILIŞ FİLMİ ‘TAŞA İŞLENMİŞ ANILAR’

Bu yılki açılış filmi Shawkat Amin Korki’nin yönetmenliğini yaptığı ‘Bîranînên Li Ser Kevirî’ (Taşa işlenmiş anılar). Irak adına Oscar’da yabancı dil bölümüne seçilen Taşa İşlenmiş Anılar, İki çocukluk arkadaşı, Hüseyin ve Alan’ın, 1988’de Irak’ta El-Enfal operasyonu esnasında yapılan Kürt soykırımını filme almayı konu ediyor. Bu filmi yapma sürecinin onlara öğrettiği şey ise, sinema aracılığıyla gerçeğe ulaşmak ve kendi kimlikleriyle yüzleşmek için hayatları dâhil her şeyi riske atmaları gerektiği olacaktır.

Programda Hisham Zaman’ın en iyi Nordic film seçilen ‘Krala Mektuplar’ (Letter to the King), Kenan Korkmaz’ın ‘Gittiler: Sair ve Meçhul filmi’, Hüseyin Karabey’in yeni çalışması ‘Sesime Gel’, Erol Mintaş’ın ‘Annemin Şarkıları’, Batin Ghobadi’nin ‘Mardan’ filmi Fariborz Kamkari’nin ‘Pitza A datteri’, Omer Leventoğlu’nun ‘Mavi ringi’ ve Ferit Karahan’ın ‘Cennetten Kovulmak’ gösterilecek diğer uzun metrajlı filmler.

İLK GÖSTERİM KOBANE DİRENİŞİ

Cuma günü yapılacak açılış resepsiyonu ve gala filmi gösteriminden sonra ilk gösterim Cumartesi günü Kobanê direnişini anlatan Berroj belgeseli ile başlayacak. Belgesel filmin yönetmeni Ömer Leventoğlu’nun da hazır bulunacağı gösterimde film üzerine söyleşi de gerçekleşecek.

BİRBİRİNDEN GÜÇLÜ 13 BELGESEL FİLM

Festival kapsamında gösterilecek belgesel filmler ile ilgili bilgi veren festival komitesinden Aladdin Sinayiç, birer tarihi arşiv niteliğinde olan 13 tane belgesel filmin Kürdistan’da yaşanan acılara ışık tuttuğunu belirtti.

“Her festivalimizde olduğu gibi bu yıl da bir birbirinden güçlü 13 tane belgesel çalışması ile Kürdistan’da yaşayan halkların son yıllarda yaşadıkları acılara tanık olacağız. ‘No 73 ’ filmi ile Êzîdîlerin acılarına, ‘N’ belgeseli ile yerlerinden koparılıp mülteci ettirilen Hıristiyanların acılarına ortak olurken, ‘Berroj’ ile de Kobanê’deki kahramansı direnişe tanıklık edeceğiz.

33 yıllık direniş-Berfo Ana belgesiyle bir ananın yılmaz mücadelesine tanık olurken, Hevi filmi ile 4 Kürt kadının inanç ve direniş yolculuğu ve bu yolculukta Avrupa’nın göbeği Paris’te Sakine Cansız’ın katledilmesi ile devam eden Kürt kadın mücadelesinin hikayesini izleyeceğiz. Aynı zamanda Kürt sözlü tarih geleneğinin en önemli taşıyıcıları olan Dengbejliği anlatan ‘Dengbêj’ ve ‘Welatê min Kurdistan e’ filmlerini sinemaseverlerle buluşturacağız.’’

YILMAZ GÜNEY KISA FİLM YARIŞMASI

Festival kapsamında düzenlenen Yılmaz Güney Kısa Film yarışmasının da bu yıl beşincisi düzenleniyor. Başvuran yüzlerce film içerisinde seçici komite tarafından ön elemeden geçen 10 kısa film festivalde gösterilecek. Bunlar: Bad hunter (Kötü avcı), Seven stone (Yedi taş), And now the man (Ve şimdi adam), Ice cream (Dondurma) Microphone (Mikrofon), Steel nameplate (Çelik isimlik) Yoghurt (yoğurt), A long night (Uzun bir gece), One of thousands (binde bir) ve Record (Kayıt).

Yılmaz Güney kısa film yarışmasının jürisinde, Shler B Murdochy, Peri Ibrahim, Laura Evers Johns, Julia Sako ve Suncem Koçer bulunuyor.

HACI LOKMAN BIRLIK ANISINA ÖZEL GÖSTERIM

Haci Lokman Birlik’in oynadığı kısa film Bark’ın programa alındığını belirten festival komite üyesi Sinayiç şunları ifade etti: “2011 yılında gerçekleştirdiğimiz 7’inci festivalimizde kısa film yarışması bölümünde Bark adlı kısa filmi göstermiştik. Bark, 1990’lı yıllarda Kürdistan’da köylerini bırakmak istemeyen iki yaşlı çift ve ailesi katledilen bir gencin hikayesini anlatıyordu. Filmin başrolündeki bu genci en son 2 Ekim 2015 tarihinde Şırnak’ta bir tane askeri aracın arkasına bağlanmış bir şekilde sokaklarda gezdirildiğini tüylerimiz ürpererek izledik. Sinemacı arkadaşımız Hacı Lokman Birlik’i tekrar eski görüntülerle hafızamıza kazımak ve bu değerli arkadaşımızı tekrar anmak için Bark filmini tekrardan göstereceğiz.’’

13-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan 9’uncu Londra Kürt Film festivali ile ilgili daha detaylı bilgi almak için festivalin resmi web sayfasını www.lkff.co.uk ziyaret edebilirsiniz.